tiistai 16. maaliskuuta 2010

Kevättä ilmassa, kivunsiedätyshoitoa

Vuodenaikojen rytmittyminen auringon ympäri kiertäessään maapallo on aina kallellaan oikeaan suuntaan tarkasti lasketulla reitillä. Mikään muu asia ei tuo vakautta elämääni. Neljääs ukkaasi ilmoittaa sen ymmärrettävässä muodossa. Vanhempien kunnioittamisessa ja piäsnuatikoitten tottelemisessa. Omien vanhempien kunnioittaminen on ehdotonta, esivallan totteleminen ehdollista. 
Jos poliitikot eivät hoida asioita oikein, pitää meidän ääneen ihmetellä vääryyksiä, kerätä kivet kuppiin. Mutta pahantekoon ei tarvitse mennä mukaan. 

Kuntien hallintomuutokset ovat vaikea laji. Kunnissa on liian paljon tarpeettomaksi käyneitä varastotaloja ja virkamiehiä. Tänään Nigeriassa, huomenna en tiedä missä, ovat valtuuskunnat katsastelemassa käyttöä suomalaiselle osaamiselle. Ahtaajat ovat pistäneet viennin ahtaalle, kun mikään ei liiku satamissa. Omakohtainen ongelma on terveyspalvelujen saaminen, kun kipu yllättää. 


Oravalle on töitä leikata jonkun vioittunut takajalka yksityisesti. En lähtenyt matkaan nähdäkseni teho-osastolle tuotua sankaria. Borrelia Burgdorferie, naamioitumisen mestari, hyökkäsi odottamatta. Punkinpureman aiheuttama tulehdus aikanaan meni kulumisen piikkiin. Siitä huolimatta tein 10 vuotta keskeytymätöntä 3-vuorotyötä. Kuolintodistusta odottaessani turvauduin jo huumejohdannaisiin. Alkuun se auttoi, mutta leijaillakseni yöstä yöhön unen ja valvomisen rajamailla olisi lääkitystä pitänyt lisätä. Havahduin joutumasta lääkekoukkuun, kun isä elvytettiin kitumalla kuolemaan vuodeosastolla vallanvaihtopäivään 6.2.2000. 

Kumman osa lie ollut onnellisempi, luopujan vai jatkajan, sitä olen tässä pähkäillyt 10 vuotta. Positiivinen borrelialöydös tuo kaikki kärsimykset pintaan. Luen kipulääkkeen sivuvaikutuksia, joita on ilmaantunut enemmänkin. Sivuvaikutukset ovat suurempi oire kuin itse tulehdustila nivelissä ja liikerajoitukset lihaksissa. Tarvitsisin jo avustajaa pukemiseen, mutta sekin hoituu tekemällä toisin. 
Kun kulttuurikahvilaan johtava aarrekartta on ratkaistu, olen voiton puolella. On vielä parantajalääkäreitä lähipiirissä. Sitä varten en tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Odotan valmista lopputulosta, mikä on saatu aikaan, kun summaset sotkeutuivat housuihinsa. Mitä kovemmalla vaahilla tiput, sitä korkeemmalle pomppoot. Taitaa norpat olla karjalaisten päänvaiva enemmän kuin savolaisten kalaverkot. 

Ohtaansalmen silta on minulle ollut rajana heimojen välillä. Ainoa mursu, jonka pään miehet näkivät keväisellä jäällä, oli jäihin vajonnut Kusti. Vastarannalla on Kustin luoto, kun hän meloskeli perimään saataviaan luonnossa naapurille antamistaan rahoista ja jäi kiikkumaan kivelle. Kun reitin karikot tulivat tutuksi ja Kusti pääsi perille, olivat pojat hakemassa kahvia lainaksi. Naapuri oli tullut kylään ja sauna oli pantu lämpiämään.

Ei kommentteja: