lauantai 5. kesäkuuta 2010

Napapiirin ja Karjalan kultamaiden välillä

ITE -arvioinnissa käydään läpi kysymyssarja, joihin vastaamalla yritetään löytää työpaikan parannettavia epäkohtia. Yksinyrittäjänä minulle oli sinkkukaavake. Alkukartoituksessa löytyi parannettavia osa-alueita. Kun ne tulivat näkyväksi, niitä ei enää voinut sivuuttaa olankohautuksella. Koulutuksen lopussa tein uudelleen arvioinnin ja parannusta oli tapahtunut. Keskiarvojen piirtäminen sinkkuarvioista ei toteutunut, kun koulutuksen toiset sinkkuosallistujat olivat jättäneet leikin kesken työkiireisiin vedoten.

Tämä kuvaa sitä hierarkisuutta, jossa yksi pää vastaa koko kentän toiminnasta. Aina ei voi seurata johtajaa. Koulutuksissa olen saanut tämän päivän tietoa yrittämisestä. Konsultti Vihervuori kertoi osuudestaan kehittää liiketoimintamallia lääkärikeskukselle. Luopui kuitenkin yrityksestä, kun se oli vielä mahdotonta siinä vaiheessa. Nyt kaikki on mahdollista, vaikka pää on jo vetäjän kädessä. On valelääkärit ja epäpätevät opettajat.

Jos minusta olisi tullut opettaja, en olisi tehnyt sitä, mitä olen tehnyt. Olisin hoitanut virkaani odottaen eläkkeelle pääsyä. Joku näytti valmiin tien ja nyt voin seilata Napapiiriltä Karjalan kultamaille Reppurin laulussa. Laulaja muistuttaa uskonnonopettajastani, josta tuli piispa. Yhtään skandaalia en ole hänestä kuullut.

Tietämättään hän kestitsi johtajaa, joka ei kertonut piispalle johtamistavoistaan. Johtaja paljasti itse alaisilleen heikkoutensa. "Kissa elää kiitoksella, koira pään silityksellä." Totuus ei ole mihinkään muuttunut. Kuinka yläpuolelle asettuvat ottavat oikeudekseen aukoa päätään toisten tekemisistä, joihin heillä ei ole mitään osuutta. Kansanedustaja hierojien edunvalvojana määrittää hierojan statuksen. Samoin lääkäri heittää takaisin HyvänOlonMessuilla luennoidessaan. "Sinähän kehut itseäsi", enkä turhaan kehunutkaan.

Minulla ei ole osuutta Tuusniemen kunnan strategiaan velattomana kuntana. Joistakin toimenpiteistä on oma käsitykseni. Maa makaa tällä kertaa niin kuin on pedattu. Mutta kuinka kauan tämä viihde - ja vapaa-aika voi jatkua? Kuinka kauan jakajan kädessä on jaettavaa? Kreikalle ensiksi, sitten Unkarille ja monelle muulle ylivarojen eläneelle EU:n jäsenvaltiolle. Meillä on maksajan rooli ja minä olen viimekädessä maksaja viimeiseen siniseen. Suomi-neito vapisee liitoksissaan tämän päivän puoluepoliittisten päättäjien kynsissä.

Kenkään ei ole paha, on vain toinen heikompi toista. Pahuus tapahtuu omaneduntavoittelussa, joka lasketaan yhdeksi kuolemansynniksi.

Kaikesta huolimatta Karjalan mailla kultakäköset kukkuu erottelematta, onko Kesälahti kriisikunta vai ei.

Ei kommentteja: