torstai 26. huhtikuuta 2012

Sattumanvarainen puukotuksen uhri

 
Jag gungar på högsta grenen

Minun lauluni ja hammaslääkärit ilman rajoja on filmillä tallessa. Tänään katson siitä elokuvan ja kuuntelen tunnussävelen "Jag gungar i högsta grenen". Hunttahameita ja opiskelija/taiteilijaelämää  vilkaisen syrjäsilmällä, neulominen vaatii tarkempaa huomiota virheetömänä jälkenä.
Pistän käsityön syrjään ja lähden hammaslääkärit ilman rajoja -vapaaehtoistyöryhmän mukana Filippiineille. Lapset kärsivät hammassärystä ja vielä pahempaa kaatopaikkalla asuvien lasten kohdalla. Näihin lähtökohtiin verrattuna oma hammaslääkärikäyntini 1962 oli jo hammaslääkärin vastaanottohuoneessa. Hammashoitajaharjoittelijan muistan suurista silmistä vielä tänä päivänäkin. Anna-Mari oli leskiäidin tytär, jonka lehtori ja hammaslääkäri halusivat auttaa ammattiin ilman oppikoulua.

Meillä ei ole paremmin hammashuollossa eikä koulutuksessa 2012. Hoitovirhettä kannoin suussani 25 vuotta, kunnes kaikki paljastui.
- Sinulla on suussa liian korkea hammaspaikka. Se selvitti hoitovirheestä johtuvat oireet takaraivosärkyineen ja leukanivelenmuutoksen. Tänä päivänä tiedän mitä maksaa hoitovirheen korjaaminen.

Minun tavaramerkkini oli hampaat ja hiukset nuoruudessa. Eipä ollut kauan kun lääkäri palveluineen astuu kuvioon mukaan.
- Näin tehdään köyhässä kaupungissa, totesin nimensä perusteella egyptiläinen ostolääkäri valituksen kuultuaan.
"Isänmaan tähden"/Jenni Linturi tutkailin menokatua. Lähden tapaamaan kirjailijaa kirjastoon. Iloitsen jo etukäteen, mikä lie tunnetila palattua.

Tanskalainen hammaslääkäri 84 v ei koskaan valita työn raskautta. Asua ei voisi kuitenkaan Filippiineillä, sanoi olevansa liian hemmoteltu. Voisin asua omalla vapaaehtoistyöpaikalla Kartanossa, mutta palaan kiitollisena kotiin omaan rauhaan omalla ajalla. Annan kiireen mennä ohi.

Ei kommentteja: