tiistai 9. elokuuta 2011

Villa Vitas

 

Ei Luoja kiellä suurista aatoksista. Voimauttavat valokuvat saivat monen albumit soimaan. Katsottiin vain kuitenkin kuvia datatykillä tai albumeissa. Ainakin Leenassa herätti hilpeyttä nähtyään esitykseni. Villa Mairea lehden tyhjällä sivulla, jossa oli ympäröitynä mökki ja teksti. 
- Oletko nähnyt tätä mökkiä?

Pitäisi katsoa lehteä uudestaan ja kertoa tarkemmin tietoja. Historiasta tiedän sen verran, että isovanhempani aloittivat kunnan mökissä mäkitupalaisena v. 1900. Isäni syntyi v. 1906 ja kuoli v. 2000. Nämä 11 vuotta on perinnöstä riidelty, vaikka sisarukset saivat osansa jakajan käden kautta. Jakaja osoittautui kuitenkin kaksinaamaiseksi, esitti minulle yhtä paperilla vahvistettuna. Mutta esitti toista kunnan, tiekunnan ja mökkiläisten eduksi. Olen ollut kuin löyhässä hirressä, mutta nyt katson loppuun savolaisen ajatusmallin. 

Villa Vitas on viinitila etelän lämmössä. Valamo keksi tulolähteeksi viinin valmistuksen. Tohmajärvellä uskotaan mahlan voimaan. Vanhempani viljelivät maata ja hoitivat lehmiä. Kalastivat kesällä, keräsivät marjat ja sienet. Tehtiin työtä suuren perheen elättämiseksi luontaistaloudessa tiettömän taipaleen takana. Ylimääräiset perunat ja kalat vietiin naapureille, joilla ei ollut viljelymaata eivätkä kalastaneet kesällä. Oli vain kunnan alkeelliset mökit ja pirttiviljely tuotti lähes 20 lasta niissä oloissa. He jatkoivat sukua kesät talvet. Jos oli yksi viinapullo, sitä piti piilotella pöydän alla. Siitä köyhyydestä ja lapsirikkaudesta kerron nähtyäni viinikellarin ja 27 000 viinipulloa kypsymässä. Minulla on lapsuuskodista onnelliset muistot 12 -vuotiaaksi.

Samaistun kuitenkin Villa Vitas -unelmaan. Miksi minun sukupolvenvaihdos ei voisi Mansikkapaikalla toteutua. Ainakin sitä jarruttaa velaton kunta, Tuusniemi, onhan se myynyt rantansa sijoittajille. Norja on öljystä omavarainen ja kuitenkin joku sekosi ja järjesti massamurhan omilleen. Sama on tapahtunut  meillä köyhien ja talollisten välillä 1918. Nyt riittää lomakiinteistö ja huvilapläntti merkiksi ylemmyydestä. Eihän siellä kunnassa ollut omaishoitajallekaan tasavertaista keskustelukumppania. Sosiaalijohtajan isäkään ei tarvinnut hoitajaa, miksi minun piti tulla omaishoitajaksi. Siinäpä kaksi pulmaa ratkaisematta ; omaishoitaja kunnassa ja omaisuuden hoitaja, jonka perintöä jokainen havittelee. Poliisi sanoi varkauden kohteelle.
- Sinulta saakin varastaa, kun et osaa pitää huolta rahoistasi. Varas otti pankkikirjan ja nosti tilin tyhjäksi. Kuka rahoista vastasi, pankkiko vai tallettaja? Pankki oli huono talletuspaikka silloin ja vielä huonompi tänään Kataisen mielestä. Pankeilla on niukasti rahaa luotottaa yrityksiä ja elvytysvara on olematon hitaan kasvun kautena.
Puolustan meidän perinnön omistusoikeutta, saihan nainen ja maaton mies oikeuden hallita omia rahoja. Jos tämä laki on kumottu, minulle pitää siitä ilmoittaa henkilökohtaisesti eikä ulosottomiehen eikä ulkolaisen perintätoimiston kautta. 
Yhtä varmasti täsmätietona, mitä minun pitää tietää kuin kissan  kuolemasta, jota en lue lööpeistä.

Ei kommentteja: