sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Radioateljee tänään

Vastavierailulla Verkkokirjoittajan talossa on runoilija Jacques Roubaud ja 1178 päivää. Kotisivuni ovat Oppimispäiväkirjan sisällysluettelo. Jokaisella avautuvalla ikkunalla on oma tarinansa. Olen tarvinnut sivujen tekoon apua, kuten kaikkeen tietokoneeseen ja uuteen kirjoitustaitoon liittyvään. Meni hermot monta kertaa, kun esittämäni asiat eivät olleet ymmärrettävässä muodossa. Eivätkä tulleet ymmärretyksi edes YEAT -koulutuksessa. Kouluttaja sai rahansa minun mukanaolosta, itse matkakorvaukset lähipäiville Helsinkiin.

Viimeinen tuomio on vapauttava. Etkö sinä ymmärrä? Olet täyttänyt 64 vuotta. Ikä on ehdoton raja hyväksyttävälle koulutukselle. Toki saat osallistua omaksi iloksesi ja ajankuluksi. On säädetty ehdoton laki koskien työhistoriaa. Ei voi olla halvempaa halvennusta. "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, perhehoitajana ja omaishoitajana toimittu aika ei kerrytä työhistoriaa." Kun minua näin rankasti lyödään, mätkin takaisin kaikin voimin. Tosin en tarvitse nostaa edes kättä, kun tänään saarnaja sanoi Jumalan kostavan peräti isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.

Rohkea isä tunnusti pojilleen olleensa katupoika, tinneristi ja vankilassa. 10-kesäiset vaikenivat hetkeksi auton takapenkillä ja sitten tuli palaute kuulemastaan:
- Kuule, Faija, en olisi ihan tuota uskonut. Meillä on hyssytelty lasten korvilta kuulemasta faijojen täydessä ymmärryksessä tai mieltä vailla tehdyistä teoista. Äidille kerrottiin kaikki pahat asiat ensiksi ja siitä suodatettuna isälle, olihan isä katsonut kuolemaa silmiin pyssynpiipun osoittaessa kohti. Isällä oli aina positiivinen ote lastensa elämään, mutta nähdessään ettei hyvä seuraa uusista tuttavuuksista, hän vetäytyi kuin kuoleva peto yksinäisyyteen. Aamukampa 1.8.2003 -1.8.2006 oli kaikki jo takana. Nuo 1095 päivää olivat kertauksen ja unelmoimisen aikaa. Liian aikaisin kouluttaja oli epäillyt motiiviani tulla koulutukseen:
- Mitä sinä täällä teet olethan kohta eläkkeellä? Jos kaikki eläkkeellejäänet häipyisivät näkymättömiin, maa olisi autio ja tyhjä. Sen päivän haluaisin katsoa kärpäsenä katossa, kun yli-ikäiset puuttuisivat jonoista, kaupoista, pankeista ja siellä missä milloinkin ovat kulttuurinkuluttajina. Konsulttien projekteilla pitää kehitellä suurella rahalla lasten ja isovanhempien yhteistä toimintaa. Korvaako projekti elämän, työn se ainakin tekee paperivalmiiksi. Siihen se tavallisesti jää, onhan esteenä sukupolvien välinen kuilu. Eduskunnassa on tärkeintä viettää lakisääteiset lomat täydellä palkalla ja nauttia muutakin rahallista etuutta vastineeksi menetetystä luottamuspulasta. Asioista jotakin tietäviä syrjäytetään, ettei paljastuisi äänestäjille takinkääntötemput ja loikkaukset vastapuolen joukkoihin. Tiitisen lista taitaa olla ainut tarkoin varjeltu valtionsalaisuus.

Ei kommentteja: