torstai 25. elokuuta 2011

Est tardi ja lähtemisen vaikeus

              Nyt on paras poistua tältä areenalta.

Placido Domingo tulee elokuussa Helsinkiin. Nyt olisi mahdollisuus nähdä maestro livenä. En tee kuitenkaan mitään lähdön eteen. Ohi, aina vain ohi. Tammikuussa juhlin hänen 70 -kymppisiä teeveessä, areenalla ja youtubessa, että tiedän mitä on olla 70 v juhlakaluna. En silloin tiennyt, minkä tapahtuman varjossa vietän omia 7 -kymppisiä. 
Onnettomuudet eivät tulleet kello kaulassa kilkattaen. Mummoystävä jalka naulattuna sairaalan sängyssä. Juhlatunnelmissa vielä Utöyan saaren verilöyly ja Norjan suru. Olenko minä pahanilman lintu, siltä alkaa tuntua.

Kantapöytäillan jätän väliin. Soitan kutsujalle sen ilmoittaakseni, ettei minua tarvitse odottaa.
- Miksi et tule?
- Olen alamaissa vetämättömissä. Jos nyt potkaiset, niin saan itseni liikkeelle. Hän lupasi vastakin niin tehdä. Hyvissä ajoin olen keskustan kadulla. Tilaan pullon mietoa olutta, alkoholitonta vai lightia. Ei ole väliä, paljonko promilleja, mutta maistuu ohraselle Lapin kullalle. Sitten alkukeitto ja pala leipää. En ollut lähtenyt syömään enkä juomaan, vaan tapaamaan ystäviä Domingon laulaessa livenä Areenalla. Yllätyksenä poismuuttanut vetäjä poikkeaa meitä katsomaan. Meillä on keskenjääneitä projekteja, jotka viemme loppuun kun on sen aika.

Poikkean kauppaaan hakemaan raidia, joka tappaa talossa ja puutarhassa. Etsin sitä turhaan, mutta kukkien tarvikkeista se löytyy. Banaanikärpäset saavat tappavan suihkun kotona. Pikkukärpäset olivat hävinneet sillä aikaa. Jäljellä oli vai pussiin vangitut, ovat vielä elossa. Katson kuinka kauan ne elävät. Samaistun vahvemman rooliin myrkytysvimmassa. 

Ovatko voimasuhteet tasavertaiset kuin kaksintaisteluun osallistujilla? Pyssyt tarkistetaan, välimatka mitataan ja pam. Taistelu on ratkennut. Tämä on minun mallini ratkaista asioita. Suomi-neito on pakotettu säätämään lait vahvemman voitoksi. Siihen perustui puheet HYVINVOINTIVALTIOsta. Ja mihinkä se hupeni vaalien jälkeen? Jäljellä on hyvinvoivien elintaso ja HYVINVOINTIVALTIOn kaatopaikka. On ja ei kaksintaistelu kahden kerroksen väen välillä. Meille ei vain anneta aseita puolustautua. On tyydyttävä siihen, mitä ministerit sanovat. On sellaiset pelisäännöt.

Kutsu 10 -vuotisjuhlaan huipentuu ansioituneiden toimijoiden palkitsemiseen.
- Olisit pysynyt yhdistyksessä maksavana jäsenenä, niin olisit saanut pinssin omaishoitajana tehdystä työstä.
Se ei ollut minun motiivini tulla palkituksi.
- Kuoltua tulee havuseppele haudalle sotaan osallistumisesta.
- Ehtiihän tuon sittenkin, sanoi 93 -vuotias isäni syntyperänsä mukaan. Hänen veljensä oli menettänyt henkensä 29 -vuotiaana pyrkiessään käsityöllään elättämään itsensä. Talolliset, sijoittajat, valkoiset jokainen vuorollaan on palkitsemassa. Ensiksi itselle ja sitten "lapsille, kun loppuu".
Iloitsen anopinhampaan uudesta alusta. Alkukevät meni pölyä niellessä enkä enää toistamiseen jaksanut ajatella kesää parvekkeella. Mikä on seuraava remontin kohde, joka pienentää elintilaa entisestään. Katsoin kenkiä matolla, toinen eteen, toinen taakse. On se ollut aikamoinen pyörähdys lätti-syntyisen oopperan tahtiin, kun kengätkin putosivat jaloista.

- Sprichst du deutsch?
- Nein, ich spreche nicht, ich nur schreibe. Kaiku vastaa samoin kuin huudetaan, mutta kielillä puhumaan ei opi kuulematta puhetta. Saksa puhelimessa kuulosti Itävallan kyläpääskysen liverrykseltä. Kuultuaan kuka soittaa hän hidastaa puhetta, että minä jotakin ymmärtäisin. Siinä yksi syy oppia verkkokirjoitustaito. Valitettavasti vain 50 vuotta liin myöhään. Est tardi.

 
3. kerta toden sanoo.

Ei kommentteja: