maanantai 26. maaliskuuta 2012

Hullun kirveen jatkovarsi

Vanhat tädit selvittelivät paremmusjärjestystä sen perusteella, mitä olivat saaneet aikaan. Näkyikö se tarpeeksi kauas ja mikä oli minun asemani yhden sisaruksen lapsista.

Sen olin jo kuullut monta kertaa, kun "sinusta ei mitään tullut". Minusta oli tullut äitini omaishoitaja eikä kotonahoitajan status ollut vielä muotoutunut. Eipä vielä tähän päivään ole siitä salamyhkäisestä työstä päästy yksimielisyyteen. Asetetaan työryhmiä asian selvittämiseksi. 

Kumotkaa laki tai laki kumoaa meidät. Kaikesta on 54 vuoden työhistoria, joka ei näy koulutusrahaston stipendinmyöntämisperusteissa. Liian vanha koulutukseen 61/64 vuotiaana. Palkkatyö on ainoa hyväksyttävä työ, jolla on merkitystä. Ollaan lähtötilanteessa. Palkanmaksajat ovat jättäneet maan lähtiessään Kiinaan lapsityövoiman hyväksikäyttäjäksi. Sodan käyneet ovat meidän sodan aikana syntyneiden lisäksi leimattu ala-arvoisiksi sotakorvausten maksajina. On saatu aikaan ylikoulutettujen työttömien luokka. Kaikki eivät omistajina ole onnistuneet kahmimaan itselleen puolta valtakuntaa ja ministerin vaatimatonta virkaa. 

Kiinteistöjen huolto on ulkoistettu huoltoyhtiöille. Heidän tehtävänä ei ole huolehtia asukkaiden turvallisesta asuin - ja liikkumisympäristöstä. Hissin pitkällisestä korjaustauosta ilmoitan huoltoyhtiöön.
- Kuinka kauan pitää pysyä sisällä, kun polvikivun takia ei voi kavuta  kuudenteen kerrokseen?
- Meiltä saat kantajan. Otatko mustan vai valkoisen?
- Ehdottomasti mustan, valkoinen mies ei kanna.

Tätien keskustelun opetus oli miehen aiheuttama mustasukkaisuus. Toinen sisaruksista olisi ollut mieleisempi valinta oman valinnan sairastumisen jälkeen. Se oli raastava kokemus, kun mies tietoisesti käyttäytyi kuin vanha höpsö. Pelin vihelsi poikki sanonta.
- Ei pidä hullun kirveessä vartta jatkaa. Sen tehtävän ottavat ylimieliset lainlaatijat ja -vahvistajat. Jäätteenmäki, Vanhanen ja Wallin puolustivat tekemisiään harhaanjohtamisesta. Soini totuudentorvena puhuu harhauttajien hallituksesta. Stiller keskusteluttaa valheista tietovajeina. Niiden pohjalta voi toimia mieleisellään tavalla. EVVK . Sjutton också. Kuinka 7:n vuoden opiskelun jälkeen kukaan ei ollut kysynyt:
- Hur står det till? Tästä alkoi seitsämästoista elämänkevääni.

Ei kommentteja: