sunnuntai 21. elokuuta 2011

Tunnelma tiivistyy

Minua on hemmoteltu kaikilla mausteilla musiikin siivin. Oikeastaan helmenkalastajat eivät ole tuhlanneet helmiä sijoille enemmänkin ruutia harakoihin. Näistä levyistä en luovu viikko sitten lauantaina ja uusinta sunnuntaiaamuna heti luonnon äänien jälkeen. Elina Karjalaisen haastattelussa 3. kerta. Eilen ja tänä aamuna uudelleen kiemurtelen koti-ikävissäni "Kallavesj" laulun myötä. Elettyä ja koettua sana sanalta tunneäidinkielellä Matti Lehtisen laulamana. Käenpesän ylilento on selvittänyt kaipuun pesäpuuhun. Koti on paikka sydämessäni, jota kannan aina mukanani. Pesäpuu itkee, mutta pesänryöstöstä huolimatta, siellä näin päivänvalon.


Luovuttamattomia levyjä soitteli latinisti. Elvistä  ja rockia latinaksi ja Paaville lähetetty tervehdys latinaksi. Ei tullut paavibullaa vaan kiitoskirje siunauksin. Pidin latinaa kaiken kielenopiskelun perusrunkona. Mutta saksaa savoksi ja latinaa Felix onnellisen opettamana en päässyt puusta pitkälle. Kolme kertaa koko elämän aikana puhuin saksalaisen kanssa saksaksi. Olen jäänyt lankkimutinisti -asteelle sen ajan kielenopetuksella. Enemmän jäi mieleen se kengän kärjen aaltomaisena etenevä naputus kuin puhuttu saksa savoksi. Näin hän pesi kätensä oppimistuloksesta yo-kirjoituksia odotellessa. Minulle on tärkeätä nähdä ja kuulla. Tarkistaa vielä kuulemisensa katsomalla, kuinka kuullun olen ymmärtänyt. Vysotski sen lauloi punaisessa heinäkuussa. Sanoja en ymmärtänyt, mutta sisällön kuitenkin. I thank you.


Illalla huonossa valaistuksessa kuuntelin Latvian satakieltä Viron juhliessa 20 -vuotiasta uusitsenäisyyttä. Meillä miehitys jatkuu suljetun yhteiskunnan säännöillä. Niitä sääntöjä pitää noudattaa, vaikka olemme vajoamassa yhä syvemmälle. I thank you! Pitäisikö levyssä olla englanninkielinen tekstitys. Yritän siirtää videon Munkkiklubille siinä onnistumatta. Videota ei löydy. Aamulla auringon noustua Utsjoella klo 4.37 olen tietoinen. Tänään on sunnuntai. Valitukset on tehty. Rästityöt saavat odottaa huomiseen. Otan yhden lääkärin määräämän pillerin. Keitän aamukahvit, laitan voileivän, juon lasin piimää viilin korvikkeena ja lasin rypälemehua alentamaan kolesterolia. Näin yksinkertaista, voiko päivän edes ihanammin alkaa.


Poplaritanssin kautta etenen youtubeen. Löydän I thank you venäjäksi tekstitettynä "Jes". Minulla ei ole vielä venäläisiä kirjaimia koneella. Mutta tekstityksestä se löytyy. Tekstin luku- ja ääntämisharjoitukset venäjäksi jatkuvat. Näin vanhaksi on pitänyt elää, että voi kuunnella musiikkia, kenenkään kääntämättä kanavaa. Ei tarvitse olla kenellekään pakkopullana ei edes paaville. Jonakin päivänä olen saanut takaisin leipomishalun. Sekin on taidetta ihan itse leipoa pullansa. Sitten hyvin on pullat uunissa valmiissa maailmassa. 


Toistaiseksi säilytettävät paperit pinoan päällekkäin kattoon asti. Viereen teen uuden pinon, jos tarve vaatii. Tähän asti paperit on ollut levällään lattialla, vie paljon tilaa ja vaikeuttaa asioiden hoitoa. Siksi on pitänyt tutunkin aina  ilmoittaa tulostaan hyvissä ajoin, että ehdin raivata paperit uuteen piiloon vanhan piilon viereen. 
- "I thank You" vinkistä, vaikka se ei ollutkaan ohjeeksi annettu. Otin vain opikseni.

2 kommenttia:

isopeikko kirjoitti...

Peikko ei ymmärtänyt paljoa mitään. Mukavaa :)

mammamia kirjoitti...

Isopeikko, I thank You, ettet ymmärtänyt ymmärtämistäni väärin (paljon mitään). Se on vaara ihmisten ymmärtämisessä. Voin vinkata radio-ohjelmaan; "Näistä levyistä en luovu" Kallavesj -laulun ihmiskohtaloon. On kuunneltavissa, jos elät elämääsi suomalaismetsissä. Elvistellään latinaksi, on enemmän intohimoa kuin englanniksi. Opettelen venäjän aakkoset ja laulan Latvian satakielen lauluja. "Puhdistus" on tuoreessa muistissa.