keskiviikko 5. toukokuuta 2010

Syntyykö punk punkin puremasta

Katselen tunneperheeni uutta tulokasta. Kaikki sävytykset ovat blondiäidin ja "pienen -tumman" isän juhlasekoitusta. Lopputulosta ei tarvitse korjailla kosmetiikalla eikä muotoilulla. Olen nähnyt jonkun punkkaritytön mustine silmänympäryksineen ja poikkeavine vaatteineen. Olen suhtautunut heihin vakavasti, miksi he tekevät niin kuin tekevät. Pieni poika kiersi punkkaria ympäri, tuli hätääntyneenä mummon luo. 
- Mummo, mummo, en löydä häntää tuolta peikolta. 
Punkin pureman häätöhoito tuo mieleen kuultuja ismejä. Pitää katsoa Wikipediasta mitä se kertoo punk:ista. Ja se on löytö, mitä siitä luen. Omaan suuhun sovitettuna: 
- rumat sanat sanotaan niin kuin ne on. 
Hyssälä vaahtoaa pienituloisiin kohdennetuista miljoonista. Mittasuhteisiin sijoitettuna kysytään. 
- Mitä mummo tekee viiden (5) euron eläkkeenkorotuksella. 
Mummo vastaa ilkikurisesti: 
- Ostan lamborginin. 
Mikä tilaisuus näyttää toteen, mitä rahalla saa ja hevosella pääsee. Olisiko ystäväni Vysotski ollut punkkari. Ainakin hän oli kantaaottava yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja joutui vankilaan. Ei ollut lupa laulaa virallista politiikkaa vastaan. Tässä on oltu ja nyt se tulee päivänvaloon paljastaen kaikki, mihin tutkijan röntgenkatse kohdistuu. Mummoikäisenä olen päivänsäde. Sovinnaisuus pois minusta, jos muotti kiristää. Nahanluominen on edessä, olenhan jo kiertänyt mualimoo kauan enkä enää löydä mitään uutta auringon alla. Rikkaat rikastuu, köyhät köyhtyy ja siihen ottaa kantaa punk uudella tulemisella.
 

"New Yorkin alkuperäinen punkliike pyöri ainoastaan musiikin ympärillä. Britanniassa musiikkiin kuitenkin kuroutui tietynlainen yhteiskuntaan kantaa ottava anarkistinen ja kaoottinen asenne, joka sai henkisen taustansa lamakaudesta, nuorisotyöttömyydestä ja 1960 -luvun hippi-idealismin romahduksesta. Brittipunkin sanoitukset heijastelivat käsitystä "mädästä" ja epäoikeudenmukaisuudesta yhteiskunnassa, joka tuottaa kurjuutta ja ahdistusta."


20.7.2014 syntymäpäivän aattona palaan Vysotskin kanssa punaiseen heinäkuuhun 1941  Suomen pähkäillessä naisen heinäkuuta. Syntymäpäivämalja lemmenjuomaa vaihtui rotanmyrkyksi.

Ei kommentteja: