torstai 3. kesäkuuta 2010

Pihtiputaan mummolla kysyntää

Maailman kirjat ovat sekaisin, kun kysymäni asian laillisuutta vahvistetaan lakikirjan irtolehtipainoksella. Olen visusti tallentanut lakipykälät alleviivauksineen myöhempää käyttöä varten. On avattava suojeluspyhimykseni, Purnun Maurin, ihmeitätekevä kirjekuori.

Asiat tekeytyvät ajan kanssa muniksi ja kanoiksi. En enää tiedä, kumpi oli ensiksi, muna vai kana. Jos se oli kana, se olin minä. Pieni untuvikko syntyi kesken heinänseivästyksen. Heinänteko oli myöhässä, kun isä oli sodassa ja pienellä kotirintamaporukalla oli koottava talven heinät talteen muutamalle lehmälle. Heinä niitettiin viikatteella, haravoitiin ja nostettiin seipäille kuivumaan.
Heinänteko on aikaistunut ja juhannuksen tienoilla se on korjuukelpoista, jos saadaan 3 päivää heinäpoutaa. Heinäkuun 21. päivään jää aikaa kunnostella rapumerrat, kun ravustus alkaa. Kissoja katoaa syötiksi, jos eivät ole näyttäytyneet aikoihin pihapiirissä.

Isälle lähti rintamalle sokeritopasta repäisty lappunen. "Syntynyt terve tyttö." Perimätieto siitä kertoo. Olisiko lappu ollut tallessa sotakirjekäärössä, jonka minäkin näin aitan oven päällä kurkihirren alla. Kerran avasin tuon salaperäisen käärön ja luin isän kirjeen alkua. Isä kyseli, kuinka pikku-Martta oli voinut. Se kirje oli kirjoitettu ennen minun syntymääni. Olinko ollut kielletyissä puuhissa aitassa, kun siihen tuli keskeytys ja palautin kirjeet paikoilleen.

Kirjenippu hävisi odottamattomalla tavalla. Anu poltti kaiken siivotessaan nurkkia ja lähti maailmalle. Toi Onnin sukuun ja kuoltuaan Onnista tuli Anun kuolinpesän osakas kuolinpesänä. Se on tuhlaajatytön tarina.
Kuinka omaishoitoasia saattaa olla sijaiskärsimystä alusta loppuun vanhoille vanhemmille heidän eläessään ja sisaruksille vanhempien kuoltua. Aika muistuttaa aikaa takorautaisen kyltin alla. "Arbeit macht frei."

Sitä se ei kuitenkaan minulle ole merkinnyt. Työ ei tehnyt vapaaksi suvun, kunnan ja yhteiskunnan kirouksesta. Ainoa mikä on ollut minulle hyväksi, on ammattitutkinto, laillistettu hieroja. Koulutus ei voisi olla selkeämmin järjestetty. Sillä on pitkät perinteet ja yksityinen opisto ainoana Suomessa koulutti näkeviä hierojia. Sain tuotteen, josta en ole luopunut. Laillisesti meitä yritetään kammeta sivuun, mutta mihinkä sitä pääsisi osaamisestaan, kun on siihen sitoutunut.

Mitä se poikii tänä päivänä? Yritystoimintaa varten hankin lankapuhelinliittymän. PHP:llä on oma yritystarinansa. Olen joutunut luopumaan lankapuhelimesta, kun digiä varten lisättiin kaapeleita vanhaan taloon. Puhelimen kuuluvuus hävisi. Minun pitäisi maksaa 67 € asentajan kotikäynnistä. Ihme ja kumma, viat on korjaattu kellarin ja kerroksen välillä. Minun PHP:n jäsenkirja on muuttunut osakkeiksi. Niistä on kova kysyntä.

Minulle on sama onko osakkeilla arvoa tai ei, mutta en hankkinut puhelinliittymää käydäkseni osakekauppaa. Työhuoneen kanssa kävi toisin. Tradekan miehet pankin välityksellä pakottivat minut luopumaan työhuoneeseen kohdistuvista osakkeista välimiesoikeudella uhaten. Viimeiset vuodet yrittäjänä tein työtäni vuokrahuoneessa. Omaishoitajana vein sairaanhoitajilta työn. Painonvartijoissa laihduttaessani meni sokerileipurilta kysyntä. Kuoltuansa miljonääri-isän perijänä on jatkaminen ollut ehdollista.

Velattomassa kunnassa kuuluu taivaasta ääni. " Maaoikeushan sen viime kädessä päättää." Tämä on yhtä vahva julistus, kun kyyhkysen laskeutuminen helluntaina. "Tämä on minun rakas tyttöni, johon olen mielistynyt." Yhteiskunta on seonnut, irtolehdet ovat lennelleet taivaan tuuliin. Seuraan naapurimaiden kuninkaallisten etenemistä seuraavaan sukupolveen. Suomi-neidon lapsilla on huonosti, huostaanotot lisääntyvät. Mummoista ja lapsista on tullut bisnestoiminnan kauppatavaraa.

Puoluekokouspuhujat tarttuvat toisiaan käsistä ja kumartavat saamistaan suosionosoituksista. Eivät huomaa kuitenkaan, kenelle pyllistelevät. Valta kuuluu kansalle ja kansa on syvän kumarruksen takapuolella, edessä on se puolueväki, jonka lauluja he lupautuvat laulamaan. Vastapalveluksena he saavat poliittiselta puolueelta leipänsä, optionsa, valtansa ja eläkevirkansa. Tämä ei ole virus. Tämä on bakteeri, jota idän taigapunkki levittää. Siihen ei ole vielä keksitty hoitoa.

Ei kommentteja: