sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Vergissmeinnicht

Kukkakielellä lemmikki kuiskaa: 
- Älä unohda minua!
Kuinka voisin mitään unohtaa ja varsinkaan, kun olen saanut muistamisestani muistutuksen elämän ehtoopuolella.

Tuusniemen kunta
Sosiaalilautakunta 9.12.1993
Tirkkonen, Arvid, Ht. 1906 Tuusniemi

Sos.ltk. § 60 Arvid Tirkkosen omaishoitajana toimiva Maire Tirkkonen on vaatinut sosiaalijohtajan omaishoidon tuesta 20.11.1993 § 39 tekemän päätöksen sosiaalilautakunnan käsiteltäväksi ja pyytää omaishoidon tuen määrän korottamista entisen suuruiseksi eli 1.700 mk kuukautta kohti. Lisäksi asianomainen ilmoittaa, ettei hän hyväksy Arvid Tirkkoselta omaishoidon tuesta määrätyn korvauksen 333 mk/kk perintää.

Maire Tirkkonen tuo esille muutosvaatimuksen tueksi mm. hoitopalkkion alenemisen 1.700 markasta 1.070 markkaan kuukautta kohti. Hoitopalkkion ollessa vielä verollinen, jää siitä käteen hänelle vain 899 mk/kk. Tätä hoitopalkkiota asianomainen pitää liian pienenä isänsä hoitotyön vaativuuteen nähden. Edelleen Maire Tirkkonen tuo kirjelmässään esille oman taloudellisen aseman vaikeutumisen joutuessaan vuokraamaan Tuusniemeltä vuokra-asunnon ja samanaikaisesti ylläpitämään Lahdessa työhuonetta, mihin ei ole saanut vuokralaista. Työhuoneen Maire Tirkkonen on hankkinut Lahdessa harjoittaessaan hierojan ammattia. Samaa työtä hän on jatkanut myös Tuusniemellä isänsä hoitotyön ohessa.

Maire Tirkkonen on tuonut kirjelmässään esille myös sen, että hän pitää isänsä saamaa eläkettä tälle kuuluvana etuutena, josta ei tule periä korvausta tai suorittaa muita maksuja. Sosiaalihuoltolain 30 §:n mukaan henkilö on oikeutettu saamaan apua vasta sen jälkeen, mikäli hän ei saa toimeentuloaan ansiotyöllään tai yrittäjätoiminnallaan, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. Tämän perusteella henkilön saamia eläketuloja ei voida pitää sellaisena etuutena, joista ei voida periä periä korvausta annetusta sosiaalipalvelusta.  

R.I.P vuoden 2013, viikko 41 vanhusten viikko. Kuntien tehtäviä tullaan karsimaan omaishoitajilta, vanhuspalvelusta (lakia ei tule) ja monesta muusta ikääntyneisiin kohdistuvasta avunannosta. En näe muuta olevan tulossa kuin kunta ottaa jo eläkeläisten eläkkeet antamatta mitään palvelua. Tämä tapahtui jo 1990-luvulla ollessani omaishoitaja. Palvelumaksu perittiin isältä kunnan antamatta mitään sosiaalipalvelua. Vanhempien hoito ei voinut tapahtua yksityisesti, etteikö kunta ulosmitannut hoidettavan eläkettä. 

Tässä tapauksessa Arvid Tirkkosen tulee suorittaa korvausta saamastaan omaishoidosta sosiaalilautakunnalle ja erityisesti korvaus saamastaan hoidosta tyttärelleen. Kansaneläkelaitos suorittaa huonokuntoisille eläkkeensaajille hoitotukea, korotettua hoitotukea tai erityshoitotukea, jotka tarvitsevat henkilökohtaisissa toiminnoissaan, kotitaloustöissä ja asioinnissa kodin ulkopuolella säännöllisestti toistuvaa henkilön apua tai ohjausta ja valvontaa tai jolle aiheutuu sairaudesta tai vammaisuudesta erityiskustannuksia. Tämä osa eläkkeestä on tarkoitettu nimenomaan korvaamaan huonokuntoisuudesta johtuvia erityismenoja. Eläke muiltaosin on tarkoitettu käytettäväksi jokapäiväseen toimeentuloon.

Sosiaalilautakunta käsitteli kokouksessaan 28.9.1993 omaishoidon tuen perusteita ja tällöin hoitopalkkio määriteltiin 1.070 mk:n suuruiseksi kuukautta kohti.
Lisäksi tuolloin päätettiin, että omaishoidontuesta peritään korvausta saajan tuloista ja varallisuudesta riippuen kulloinkin voimassa olevan kotipalvelutaksan maksutaulukon kuukausimaksun mukaisesti.
Arvid Tirkkosen osalta päätös nojautuu edellä mainittuun sosiaalilautakunnan omaishoidon tuen tason määrittelyyn.
Omaishoidon tuen alentamisen vastikkeeksi hoitajille on tullut yksi vapaapäivä kuukautta kohti. Lisäksi alle 65-vuotiaat hoitajat ovat tulleet eläkejärjestelyjen piiriin.
Omaishoidon tuen perusteet tarkistetaa vuosittain.

Maire Tirkkosen valituskirjelmä esitellään tarkemmin kokouksessa.

Sosiaalitarkkaajan esitys:

Sosiaalilautakunta päättää hylätä Maire Tirkkosen tekemän muutosvaatimuksen isänsä Arvid Tirkkosen omaishoidon tuen korottamisesta, koska omaishoidon tuen suuruus on voimassa olevien lakien ja säännösten mukainen. Korvauksen perinnän osalta päätöksen muuttaminen ei ole myöskään aiheellinen, koska se on määritellyn taksan mukainen.

Päätös:

Sosiaalilautakunta päätti hyväksyä esityksen.
Pöytäkirjaan merkitään, että sosiaalijohtaja Jarmo Nuorento ilmoitti olevansa esteellinen ratkaistuaan asian ja hän poistui kokouksesta ottamatta osaa asian käsittelemiseen ja päätöksentekoon.
Asiaa esittelemässä ja pöytäkirjanpitäjänä tässä asiassa toimi Jarmo Nuorennon sijaisena sosiaalitarkkaaja Tuula Puustinen.

Tuusniemi 21/12 1993
Pöytäkirjanpitäjä

PS 1.3.2014 

Professori: Suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään omat ... vanhempansa

Ympäri käydään yhteen tullaan.  Sunnuntai 28.maaliskuuta 2010 Alussa oli ja maanantai 15. lokakuuta 2007 VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen tyytymätön asianomistaja on oikeutettu hakemaan muutosta Kuopion lääninoikeudelta kirjallisella valituksella kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan tiedoksiantopäivää lukuunottamatta. Valituskirjelmä voidaan sanottuna aikana antaa myös sosiaalilautakunnalle, jonka tulee viipymättä toimittaa se omine lausuntoineen edelleen.
TIEDOKSIANTOTODISTUS
Tämä päätös on lähetetty 22/12 1993 postitse asianomaiselle
Tiedoksiantaja (sihteerikön allekirjoitus)


Kerran omaishoitaja, aina omaishoitaja rahalla mitattuna. Professori vahvistaa vielä, kuinka sosiaalinen "pääoma" vielä olisi kupattavissa niiltä pois, jotka eivät hoida omia asioitaan velalla. Yhteiskunta on sallinut kultaiset kädenpuristukset  toisille ja valitusosoitukset toisille. Sosiaalinen sota on alkanut, vaikka pistän kivet kuppiin, ääneen ihmettelen asioiden huonoa hoitoa enkä lähde pahantekoon mukaan.

Taustojen selvittäminen vie vuosia aikaa ryhtyä kirjoittamaan elämästä omaishoitajana hyvinvointivaltion kaatopaikalla. Sitä on helpottanut zoomauskulman ja kielen vaihtaminen. Omaishoito puhuttaa poliitikkoja rahan puutteesta järjenköyhyydellä. Zu Hause Pflegen on jokapäiväistä tekemistä ja närståendevårdare tietää sen. Nuori mies totesi vaimonsa hoitajana omaishoitaja -sanan yleistyneen kirosanaksi kunnassa. 

Papukaijat on tehtäväänsä kurssitettu hierarkian huipulla alaspäin laskeutuessa.  Musta Ukkonen riehuu kylillä aukoessaan ikkunoita, kun "täällä haisee". Halvaantunut painaa häpeästä pään alas, kun ei ole sanoja puolustautua. Lahjoitan hyvän kuoleman tulemalla viimeiseksi yöksi, jos tiedät kuolevasi. Lupasin tädille ja pidin lupaukseni. Musta Ukkonen jäi nuolemaan näppejään ja minä sain vihat niskaani.

Ei kommentteja: