keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

"Satama pieni" -rakkauslaulu

Rannalle jäänyt katselee lähteviä laivoja. Olen saatellut katseellani heitä viimeiselle matkalle siunaten. Joutuessani hyväksikäytön kohteeksi olen väärinymmärtäjät haudannut eroottiselle hautausmaalle. He ovat itse saaneet kieltää jumalansa ja tulleet haudatuksi omaisten toimesta ristin alle.

Mestatut torpparit haudattiin siunaamattomaan kirkkomaahan ilman pappia. Aina hautausmaalle mennessäni kuljin tietä, jonka toisella puolella oli siunattu maa kirkkon asti. Toiselle puolelle jäi viisi hautapaikkaa ja kunnan ja seurakunnan pystyttämä patsas vakaumuksensa puolesta kaatuneille. Ajattelin siellä kulkiessani tulevani haudatuksi samaan riviin maallisen vakaumukseni puolesta. Sotasurma -projekti avasi näitä hautoja. Sen jälkeen kutsuttiin mestattujen omaisia tilaisuuteen, jossa heidän hautapaikkansa siunattiin kirkkomaahan kuuluvaksi. "Syyttömänä"syntyneen isän lapset eivät osallistuneet isoisän siunaustilaisuuteen. Isä ei ollut puhunut lapsuudestaan. Se oli vaiettu häpeä. Torpparin nuori, raskaana oleva vaimo vaikersi miehensä kuolemaa. Teloittajat uhkasivat tappaa akankin, jos ei lakkaisi ruikuttamasta.

Israelilainen luettelee massamurhissa surmansasaaneiden lukumääriä. "Ja sitten te kysytte neljän rauhanturvaajan kuolemasta." Satu Hassi tutustuu Meksikossa suomalaisen avustustyöntekijän surman asiakirjoihin. Kun lähellä on niin puskee, kun kaukana on niin ammuu. Tänä päivänä päinvastoin.

Aamulla kieltäydyin ottamasta vastaan huolenpitäjän ja tietokonetohtorin. On niin kuuma kuin pätsissä. En voi kuin ihmetellä sijoitusasunnon rapistumista. Korjataan julkisivua ja kustannukset maksan minä korotettuna vuokrana. Sata neliötä tyhjillään vieressä ja maksamani vuokra kattaa senkin yhtiövastikkeen ja korjauskustannukset. Isäni kirjeestä muistan.


"Ammoin me marssimme kahden,
tulta löi taivas ja maa.
Rannoilta Äänisen lahden
kelle nyt kertoa saan.

Laineissa Laatokan mahti,
kahlita kenkään ei voi.
Veljet sen rantoja vahti,
konsa on koittava koi.
Ylväänä Karjalan heimo
tuskansa kantanut on.
Maaäiti suojaansa sulkee.
Vartija poissa nyt on."

Nyt sen tiedän, ei ollut perimätiedolla vaikutusta tämän päivän lahjottuun toimitusinsinööriin apureineen (Helfershelfer). Toiset vahtivat lapsuuskodin uimarantaa ja rahastavat tekaistuilla maksuilla voidakseen taata sijoittajille lupaamansa lisäarvoa. Näin kunnat houkuttelivat uusia asukkaita rahastajiksi alkuperäisten asukkaiden kustannuksella. Oppirahat olen maksanut kysymällä sisällissodan laillisuutta. En hyökännyt vaan puolustin huonolla menestyksellä.

Verkkokirjoittajan talossa olen turvassa. Sinnepä ei Hallikaisen hammas yllä. Haaskalinnut ovat haistaneet raadon, jota jätekukoksi naamioitunut firma kuljettaa jätteenkeräyspisteistä kaatopaikoille. "Voi meitä tyhmiä",
intilaisen puidenhaalaajan mielestä.

Ei kommentteja: