sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Krilliparvi

Krilliöljystä puhutaan terveysviestissä.
- Niin mistä?
Onko minun kalanmaksaöljyä paranneltu elttaantuneella grilliöljyllä kuin Kiinassa maidon valkuaispitoisuutta melamiinilla, pilantuneen riisin painoindeksiä kemikaaleilla. Olihan meillä viiniä makeutettu pakkasneesteellä/jäänestoaineella. Muistan myös ruokaöljyn aiheuttamista myrkytyksistä. Ruokaöljyksi oli myyty teollisuudessa käytettävää koneöljyä. Säteilevä maitojauhe-erä oli määrätty hävitettäväksi. Se löytyikin matkalla nälkämaihin ruoka-avuksi. Leipäjonot kasvavat ihmisten hakiessa ravintoa jakopisteistä. Ongelmaksi on tullut, ettei ole rahaa tehdä tätä työtä ilmaiseksi. Eu lähettää meillekin ruokapaketteja, joista en ole kuullut vähään aikaan.

Pellot pakettiin, perunaa ei saa viljellä kuin omaan tarpeeseen. Tämäkö on ollut sitä mittavaa työtä Suomen maatalouden hyväksi päätöksiä toteuttavalta virkamieheltä aikanaan. On tehtävä käskyn mukaan ja opetettava itsensä ja perheensä luontaistaloudessa elättäneitä pienviljelijöitä. Pellot pakettiin. Maksetaan tukiaiset tekemättömästä työstä. Rahalla ostetaan toisten äitien tekemää ruokaa tai onhan rahalle muitakin reikiä.


Teevee näyttää lyhyitä tietoiskuja luonnon ihmeistä. Krilli on pieni äyriäinen meressä. Siitä saatava öljy on terveyden edistäjäksi keksitty tekstiviestillä tilattavaksi. En osaa lähettää testiviestiä. Pitää tyytyä apteekista hankittavaan Möllerin kalanmaksaöljyyn.

Noudatin kutsua lähteä syömään ulos. Odotin jännittyneenä, mihin minua vietäisiin. Suuntaamme katua alas, jossa en tiedä olevan yhtään ruokapaikkaa. Pysähdymme grillikioskin lähelle jonon  hännille. Siinä odotellessa olimme joutua vähällä käsikähmään, kun kaikki jonottajat eivät miellyttäneet ylennyksestä toiseen kohonnutta päivällisseuralaista. Hänen moukkamaista käytöstä sain hävetä silmät päästäni. 


Jos hajuaistisi vielä on tallella, tunnet grillikioskin ympäristöön leviävän monta kertaa kuummennetun, pilaantuneen öljyn etovan hajun. Ruskea kastike lemahtaa vanhoista kartanon seinähirsistä. Metrosta voit haistaa käyttötarkoituksen ennen anniskelupaikaksi muuttumista, onhan asioimisluukku vielä tallella museoituna.


"Oodi satakielelle" ja nuhjuinen huoneisto muuttuu paratiisiksi katsoessani kahden kerroksen väkeä. Osat näytelmässä ovat vaihtuneet. Hyväosaistenkin on odotettava apua, jos sitä ei ole huono-osaisillekaan järjestetty. Kekkonen tuli hoidetuksi niin monen ihmisen voimin, ettei yhdenkään tarvinnut tehdä ylityötä vuorollaan. Vaikeinta oli tehdä päätös, milloin presidentti oli kykenemätön hoitamaan presidentin tehtäviä. 
Sanon häntä Komukiksi. Eläkkeelle jäänyt kansakouluopettaja peitteli uudet huonekalunsa lakanoilla ja lähti kierrokselle entisten oppilaittensa vanhempien kotiin. Aluksi se oli hyväksytty teko, mutta sitten joku huomasi, ettei Komukki ollut enää täydessä ymmärryksessä. Tähän samaan olen törmännyt ollessani itse opettamassa lapsia lukemaan. Kömmin ylös lammesta, jonne johtajaopettajan toimesta olin joutunut.

Sama tunne on herännyt osallistuessani projektikoulutuksiin ja koulutusrahastostipendin myöntämisehtoihin; ehdoton ikä ja yhtä ehdoton työhistoria yrittäjänä ja maatalousyrittäjänä. Perhe- ja omaishoitoa tarvitaan ja sitä on, mutta tarvitaanko meillä yrittämistä ja maatalousyrittämistä edes itsensäelättämistä varten.

Lepakkoluola on lepakkojen lepopaikka. Sinnekin kameransilmä on eksynyt ja näyttänyt siellä vallitsevan järjestyksen. Koivista kiikkuen pää alaspäin kylkikyljessä lepäävät, jatkavat sukua ja lähtevät jokainen ulos ruokailemaan.

Ei kommentteja: