keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Älypuhelin ali-ihmisille

- Lähdetään siitä, mihin on tultu.
- olisi tullut mennä, Päivi Räsäsen haastattelusta.
Kuinka minä mistään lähtisin, jos ei olisi lähtöpaikkaa, -aikaa ja muuta ymmärrettävä tietoa, mitä lähtöön tarvitaan.
Asiakasinfo valistaa puhuttelevalla kuvalla älypuhelimesta. Soittaja ei tarvitsisi edes puhelinta, jos kuuntelija on kuuloetäisyydellä. Monta vuotta sitten visioimme alpakoista, jotka korvaisivat kadonneet maisemanhoitajat laitumilta. Silloin vielä löytyi sammakoita maalta, nyt ei enää niitäkään.

Lankapuhelimesta kaikki alkoi tiettömän taipaleen takana. Puhelinkeskus oli Juakon kaupalla. Sieltä lähti joku tuomaan sanaa Vihtaniemelle. Sisar oli kauppa-apulaisena ja hän sai olla sanansaattaja enolleen. 
- On lähdettävä sotaan.
Tätä hän muisteli lähettämässään kirjeessä enonsa, isäni hautajaistilaisuuteen. Kuka sen lukee saattoväelle?
. Tulkoon itse lukemaan, ja niin se jäi lukematta. Kukaan meistä ei halunnut lukea ääneen Sisaren muisteluksia.

Tuli rauha ja isäni palasi sotaretkeltä. Oli mahdollista saada lankapuhelin Vihtaniemelle. Kaapeli vedettiin järvenpohjaa pitkin. Äitini sanoi työn tehneitä sammakkomiehiksi. TeliaSonera on viimeinen laskuttaja. Minulle jäi maksumiehen rooli maksaa perusmaksuja mummonmökin puhelimesta. TeliaSonera ryhtyi säästämään kustannuksista, nosti perusmaksua. Antoi samalla ymmärtää, että sanoisin puhelinliittymän irti. Jos en lopettaisi maksamista, he kuitenkin kerisivät kaapelit kerälle ja liittymää ei enää olisi tälle vuodelle. Odotin  tämän tapahtuvan, mutta laskutus jatkui entiseen malliin. 
Nyt mittani tuli täyteen ja sanoin puhelinliittymän irti. TeliaSonera ei pysynyt  aikataulussa päätöksiä toteuttaessaan. Mummonmökin puhelin on vaiennut, ei toimi edes 112 -numerona. Enkä tiedä olisiko 112 vastannut hätätapauksessa aikanaan, vaikka maksut on maksettu.

Tarvitsin lankapuhelimen kaupungissa asiakkaiden ajanvarausta varten v 1979. Siinäkin on monet vaiheet, vuokraliittymä vaihtui jäsenkirjaksi, jäsenkirja osakekirjaksi. Lankaliittymä ei ollut enää kytköksissä omistajuuteen. Määräsikö EU, että puhelinosakkeenomistaja maksaa samaa perusmaksua kuin vuokraliittymien omistajat. Monta tahoa lähettelee ostotarjouksia puhelinosakkeistani. Mutta turhaan, en ole hankkinut puhelinta käydäkseni kauppaa osakkeilla. Laajakaistan tarvitessa kaapelitilaa vanhassa kerrostalossa, meni lankapuhelin mykäksi. Se on oma juttunsa.
Saunalahti tarjosi puhelinmyyntinä langatonta kotipuhelinta. Tartuin tilaisuuteen, vaihdoin dna:n saunalahteen. dna kysyi, tiesinkö, mitä olin tekemässä. Kanta-asiakkuus on vaarassa, kuinka pysyisin dna:n asiakkaana. HE valitsivat minut ja olen ollut uskollinen asiakas. Se on heidän päänvaivansa, pysynkö maksavana asiakkaana.

Mikään ei vaihtamalla parane, paitsi Merjan aviomiehen vaihto pääministeristä turvamieheen. Hän on hehkuttanut muitakin siskoja vaihtamaan aviomiestä parempaan. Eroluvut kasvavat, ja nyt erikoisesti kirkosta erot. On meillä lobbarit asialle kuin asialle, varsinkin eroista päätettäessä. Se on vaaliteema persuille, jos eivät pyörrä pyhiä sanojaan ennen lopullista vaalipäätöstä.

Ymmärrys hoi, äly älä jätä. Kuinka se ymmärrys saadaan vangituksi älynä puhelimeen, joka on yhtä tyhmä kuin käyttäjänsä. Alpakoitani en paimenna puhelimella, vaan ihan kuin parasta ystävääni ja lupaan. 
- Pidän huolta!

Ei kommentteja: