keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kirottu odottaminen

Suomi-neito on ajettu asioiden edelle. En istu odottamassa kuolemantuomion täytäntöönpanoa. Kirotaan olosuhteita, jotka luodaan eduskunnasta käsin. Terveellä maalaisjärjellä osattiin elää talvisodan päättymisen jälkeen ja odottaa jatkosotaa. Mannerheimin päiväkäskyn sotilailleen kuulin eilen Sinisessä Hetkessä 13.3.12 klo 13.13. Suomen Isovanhempien suururakka tuotti konsertin, johon sain osallistua yli tuhatpäisen konserttiyleisön mukana.

Lähtemisen vaikeus yllättää. Pysäkillä on toinenkin lähtijä. Hän osallistui konserttiin tietämättä sen perimmäistä tarkoitusta. Hyvissä ajoin olin perillä, lunastin nimellä varatun lipun ja istuin odottamaan. Kirkko täyttyy ääriään myöten. Vierelle istuu mies ja siinä odotellessa vaihdamme ajatuksia isien sodista.

Yleisö osallistuu yhteiseen Suomalaiseen rukoukseen. Uskallan laulaa täysillä, olihan vieressä lauluäänen omaava mies. Liput poistuvat, tilaisuus kirkossa on päättynyt. Hipaisen edessä seisovan miehen olkapäätä. Kiitän kädestä pitäen, että kelin mukavuus riippuu siitä, kenen vieressä istut. Hän puolestaan kiittää keskustelusta kanssani. Ne ovat niitä keskusteluja, joista olen vaiennut 50 -vuotiaaksi syntyperäni mukaan.

Suomenkieltä käytetään hajuraon leventämiseen ihmisten välille. Lehdessä kirjoitettiin merkittävistä omaishoitajista. Heillä oli laajemmin tunnettu nimi. Annoin palautetta nimellä lisättynä "EI - niin merkittävä omaishoitaja". Sen jälkeen tuli mitätöiminen Ahtisaaren hyväksymässä laissa työhistoriasta. "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana toimittu aika ei kerrytä työhistoriaa." Meitä on paljon sodankäyneiden isien omaishoitajina. Minusta tämä laki pitää mitätöidä, sillä tiedän omakohtaisesti jotakin omaishoidosta.

Sotilaskoti tarjosi kahvit. Pyysin vieressä seisovalta mieheltä palvelusta nousta korokkeelle, että leuka yltää tiskin yli. Annoin rahan, jos hän maksaisi ja ojentaisi kahvin ja munkin korkealta. Hän lupasi ja sain juoda ehkä viimeiset Sotilaskodin tarjoamat munkkikahvit ennen lakkauttamista. Harhauduin teistä enkä tiennyt Lahden bussien lähintä pysäkkiä. Kysymällä löysin ja näin bussin juuri menevän ohi. Odotin bussikatoksessa seuraavaa autoa. 
Sama ilkivalta oli sielläkin näkyvissä. Fleksi potkittu rikki, polttojälkiä, sylkemistä ja räkimistä läpinäkyvässä muovissa. Aikuisetko vai keskenkasvuisetko voimansa tunnossa olivat jättäneet jälkensä. Jos kielenhuolto on retuperällä on muukin kotikasvatus jäänyt hunningolle. Ei meidän lapset, vaan ne naapurin kakarat, puolustaa äidit ja isät kersojaan hissin sotkemisen jälkeen. Kukaan ei välitä, eihän meillä ole ulkoista uhkaa eikä vihamiehiä. Riehutaan ihan omassa elinpiirissä, käytetään omankädenoikeutta toisten kustannuksella.

Konserttipäivä kävi voimille ja kolme särkylääkettä rauhoitti loppuillaksi torkkumaan tuolissa. Talvitytön kanssa vaihdan päivän kokemuksia. Koulussa talvisota oli jo luettu ja siirrytty jatkosotaan. Kehoitan sijoittamaan ajan mummon syntymään. Talvitytön syntymää varjosti isosiskon sairastuminen syöpään. Olemme aloittaneet kumpikin yhtä onnettomista olosuhteista kämmenelle mahtuvana myttynä. Minuako saa lyödä syntymästäni? Asioidenhoidolla se tehdään tänä päivänä. Isoisoisien taistelusta kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta Talvityttö saa käydä koulua, tanssia vanhana ja käydä risteilyllä omalla kottoopoistumisluvalla. Koulu, kirkko  ja mummo hyväksyvät poikkeamat tänä päivänä.

Italiankielentaitonen kuuluttaa aamusoiton musiikin "kirottu odottaminen". Herään syvästä unesta tähän päivään. Minulta pyydetään apua rahoittajana. Se oli sydäntäsärkevä pyyntö. Lumen peittämä auto keikkuu jyrkänteen reunalla. Tuttu rahoituksen järjestäjä on pulassa. Papin tytär kertoo opiskelustaan Amerikassa. Tieto ja uni ovat ristiriidassa.
Kuuntelen Topi Lehtipuun laulun; Maledetto sia l'aspetto. Suomennos siitä saa minut yhtymään lauluun "Kirottu odottaminen". Muistikuva juhlapuheesta "Euroopan kulttuurilla on monet kasvot". Säveltaide on tehnyt tehtävänsä.

Maledetto sia l'aspetto

Ei kommentteja: