tiistai 12. lokakuuta 2010

Järjen jättiläisen listiminen

"Kyllä ne ovat viisaita", sanoi isäni joka kerta lukiessaan sanomalehdestä, kun itsensäylentäneiden ahneus tuli päivänvaloon.
"Tyhmiä ne ovat", sanoin isälleni silloin ja pysyn sanojeni takana tänä päivänä.

Aurinko nousee Utsjoella klo 8.11 ja laskee Utsjoella klo 17.45. Ulkona raivoaa myrskytuuli, kolistelee kerrostalon kattoa ja viskoo ensimmäisiä lumihiutaleita ilmaan. Eivät ehdi maahan asti hiutaleina, vaan muuttuvat vesipisaroiksi törmätessään ikkunaan. 
Olen varautunut päivän lyhentymiseen ja seuraan sitä Utsjoella. Otan kaamoksen vastaan nopeammin kuin etelässä. Täällä on sammunut järjenvalo ja se pimentää koko eduskunnan. Nyt on heillä päätettävänä jätevesilaki, kun ollaan hukkumassa paskaan. 

Hätävarjelunliioittelun edelläkävijä on syntymäkuntani Tuusniemi. Kouluaikana pieni tyttö tunsi lähtökohdistaan hiukan salaista mielihyvää, kun Kapu mainitsi Suomen ainoan asbestikaivoksen olevan Tuusniemellä. Siellä olin saanut säteilyvammani. Asbestista on tullut ongelmajätettä syövän aiheuttajana. Kaikki Tuusniemen ukot olivat mustakeuhkoja, vaikka eivät olleet kaivoksessa olleetkaan. Kaivostyöläiset kuolivat keuhkosyöpään nuorina. Kaivosalueella on maisemointi jätetty tekemättä. Asbestiaines on peittämättä mopopoikien pöllytettäväksi ilmaan. Rantavesi ei kelpaa löylyvedeksi.

Kun maa on saastunut, pitää jätevedet johtaa Pahkasalon lomasaareen. Olihan sillä maineensa kunnalliskodin ja mielisairasosaston sijoituspaikkana. Kukaan ei sinne halunnut joutua, mutta vietiin kuolemaan, kun muuta paikka ei ollut. 
Jotkut olivat saaneet siellä kodin vammaisuutensa takia syntymästä lähtien. ÄnkkäArmas oli yksi heistä. Kun laki määräsi laitoksen siirrettäväksi mantereen puolelle, kunnanlääkäri ohjasi asukkaat Harjamäkeen suljetulle osastolle. 
- Hurjaksi meinasi Mustonen minut leimata, kauhisteli ÄnkkäArmas käyntiään mielisairaalassa. Hänet muistan vihreässä puvussa nojailemassa ViinaTikan ravintolan kaiteeseen päivätanssien väliajalla.

Jätelaitoksen kunnossapitäminen on vaatinut uhrinsa, velkaisen kaivinkoneen ja velallisen koneenomistajan. Se oli surullista, kun talvitie jäällä petti ja nuori mies painui Juojärven pohjaan. Piti rakentaa silta salmen yli huoltoa varten. Saaren maine ei kuitenkaan ole kirkastunut, vaan muistan sen Pirunsaaren karkoituspaikaksi. Juojärven vesi on juomakelvotonta. 
Sekin on hätävarjelunliioittelua, että tyhjillään oleva mummonmökki luokitellaan lomakiinteistöksi. Rannassa oleva sauna on jäänyt minulle uimakopiksi, jossa on jätevesijärjestelmä kunnan vaatimuksesta. Minkä suihkun läpi pitäisi minun vielä kulkea desifioitavaksi vai sterilisoitavaksi, ettei Juojärven vesi enää saastuisi pulahtaessani kerran kymmenessä vuodessa Juojärven aaltoihin. Minulle kotiranta on ollut parantava, munkkien vihkimä vesi keväisin. Valamossa se on toistuva rituaali, jos sitä ei kielletä ortodoksisuuteen viittaavana uskonmenoina.

MOT: välikysymys
MOT: välikysymys
MOT: välikysymys
MOT: välikysymys
MOT: välikysymys
MOT: välikysymys
MOT: välikysymys

Siinäpä muutamia aiheita käsiteltäväksi Derrickin kanssa käymäni kirjeenvaihdon perusteella 54 miestyövuotta kestäneeltä omaishoitoajalta. Kävin Tuusniemellä profeettana omalla maalla. Olin vaikea työllistettävä vammaisten palvelukeskukseen. Ostin työvomatoimiston loppuunmyynnistä työtuolin. Sitä oli käytetty lyömäaseena, kun vahva metallirunko on vääntynyt. Se ei ole haitannut, kun tuolin istuinosa vielä pyörähtää. 
EU on määrännyt, että 61 -vuotias on ehdottoman vanha pysyäkseen mukana yhteiskunnan kehityksessä. Lakimuutos nosti ikärajaa 64:ään vuoteen. 
Sen vanhemmaksi en ilmoita itseäni verkkoympäristössä, kun osallistujien lukumäärän mukaan haetaan rahaa koulutuksen järjestämiseen. Kuukauden perästä sanon hyvästit projekteille, joista viimeinen on parasta elämässäni. Minä olen ollut maailman ihanin tyttö. Ja minusta on tullut maailman ihanin mummo, mutta sitä ei kerrota kellekään. Läheisillekin vain kuiskaten ja valokuvin, jotka eivät valehtele.

Perinteiset itsensä ja perheensä elättämiseksi tehdyt työt eivät kuulu maailman säilytettävien ammattien listalle. Yrittäjänä toimittu aika ei kerrytä työhistoriaa. Itselle maksetusta eläkevakuutusmaksusta otetaan liiat pois. Jäljelle jää nykyajan lapsille taskurahaksi kuuluva lakisääteinen osa. Sitä opettelee kassavahti käyttämään kodin antaman perinteen mukaan. Odottelee aikaa parempaa, jolloin hän määrää Roope Ankkana itselleen karttuvan osuuden, jos rahamaailma jatkaa kasvamista ja voitot lisääntyvät. Katainen ei ole katajaiselle kansalle hyvä esimerkki. 
Fantastico!

Ei kommentteja: