torstai 26. tammikuuta 2012

Raketteja taivaalle

Radioateljeen Uusi vuosi on tullut tutuksi vuoden vaihtuessa. Sovellan sen sisältöä vaalipuheita kuunnellen, Julukunen Tiprusta, puhelinsoittojen perusteella. Sama Juhannuksena eduskunnan täysistuntoon sovellettuna.
Puhelinmyyjä harjoitteli kansanvaalin toisen kierroksen lähtölaukausta.
Puhelin soi, vilkaisen kiireesti. Tuntematon numero. Soittaja esittelee itsensä ja edustamansa firman niin kiireesti ja epäselvästi, että luulin puhelun tulevan Kiinasta. Pyydän esittelyn ja soittotarkoituksen uudestaan. Ei jäänyt mieleen, mutta minun tietojen tarkistuksesta huomasin, ettei osoite ollut oikein. Siihen oli lähettetty muutamia lehtiä.
Toden totta jokapäiväinen posti jakaa Lidlin, Jyskin, Sotkan, Hongkongin ja monen muun firman mainospostia. Siirrän ne tarkastamatta lehtikeräyspinoon. Tulihan se lehti mainituksi nimeltä, Ne naiset, me miehet vai oliko se toisin päin. Päin kun päin. Ihan sama. Ei niin pientä pilaa, etteikö siitä valhe tai totuus paljastuisi.

"Puhelin soi. Soittaja esittelee itsensä.
- Julukunen Tiprusta päivää. Soitan ympäristösuojeluksen tulkkina naapurien 19.4. tekemästä valituksesta. Teidän kylpyhuoneesta on kuulunut sian ääniä. Toukokuussa on tuotu lastenvainuissa rehusäkki.
Nainen puolustautuu parhaansa mukaan. Soittaja inttää aikansa. Toteaa sitten valituksen perättömäksi suojellen valittajan henkilöllisyyttä.

Sama Julukunen Tiprusta kysyy suoraan naiselta: Oottako te naimisissa tarkoituksella lyödä rytkyt yhteen. Vastaa ikätiedusteluun olevansa 48 v, virkku mies. Petielämä pystyyn siltä soittamalta. Hiekkatorilla lauantaina nähdään. Tulen punaisessa verryttelypuvussa.
(Suuri mies valehtelee ennemmin kuin puhuu totta. Valehteleminen on peliteoria.)

- Julukunen Tiprusta. Teillä on karjasuoja kaupattavana, navetta myytävänä. Ostin 6 lehmää tonnin kappale, oliko ylihintaa. Osaatteko lypsää, ovat olleet 6 päivää leirintäalueella. Kysyn kirkkoherranvirastosta.

- Haloo, kukkavälityksestä olisi kukkia tulossa, mutta loppu kukat. Kympin eestä laulaisin; metsään on tullut jo syyyys. Jäi 1½ kruunua vajaaksi; ruusut haaremin tummanpunai..., jätetään mompsit pois - set. Tuli täyteen. Toinen lähetys satasen eestä jätetään huomiseen. Eikö ole onniteltu? 
(nöyrä palvelija alempiarvoiselle: Ei ole ketään kotona, saa maalta tullut vieras kuulla.)

- Kentala, lääkintöhallituksen tulkki. Teen naiselle yleiskuntotarkastusta; pituus, paino, silmien väri, silmien väli, montako korvaa, yläraajoja sanotaan käsiksi, väliraajoja, välikäsiä, ulokkeita raajojen välissä, kasteletteko, anopin sukupuolisairaus, pelkäätkö vettä, vesikauhu, sairastettu lapsihalvaus, jne.

- telelaitoksen laskuun soittelen, näköpuhelimen testaus. luuri 10 senttiä kasvoista, paplarit päässä, piippu suussa, kihara tukka, pureskellut kynnet, ei syntejä tutkita, kauneusleikkaus kosijoita riittäisi, teen työtäni, suhtautua vakavasti.

Julukunen Tiprusta kyselee mieheltä probleemasta television kanssa, kuva ylösalasin, kuuluttajalla veri päähän, vain ihmiset ylösalasin, ei h-------i kielensynti, vien liikkeeseen lihakauppa lähin.
(virheellinen kilpailija, vastustaja puhuu itsestään.)

- Julukunen, asiaa, meni mielestä, kyselee vastaajan asiaa, onko hattu unohtunut ryyppyreissulla, tapana työntää hattuja postilaatikosta, kyllä te tiedätte osoitteenne, mistä soititte, vaihdetaan koko mies.
(asettavat kysymyksiä, joita ei ole oikeutta asettaa. Asianajaja valehtelee asiakkansa puolesta.)

- Rytmin ja vainontarkastuslaitos, tutkitaan onko tehtaan melu vienyt rytmitajun, rytminaputtelua, toistakaa, vaikeampaa, hapuilua, onko selvin päin, eipäs fuskata, kaapilla välillä, todistukseen 8. paukutetaan polvilla, no, jatketaan huomenna, tulee 10 postissa."

Ei päätä eikä häntää, mutta voin tunnistaa soittajien tarkoituksen juuri tämän formaatin mukaan. Poliitikoilla on sama metodi, kun he luulevat olevansa jotakin, mitä minä en tiedä heidän olevan. Vastakysymyksiin heiltä ei tule vastauksia, vaikka kuinka selkeästi kysyn.
- Mitä olen jättänyt tekemättä, että minua näin kohdellaan? Olenkin tullut tulokseen joistakin etuoikeutettuna itseään pitävistä.
- Vaikka voissa paistaisi, eivät he tule paremmiksi. Nyt tietenkin on rahakääreistä kyse, minkä turvin he pitävät itseään parempina kuin toiset. Asuminen on yksi erottava tekijä raharikkaiden asuntoalueilla, sitten valvontavirastot, valituksen käsittelijät ja asianajajat. He tekevät työtänsä ja tuloksista näkee töhlöntyöt. Jotakin yhteistä löydän presidentin vaalikeskusteluiden ja Radioateljeen Uuden Vuoden Välillä. Tiedän oikeuteni äänestää yhdellä ilmaisella äänellä presidentin, eduskunta- ja kunnallisvaalissa.

Vuoden kuluttua kertaan Uuden Vuoden saldon. Presidentistä tiedän ainakin nimen. Se riittää minulle sen enempää kyselemättä tyhmiä kysymyksiä. 
Lohikäärmeen vuosi paljasti enemmän meistä ydinperheenä. Äiti - puutiikeri, Isä - tulihevonen, veljekset tulihärkä ja tulisika, siskoista - maajänis ja maahärkä, vesivuohi ja vesilohikäärme, yksi tulikoira, ja minä metallikäärme. Sen olen tiennyt jo kauan ja elementtini metalli on tehnyt minut kolhunkestäväksi. Tuli on metallia tuhoava elementti. Kun (X) rasti ruudussa on ollut tuliukko perheen tulielementtien lisäksi, ei riitä puu-, maa- eikä vesielementti puolustamaan metallikäärmettä. Lumiukko on viimeinen oljenkorsi hukkuvalle metallikäärmeelle.

Ei kommentteja: