maanantai 18. heinäkuuta 2011

Immateriaalinen totuus

  


Kaikki 70 vuoden kokemukset on tallessa. Voisiko ne muuksi muuttaa. Se olisi jossittelua, jos "olisit tehnyt niin ja niin, olisi asiat paremmin". Näitä elämänohjeita on minulle jaeltu sieltä ja täältä korkeamman kädestä. Miksi olen tehnyt niin kuin olen tehnyt, on ollut vapaavalintaista. Kuitenkin mitä en ole tehnyt, on laskettu minulle puutteeksi.

Elämä on elettävä niin kuin se on elettäväksi annettu. Suljen silmät ja kuuntelen tulkinnan "I ask All Saints" omin mielikuvin. Sotavangin poika teki matkan isän luokse. Näihin matkoihin samaistun aina uudelleen, mitä syntymästäni sanotaan. Viimeiset tuttavuudet sanon irti. Ei ole enää minulla Tuusniemen minijää. Sen suhteen katkaisi poliittinen juhlapuhuja lähes kymmenen vuotta sitten omaishoitajapäivässä. Hän aloitti puheen kuinka meillä on asiat hyvin verrattuna kehitysmaihin ja EU -alueisiin. 
Ainakin siellä pidetään huolta vanhoista ihmisistä. Hän puhui yhteiskunnan rahallisesta panostuksesta. Tänä päivänä asia on ratkaisematta, onpahan muutama poliitikko saanut itselleen eläkeviran ylintä päätäntävaltaa käyttävissä organisaatioissa. Siellä on kissanpäivät kellistellessä nauttien etuoikeuksista, jotka on tarkoitettu tarvitseville.

Saatiin eduskuntaan nuori nainen Harjakaisen laulun siivittämänä. Kieli poskella hän lauloi Asbestista. Tuusniemellä oli Suomen ainoa asbestikaivos. Tunsin kouluaikana mielihyvää, kun ope mainitsi Tuusniemen tässä yhteydessä. Tiedon lisääntyessä on asbesti syöpää aiheuttava ongelmajäte. Tuusniemen ukot ovat kaikki mustakeuhkoja, vaikka eivät olleet kaivoksessa käyneetkään. Tuusniemeltä lähtöisin oleva asiantuntija eduskuntaehdokkaana tulee syrjäytetyksi. Sieltä ei voi tulla mitään hyvää. Kaikki siirtyvät ehdokkaina kehä kolmosen sisäpuolelle. Siellä äänestäjät asuvat reservaateissaan ja päättäjät hulppeissa taloissaan. He autioittavat koko muun Suomen. Paikalleen jääneet ovat sijoittajien ryöstön kohteena. Lähetetään karhukirjeitä tekaistuilla syillä ja tehostetaan maksamista ulosoton uhalla. Laskujen perinnän suorittaa koko maassa sama yritys. 

Kaiken arvostuksen huippu on lupaus havuseppeleestä kuoltua haudalle. Se on yhtä merkittävä palkitseminen sotaan osallistumisesta kuin kunnanlääkärin kutsu poistaa kuseskelija katukuvasta. 
- Tule Lautalaan pilkkomaan puita. Saat kusta vaikka rappuselta lääkärin luvalla. Ei taida löytyä enää lääkäreitä joka kaupunkiin poistamaan tätä ongelmaa. Lyhyellä matkalla näkee jo monen kepintyhjentäjän asfalttia pitkin valuneen jäljen.

Näin maa makaa kuin päättäjät petaavat. Kirjallisuudesta saan taustatietoa omille kokemuksille, jotka rauhanruhtinas tekee tyhjäksi muiden tyhjäntoimittajien kanssa. He jakavat niukkuutta, jota ei kaikille riitä. Sitä on meillä omasta takaa enkä tarvitse suorittaa tutkintoja, jotka laki tekee tyhjäksi muuttamalla porkkanarahat keppikeitoksi. Hyvinvointivaltion kaatopaikalta on vain suunta alaspäin. Kairon monimiljoonaiselta kaatopaikalta on suunta ylös ja ulos eläkeläisen jatkaman työn tuloksena. Opetti lapsia lukemaan ja antoi perheneuvontaa. Pyysi aviomiestä, ettei viikkoon hakkaa akkaa. Ja sama viikon kuluttua uudelleen. Meille perheväkivalta on uutisoituna viihdettä ja ajankulua. 

Tuusniemi velattomana kuntana kantaa kaikkien maan ja taivaan välillä tapahtuneen muistot. Nimestä lähtien jäljet johtavat itään ja karkoitettuna Siperiaan, nälkään ja kuolemaan. Valokuvat kertovat mummo-Marin jännitysvapinan syyn. Se siirtyi seuraavalle sukupolvelle. Tätä lapsuuden jälkinäytöstä yritän sevittää siirtämättä sitä tuleville. Tässä ja nyt!

Kokemus on ankara opettaja. Se pitää kokeet ennen ensimäistä oppituntia.
Kokemuksen hyödyntäminen on työtä tulevaisuuden hyväksi.
Mitään ei ole opittu. Raha on kaiken pahan alku ja juuri. Jos rahaa on riittävästi, siitä ei tarvitse puhua. Nyt pitää lentää kauas päättämään toimenpiteistä rahamaailman pelastamiseksi.

Ei kommentteja: