torstai 29. joulukuuta 2011

Tämä suomennos soi punaisessa heinäkuussa

Avoimessa yhteiskunnassa luulin niin,
suljetun yhteiskunnan säännöt totesin.

Eikä maailma ole miksikään muuttunut. Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan? Ilta illan jälkeen samaa teeveetarjontaa kanavalta kuin kanavalta. Silloin kuuntelin radiota, susijahti kolahti minuun, olinhan saarrettu joka puolelta. 
Mennyt on hämärän peitossa. Pokemon antoi lapsille äänensävyn, rikossarjat isommille likaisen opetuksen rakkaudesta. Miksi kukaan ei ole ajoissa muuttamaan kurssia? Lapset tarvitsevat hyvän esimerkin. Olen katsonut jokaisen tien loppuun ja tehnyt täyskäännöksen. Olen tyytyväinen suunnanvaihdosta. En ole seurannut johtajia, sillä vangitsemisen ja tappamisen uhallakaan ei voi luopua köyhästä syntyperästä. 

Tehtyä virhettä ei saa tekemättömäksi eikä sitä pyyhitä pois uudella virheellä. Mitä punaisina mestattujen uudelleen siunaaminen merkitsee tapettujen isien lapsille? Tai korvausten maksaminen pappien hyväksikäyttämille lapsille? Sen tiedän, mitä itse olen saanut kuulla ja kokea sodasta elävänä selvinneen isän tyttärenä. Kaikkiin kahdeksaan sotakokemus on vaikuttanut omalla tavallaan. Parasta vanhemmat tarkoittivat jokaiselle, mutta se hyvä muuttui perinnönjakoriidaksi. Siihen sotkeutuivat aviopuolisot, kunta ja yhteiskunta/valtio. On sellaiset pelisäännöt. Seuraisinko johtajaa? En, tähyilen naapurimaiden selviämistä ongelmistaan niin idässä kuin lännessä.

Sävel ja sanat Vladimir Vysotski
Suomennos Turkka Mali

Maa kertoo enemmän historiastaan kuin ihmiset. He ovat jämähtäneet menneeseen pelosta. Pelkokerroin on hyvä vallankäytön apuväline. Uusi Vuosi alkaa Juhlagaalalla ja jatkuu kulttuurin merkeissä. Presidentin vaihtuminen ei ole nyt niin iso juttu kuin 2000. Kuningas on kuollut. Eläköön uusi kuningatar. Ukkaasi vaihtui selitysosan varaan. Saa ääneen ihmetellä, jos ei hoida virkaansa hyvin. Enemmän arvostelen hallitusta ja eduskuntaa, ollaan sitä niin oikeassa, että... Tissiliivissä ääniharava kertoi vieneensä lihapullia linnakundilleen Ruotsin vankilaan. Puhutaan sitä, mitä puhuttavaksi annetaan. EVVK.

Ei kommentteja: