sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vappu Pablo Picasson kanssa

Lepakko, torakka ja punkki kuuluivat Valpurin yöhön omalla tavallaan. Lepakko operettina, Torakka radioateljeessä ja punkki Borrelia Burgdorferi houkuttaa jo nimenmuutokseen. Näinhän sairastuneet alkavat kutsua nimeltä Alzheimeria ja muita herranmuodon ottaneita.
Woman Playing the Mandolin 1909 - Pablo Picasso (1881 - 1973)
Laulaisinko Levottomasta Tuhkimosta ja katsoisinko Espoon viimeistä neitsyttä. Teollisten maisemien vastakohdaksi olen Fortsytein tarun ajassa. Irenen laulun tunnussävelen sanat löysin jostakin:

Voin elämän hurmoksen löytää
yön puoleen ken kääntyvä on

aika laulumme saloja kätkee
hetket tulevat haipuvat pois

tule tanssihin kanssain oi armain
kiidä käsilläin sarastukseen

yö nähköön kuinka sua lemmin
kuu päivälle sen kertokoon
kuu päivälle sen kertokoon.

Sekoittihan vappu sen verran hoito-ohjelmaa, että menen aamulla verikokeeseen. Vasta-aineita ei voitu vapun takia katsoa vaivalla saadusta verinäytteestä. Potilaskuvat tulivat otetuksi. On ollut aikaa jäljittää vapun alkuperäistä viettotapaa. Alun perin Vapun päivää vietettiin abbedissa Walborgin pyhimykseksi julistamisen muistoksi Valpurin yönä (30.4. - 1.5.). Noitien luultiin ratsastavan luudilla ja pukeilla vanhoille uhripaikoille. Noitien säikyttämiseksi pidettiin melua mm. laukauksilla, torvilla ja sytytettiin tulia kukkuloille. Nykyään vappupäivää aattoineen vietetään kevään karnevaalijuhlana. 

Joulupukki kuului papin uskonmenoihin tutustumiskohteeksi. Kreikkalainen hedelmällisyysrituaali samoin. Työväen vappumarssiin osallistunut naapurin Hilja sai lopputilin kotiapulaispestistään pankinjohtajan perheessä 1960-luvulla. Aika on toinen pankinjohtajan käyttäessä hyväksi ylioppilastyttöä kesäapulaisena. Tyttö tuli raskaaksi, pankinjohtajan rouva lapsineen lähti. Vanha johtaja sai arvonimen ja muotokuvan pankin seinälle ja leikkii isää lapselleen, vaikka voisi olla lapsen ukki. Lapsesta tulee koulukiusattu eikä se ole lapsen vika epätyypillisissä olosuhteissa alkunsa saaneena. Näin meillä valkolakkien päivänä.

Ei kommentteja: