torstai 10. kesäkuuta 2010

Usko, toivo, lempi

Iloinen leski tietää, mitä kolmiyhteys "usko, toivo, lempi" tarkoittaa. "Hänen kauttaan, hänen kanssaan ja hänessä" on minun mantrani. Kuuluu joukkoon ja suurin niistä on rakkaus.

Se ei tarkoita sitä rakkautta, joka särkee kulkija 16-vuotiaan sydämen. Ei, vaikka rakastaja olisi ministerin paikalta lempattu viestittelijä. Hän on seonnut kuin jammu-setä. Otti pienet tytöt autoonsa illalla, jolloin ulkonaliikkumiskieltoa ei vielä ollut julistettu. Ajankohtaisena puheenaiheena joku lapseton alfanaaras paheksui tyttöjen ulkonaoloa omassa pihassa klo 19.00 jälkeen kesäiltana. Alfaurosten hyökkäys tulee yllättävältä taholta mummoikäisiäkin kohtaan.

Eikä se ole mikään vitsi, jos ajanvarauksessa alfa-alfa sanoo vanhan papan ilmoittautuessa lääkärin vastaanotolla. Kuollut. Pappa ilmoittaa nimensä uudelleen. Kuollut. Ei senikäinen voi enää olla elossa. Soitin taksin illalla ehtiäkseni risteilylle. Yllätyin. Odota ja rallatus paukahtaa päälle. Odota uudestaan ja sama rallatus.

Sitten puhelinääni vastaa. Ilmoitan taksin tarpeeni ja annan saman tien palautteen. Luulin soittaneeni väärään paikkaan joutuessani odottamaan kuin muissakin asiakaspalveluissa. Olen yksin työssä, on otettu vasta äskettäin käyttöön tämä automaattisysteemi. Eikö sitä muuten voisi järjestää?

Onhan tällä hyvät puolensa, olen puhelimitse jonossa enkä fyysisesti taksitolpalla. Siellä etuilija antaisi turpiin kiltisti vuoroaan odottelevalle. Musiikkirallatus saa aikaan saman tunteen. Turpiin vain ja onnea. Olen otettu löydöstäni, piispan suvusta löytyy taiteilijoita ja muualtakin.

Piispaehdokas lähetti pahoittelukirjeen seurakunnanvaihdoksen johdosta. Minua loukkasi kirje ja annoin palautteen. Jos kristitty lemppaa minut vapaaehtoistyöstä potilasjärjestöön, on minun otettava se vakavasti. Siksi onnentie on auki toisella tasolla gaida troikan tahdittamana. Usko, toivo, rakkaus politiikassa ja kirkossa on tullut tiensä päähän. Umpikujassa pitää tehdä U -käännös, "kun ei voittaan, päästä koittaan, usko, toivo, lempi vain" korkealta ja kovaa.

Siinä ehtii tehdä huomioita, millä tekee matkaa, mitenkä matka sujuu kolmivaljaan kyydissä, kun päämäärä on tiedossa, mikä siellä odottaa. Lahti on taistelutanner, naapurimaassa valmistaudutaan kruununperijän häihin. Meillä saa useimmiten lukea petollisten sulhasmiesten syrjähypyistä. "Kell' onni on se onnen kätkeköön, kell' aarre on, se aarteen peittäköön ja olkoon onnellinen onnestaan ja rikas riemustansa yksin vaan."

Ei kommentteja: