tiistai 22. kesäkuuta 2010

Kuolleen koura kukkii

Koivikon aluskasvillisuudesta pilkistivät esiin Kuolleenkourat, joista aukesi Sananjalkoja. Kotkansiivet siirrettiin kalkkipitoisimmilta, rehevämmiltä kasvumailta pihapiiriin. Kuolleenkourat ovat hävinneet koivikon kaatamisen jälkeen.

Muistijälki kertoo, että koivut olivat vallannet poltetun kaskimaan. Ihmiset asuivat savutuvassa. Löytäisin vielä paikan lehmien lypsytarhasta kuorimalla nokkoset pois. Olisi ollut antoisaa tutkia lapsuuskodin elämää pullasuti kädessä ja rapsuttaa varoen maakerroksia kivistä ja säilyneistä astian palasista.

Viimeinen rakennus oli savusauna, jossa itsekin olen kylpenyt juhannuksesta jouluun silloin ennen. Räystään alla oli ruumislauta. Saunan kodassa kolkkasivat käsikivet, joilla naapuritkin kävivät jauhamassa jyväpussinsa jyvät puurojauhoiksi. Historia on minussa.

Kun minusta ei mitään tullut tähän kivikkoiseen maahan, voin lukea alitajunnan tallentamaa kokemusta. Ensiksi kuitenkin palaan maalle risa kasvisto kainalossa. Se on ollut minun työhön kohdistuva hyväksikäyttö.

Jos se olisi ollut vain laina omin luvin, olisi lainatut kasvit nimilappuineen palautettu takaisin. Mutta ei ollut tarkoitustakaan palauttaa. Tätini oli kuitenkin pelastanut kasviston kaatopaikkakuormasta ja luovutti sen minulle kuuluvana takaisin 35 vuoden jälkeen. Pyörätuolissa istuen elämän kolhimana hän pyysi sen hakemaan varastostaan.

Tunnekokemus oli epätodellinen. Tädin kuoleman jälkeen serkkuni istui autossa rapun edessä ja heilautti kättä hyvästiksi vai pisteeksi iin päälle. Hänellä ei ollut minulle mitään sanomista. Tästä on jäänyt pakkomielle säilyttää kaikki kirjeenvaihto elämäni ajalta, jos joku postimerkit rohmunnut on säästänyt kirjeet.

Vihkiraamattu hävisi varastossa olleista tavaroista. Kirjeenvaihto saksaksi oli tallessa vaaleansinisessä käsinpunotussa kotelossa. Elämäni sai uuden suunnan, mutta ei rantautumista varten. Meistä tuli venepakolaisia.

Järven takaa tulleille osoitettiin maksullinen paikka satamassa. Kuolleenkourat lisääntyvät itiöistä. Koiranputki kukkii. Se on seuraava vaihe tutkia pullistumia putken varressa. Niitä kerättiin lapsille leikkeihin ennen vauvakirjojen avattavia ja suljettavia luukkuja. Haikarat toivat lapset nokassaan tai jostakin saunan sillan alta niitä vain löytyi lapsenpäästäjän kertomana.

Meitä on huijattu alusta alkaen ja huijatut jatkavat sitä netissä. Olen jo niin iso tyttö, että minua inhotta viestintävirastosta sallittu huijaus. Korkein oikeus on julistanut tuomionsa netissä alkaneesta suhteesta. Toinen osapuoli ihan tosissaan, toinen pääministerinä naisen tarpeessaan. Sen hän ilmoittaa tekstiviestillä.

On löytynyt edustuspolvet ja playboyissa keskiaukeamalla levitetyt reidet. Paljon on vielä tutkittavia alueita meidän herrajengillä. Mikä on prinssin ja prinsessan pieni ero? Sen kertoo prinsessasatu, kuinka he saivat toisensa aviopariksi.

Ei kommentteja: