maanantai 30. elokuuta 2010

Kuolee kuin kärppä

Lääkäriluennolta palattuaan hän toisti ääneen tuon mieleen jääneen vertauksen. En tiedä, mitä yhteyttä on ihmisen ja kärpän kuolinkohtauksella. Auton alle jäänyt siili oikaisi itsensä ja luulin sen toipuvan kolhuista. Sehän on kuollut, sanoi hän, jolla oli kokemuksia eläinten kuolemantuottamuksista ja luonnollisista kuolemista.

Tänää pohdin omaa sairauskertomustani, hyvää ja pahaa tarkoittavien lääkäreiden sanomisia. Tiedän oman linjani lääkityksestä oireita parantavina ja vastalahjaksi saatuina sivuvaikutuksina. Suurempi vaiva saa unohtamaan pienemmän. On ollut parantajalääkäreitä. He ovat tienneet, mitä ovat tehneet. Yleislääkärin ei olekaan tarkoitus parantaa, vaan saada potilas maksavaksi lääkkeiden suurkuluttajaksi.

Borreliaan ei ole hoitoa. Jos se aiheutti tulehduksen ja muutokset polvissa, ei tekonivelet olisi poistaneet minusta borreliaa. Silloin olisi neurologisia oireita kärsivän lääkärin päänvaihto pitänyt auttaa. Nuorelta lääkäriltä meni työkyky ja nyt hän on kuollut.

Lääkäri sanoi käyttävänsä leikkauksessa huonoista vaihtoehdoista parasta ja se tuotti tuloksen. Tästä pääsen suoraan demokratiaan. Paras huonoista hallitsemistavoista on demokratia.
- Demokratia on vapaiden ihmisten yhteinen tapa päättää asioista.
- Demokratiassa ihmiset hallitsevat itse itseään.
Populismia käyttää kaikki puolueet, ovat sokeita tai kuuroja kaikelle omalle poliittiselle pulputukselle tarjotessaan nopeita ja halpoja ratkaisuja yhteiskunnan polttaviin ongelmiin.

Oikeudenmukaisuus vaatii omaisuuden suojan, turvan väkivaltaa ja hengen riistoa vastaan ja reilun oikeudenkäynnin kaikille. Jos näin tapahtuisi, meitä ryöstettyjä, raiskattuja ja häpäistyjä ei olisi olemassa. Ei olisi valittajia eikä tarvitsisi odotella vuosikausia päätöksiä tehtyyn valitukseen. Millä Hyssälä lisää vauhtia Kela-etuuksien käsittelyssä, kun kyse on vain sanamuodosta? Valitus joutuu seuraavalle kierrokselle ja päätöksestä en tule hullua hurskaammaksi.

Ihmisiä on kolmea tyyppiä sen mukaan, millainen sielu tai mielenlaatu heillä on.
Joitakin hallitsee järki eli pää. Toisia rohkeus ja into eli sydän. Kolmansia hallitsee halu ja himo eli vatsa. On olemassa filosofit, sotilaat ja kauppiaat.

Orjat ovat erikseen. Vapailla kansalaisilla oli orjia antiikin aikana. Vapaat ihmiset eivät tehneet työtä, jota he halveksivat kovasti. Naisen asema on alhainen Kreikassa eikä meilläkään ole päästy tasa-arvoon. Siitä aina keskustellaan, mutta mitään parannusta ei saada aikaan.

Oikeudenmukainen valtio sijoittaa jokaisen ihmisen oikealle paikalleen.
- viisaat hallitsemaan (filosofit),
- rohkeat vartioimaan (sotilaat),
- himokkaat tekemään kauppaa (kauppiaat).
Valtio on järjestetty oikein, että kaikilla on siinä oma paikkansa.

Jos näin olisi, olisin itsekin osaani tyytyväinen. Käyty kirjeenvaihto sidosryhmien kanssa osoittaa toista. Taloyhtiön lehtikeräys ei olisi poliitikon roskapankki eikä kaatopaikkajätelaatikko olisi Tuhkimon vähien tavaroiden loppusijoitus. Poliitikko viettää helmihääpäiväkahvitilaisuutta torilla nuoren naisen rinnalla. Minut nähdessään hän vaihtaa kadun toiselle puolelle. Katukohtaaminen liikautti hänessä jotakin, mitä tuli sanotuksi. Ei ole päätä eikä häntää puheissa, kun pissi on kihahtanut päähän. Sillekin on lääketieteellinen selitys.

Ei kommentteja: