perjantai 25. kesäkuuta 2010

Juhannus juhannuspurkissa

Kuuma linja on aikansa elänyt. Obama korvaisi sen Twitterrillä. Käyttämäni kuuma linja toimi kirjeitse reaaliajassa. Ich komme -kortin saapuessa hän oli jo tullut. Kortti Israelista antoi odottaa. Piti jo lähettää pyyntö ilmoittaa perillepääsystä. Uutiset toivat terrori-iskut kotiin ja aina elin epätietoisuutta, oliko räjähdys tapahtunut lähellä. Vihdoin sain uima-altaalla kirjoitetun kirjeen itsenäisyyspäiväksi.

Toiviomatkojen järjestäjä otti yhteyttä kohta lähdön jälkeen. Minulta petti polvet kuullessani, mistä soitetaan. Asia koskikin matkan maksua kahteen kertaan varausmaksun osalta. Olin helpottunut ja jäin odottamaan apostolinkyydillä tuotua kirjettä, kun postilaatikko oli täyttynyt ja tyhjennetty.

Juhannukseksi hän tuli takaisin. Helle oli liikaa valkoihoiselle ja posket olivat venyneet ihastelevista taputteluista. Mitä olisi minulle ollut hoitaa kanoja kibbutsilla, jäi mielikuvaksi. Golda Meir aloitti kanalasta ja päättyi pääministeriksi. Meillä pudotaan korkealta jaloilleen kuin kissa yritysten lahjomana. Optiot rahaksi ja maailman rauhaa hieromaan tai perheyritysten johtoon lisää kupruja tekemään.

Suomi-neito on ry, jonka lukuun käydään naiskauppaa. Johannesburg on minun juhannusteema alkuperäisine kansalaisineen ja jalkapallon MM-kisoineen. Pipot korvilla, toppatakit niskassa Afrikan talvessa vuwuselatorvien pauhussa vietän juhannuksen.

Kesäillassa murkut istuivat hupparit niskassa musiikkituokiossa, kun lapset lauloivat kerhoissa oppimiaan lastenvirsiä. He erottuivat pienten perhosten joukosta mustissa huppareissa. Kysyin, miksi? - Itikat söivät. Selityshän se oli sekin. Tänä kesänä olen yksin Hamppuvarpu -orkesterin konsertissa.

Lapsen muodonmuutos tapahtuu mielenmustuuden kautta, meikatut silmät, lyhyet helmat ja uurretut kaula-aukot. Juhannustytön kuvan julkaisee The Book, minä katson jalkapalloa. Jaan Tvitterini pienessä piirissä, johon kuuluu kunnianarvoisia (mies)luottamushenkilöitä, Liebe Frau ja Dear Boss. Sähköposti puhuttelee minua "Sehr geehrte Frau".

Suomeksi puhuteltuna meiltä kielletään sananvapaus, pakotetaan kerjäämään, tekemään valituksia, joudumme jonoon odottamaan asiassa kuin asiassa. Se on niin suomalaista. Olemme unohtuneet ja taantuneet vanhaan melankoliseen, poliittiseen juhannuspurkkiin Siperian opettamina. Ei ole vaihtoehtoja, kun olemme uppoamassa tai upottamassa seuraavat sukupolvet.

Ei kommentteja: