maanantai 12. heinäkuuta 2010

Jos mie saisin

Jos mie saisin jouten olla
hei, jos mie saisin jouten olla kesäkauven.

Kesäkauven voita syyvä
hei, kesäkauven voita syyvä.

Helle vapauttaa minut kaikista sovituista kesätöistä. Puolitoista vuotta ikkunattomassa kopissa, koneellisesti ilmastoidussa ja keinovaloa kirurgin tarpeisiin. Se oli asiantuntijan arvio työhuoneesta uudessa palvelukeskuksessa. Asiakkaat pyörtyivät aamulla, ilmastointi oli ollut pois päältä säästösyistä ilta 17.00 aamu 7.00 välillä. En kyllästynyt näihin työhuoneen epäkohtiin, vaikka näin harhoja liian kovasta valosta. Sain tarpeekseni johtajan salakuuntelusta oven takana, kun minulla oli miesasiakas tyhjäksi luulemassani talossa. Hän halusi kuulla, mitä minä tein miehen kanssa suljetun oven takana. Hän kuuli haluamansa ja vielä nautti siitä, että tuli nähdyksi. Se oli syy sanoa irti vuokrasopimus.

Oma ikkunallinen työhuone oli riittävän iso, mutta talon muut puutteet ahdistivat. En valittanut kesävalosta ja helteestä. Pyyhin itsestäni hikeä enemmän kuin asiakkaista öljyä. Siitäkin pääsin eroon, kun sijoittajat halusivat ostaa työhuoneeseen oikeuttavat osakkeet. Loput työvuodet minulla oli vuokratyöhuone. Sen talon johtajan kanssa meillä oli yhteinen työmenneisyys ja hän puolusti minua sihteerikön sanomiselta. "Takuuvuokran saat takaisin, jos sitä ei käytetä työhuoneen korjauksiin." Silloin johtaja tulee ulos kammiostaan sanoen. 
- En ole nähnyt paremmassa kunnossa luovutettua huoneistoa 25 vuoden aikana. Sain synninpäästön ylimmältä taholta ja muistan aina hyökkäykset ja puolustukset.

Tämä helle saa minut muistelemaan yrityskulttuuria pienen ja suuren välillä. Isot aina olivat syömässä pienen pois. Nyt näillä syöpöillä on ähky ja ovat poksahtaneet konkurssiin yksi toisensa jälkeen. Sitä niittää, mitä kylvää eikä viikatemiesten aika ole vielä ohi.

Nyt saan olla jouten, kun jabulanin potkiminen loppui. Aamulla vielä etsin vaatteet päälle huoltomiehen käynnin varalta. Hän vakuutti, ettei ole vaaraa vesivahingosta. Kaikkea voin tehdä pelkäämättä seurauksia, jotka olisivat harmillisia vesivahinkona kuivatuksineen. Mutta eihän se vahinko tule kello kaulassa.

Uudet tangot tiilenpäiden lukemisesta/laskemisesta ja rysän päältä kiinnijäämisestä ovat mennen talven lumia. Hei, minulla on parempaa tekemistä; jouten olla ja kesäkauven voita syyvä. Muista mukavuuksista kertoili venemestari, jonka työtä oli mieronkierto ja veneenveisto. Joutenoloajalla hän kävi hierojalla, joka hieroi munat myllin mällin Ohtaansalmella.

Vesi tippu vempeleestä
hei, vesi tippu vempeleestä
rasva rahkeen.

Rasva rahkehen nenästä
hei, rasva rahkehen nenästä
jo se loppu!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vai sellaisia harrastuksia oli teidän johtajalla, salakuuntelua! On se pirulainen ollut mielissään ;)

Kivempi lukea tätä "uutta" blogiasi Mammamia tv. Aili-mummo

mammamia kirjoitti...

Kiitos, Aili, kommentista. Joutenollessa kuuntelin radiota persoonallisuushäiriöistä. Ja löysin sieltä itseni vähäpuheisena ja vähään tyytyvänä, jota ei seksillä heilauteta. Siitä tulisi mielenkiintoinen zoomauskulma, kuinka "asiakkaat" ja poliitikot suhtautuvat työhöni terapeuttina.

Minulla on ollut "vakuutus", joka on ennalta ehkäissyt "työtapaturman". En ole sotkeutunut asiakkaisiini.

Painajainen paperin loppumisesta netissä on päättynyt. Siksi kirjoitin tiiviisti. Kun riittäisi sananvapautta, se tuntuu vaivaavan paperilehtiin kirjoittajia. Kaikki ei kaikesta saa kirjoittaa.