sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kuolleille rakastetuille

Kuka päivittää kalenteriani? On isänpäivä. Aamuhämärässä erotan lipun talon katolla. Radiomasto varoitusvaloineen kohoaa korkeuksiin. Ehdinkin kotiin arveltua aikaisemmin. "Poikamiehet" jäivät harjoittelemaan isiltä salaa isänpäiväaamun yllätystä. Olin hereillä liian aikaisin puhutteltavana. Kuolinpesän haltuunotosta on tullut ilmoitus ennen lähtöä.

Sehän tapahtui alkukesästä 1992. Äidin kuoleman jälkeen jäi asunto-osakkeesta puolet äidin kuolinpesäksi. Äidin hoitajana minulla oli ollut yövalvontaa varten patja levitettäväksi lattialle. Päiväksi kiersin sen rullalle komeroon. Olin varautunut tähän hetkeen vuokraamalla sängylle ja tyhjennetyn kodin tavaroille osakkeen Eetun peruja. Sainhan työpöydälle sijoituspaikan. Nämä eivät kuulu kuolinpesän haltuunottoon. Isä jäi asumaan jakamattomaan kuolinpesään. Siitä pitivät kovinta meteliä Onnelit, jotka eivät olleet minulle huonetta eikä sukua. He olivat niitä aviopuolisoita, jotka lahjanantajat olivat sulkeneet lahjan ulkopuolelle.
Isältä meni oikeus käydä maalla. Lapsuuskoti oli myös otettu haltuun. Huudon lopettamiseksi rahankäytöstä maksoin yhtymän maksut isän tililtä. Kuolinpesä kierrettiin kaukaa. Isä odotti viikonloppuisin, että joku kävisi tervehtimässä maalta palatessaan. Kukaan ei ehtinyt mukamas, ymmärsin yskän. He kantoivat kaunaa minulle omaishoitajana. Hoitakoon, kun on hoitajaksi ryhtynyt.

Isän 90 -vuotispäivät vietettiin Viitakossa. Saatiin juhlat aikaan ihan omalla porukalla. Seuraavan vuoden isänpäivänä oli Annelin uurnanlasku äidin arkun päälle. Nyt tapahtui kuolinpesänkuolinpesän lopullinen haltuunotto. Leski peri lapsettoman sisaren kaikki osuudet. Kuolinpesäosuus palautuisi lesken kuoleman jälkeen. Nyt on tämän kuolinpesän haltuunotto ja käräjäoikeuden määräämä pesäselvittäjä siitä ilmoittaa. Isän kuoleman jälkeen Wiljami on asunut jakamattomassa kuolinpesässä. 
Minua inhottaa, että melkein oksettaa. Jos elää moskassa koko elämänsä, ei siitä tarvitse enää lukea kirjoista eikä katsoa viihteenä teeveestä. Siitä on kysymys, kuinka moskakokemuksista toivutaan tämän päivän poliittisessa tilanteessa. Ei se moska siitä miksikään jalostu. Sama moska mutta eri paketissa.

Without you

Tämän aamun ankeutta lievitän  laulamalla venäjäksi karaokessa. Vitas on nuori isä eikä sitä salaa. Kielenhuoltoa vaille jääneille lisään videon tekstitettynä englanniksi. Ei ole kyse pelkästään kielenhuollosta, vaan jatkuuko tarina tunneäidinkielellä vai lakitermein kapulakielellä. Se on tehnyt minut hulluksi kaikilla tasoilla. Roskaanit palaavat kotiin maailmalta ja perästä kuuluu, mitä he siellä ovat puuhastelleet oton lisäksi. Mukana seuraa maksetut naiset, jotka halutaan salata.

"Without you" with english lyrics

Työn jälkeen katsoin käsiin vanhoihin. Ne eivät täyttyneet kyynelistä. Ihmettelin vain molemmissa kämmenissä painumia. Muistuttivatko ne ristiinnaulitun käsien naulanjäljistä. Eivät vuotanneet kuitenkaan verta, vaan painumina kämmenpuolelta ulottuen herneluun viereen kämmenselän puolelle. Munkkikubilla en niitä enää nähnyt. Minun kädet ovat sidotut milloin minkäkin lakipykälän mukaan. Tai fyysisesti kiinnipitäen, etten voi puolustautua. Sen kerran mojautin Mattia puupenaalilla päähän, kun hän ei muuten uskonut luokassa tapahtunutta välikohtausta kopeloimisyrityksineen. Matilla kuhmu päässä, ja rehtori taluttaa minua korvasta kansliaan tappelijana. Enkö minä saanut puolustautua, kun pojat loukkasivat henkilökohtaista koskemattomuuttani? 

ABC:llä venäjääpuhuva seurue levittää kartan pöydälle. Sitten kaksi miehistä siirtyy pöytään kahville kauemmaksi. Nuori nainen ja mies poistuvat. Millä asioilla nuori nainen miesten matkassa, sitä sopii arvella. Laukku Leena siirteli tavaroitaan seuraavaan tienmutkaan. Kyykki pimeässä otsalampun valossa laukkujensa seassa. 
Vapaaehtoistyötäni teen hyvinvointivaltion kaatopaikalla. Minulla on työhuone omalla sisäänkäynnillä 1926 rakennetussa kartanossa. Olen löytänyt yhdistyksen, joka on hyväksynyt minut jäsenekseen. Miksi en asetu aloilleni? Ensiksi pitää selvittää kaikki haltuunotetut kuolinpesät, hallinto-oikeuden valitukset. Jospa rauhani sitten palaa eikä pieni asuntoni enää ahdista.

Ei kommentteja: