tiistai 27. huhtikuuta 2010

Kansallinen veteraanipäivä 2000 - tämä taivas

Tämä taivas tämä maa sukupolvelta toiselle jää. Tänään siitä laulaa nuori laulajalupaus. Voin yhtyä lauluun, mutta toisaalta tiedän sen jäävän lupauksen ja toiveajattelun tasolle.
Kun vuoroni oli seurata vanhempieni jalanjälkiä, ilmestyy eteeni uhkakuvia. "Maaoikeushan sen viimekädessä päättää." Toimitusinsinööri on aluksi puolellani ja houkutteli minut hakemaan tietoimitusta. Kun siitä oli ilmoitettu asianosaisille ja osattomille, lahjottu ulkopuolisia tulemaan todistajiksi minua vastaan, kokoontuminen asian päättämiseksi palaa mieleen joukkoraiskauskohtauksena. Niin halvasta pojat pistivät minua altavastaajana. 

On ihailtavaa tämä savolaisen kateuden ja joukkovoiman sanallinen esitys ja teatraalinen ilmaus. Saihan kerrankin ulosottomies, rakennustarkastaja, pelastuslaitoksenopettaja, toimitusinsinööri diplomillaan ja pari uskottua miestä olla oikeassa liveroolipelissä. Siitä käytetään nimeä larppaus, jokaiselle on rooli, mutta ketään ei vahingoiteta. Se pelattiin väärillä säännöillä. jouduinhan siitä maksamaan toimitus- ja tyhjäntoimittajien palkkakulut. Valitusmahdollisuus lahjotuilta virkamiehiltä minun kustannuksella ja sanktiona tulostani mummonmökille joutuisin vielä rakentamaan teitä mökkiläisiä varten. Olen kiertänyt kaukaa nämä isänmaan perijät kymmenen vuotta ja tehnyt vieläkin suuria suunnitelmia.

Ei kommentteja: