perjantai 1. tammikuuta 2010

Malja uudelle vuodelle

M muistuttaa minusta minulle, eikä ole mikään Marskin merkki, jota myymällä vielä kerätään rahaa peitetarinana veteraanien muistaminen. Minulle muistaminen on ilmaista ja yritän muistella kolmen summerin takana, kun lapsuuskodin käyttöä rajoittavat sijoittajat varaamalla rannan muukalaisten hautausmaaksi. Hautausmaita koko elämä.

Vanha vuosi vaipui
hautaan riemuineen ja murheineen kaikkien muistaessa aiemmin päivällä ampumisvälikohtauksen kuutta uhria ja heidän läheisiään. Apollo kuitenkin hymyilee Esko Salmisen äänellä. Finlandia-hymnin jälkeen höristän korviani. Nostan "Maljan uudelle vuodelle" Rossinin kanssa sarjasta "Peches de vielleisse". "Vanhuuden synnit on maukas, eripituisten ja -luonteisten kappaleiden musiikillinen pitopöytä, jonka sisällön laatu ja originaalisuus on paljastunut vasta vähitellen jälkimaailmalle."
Etsin tietoja sävelletyistä vanhuuden synneistä ja löysin säveltäjän, jonka nimen, Rossini, olin vain kuullut. Löysin taiteilijan, joka tuotteliaan kauden jälkeen loppuunpalaneena tuli toimeen raihnaisella varhaiseläkkeellä kärsien monista vaivoista. Hän koki toisen tulemisen ja sävelsi viimeiseksi kirkkomusiikkia. "Rossinia kuvaava anekdootti, jonka mukaan säveltäjä itki kolme kertaa elämänsä aikana: äidin kuoltua, Paganinin konsertissa ja - jokiretkellä, jolla täytetty kalkkuna putosi veneestä veteen.
"

Musiikilliset otsikot herättävät mielenkiintoni tutustua netin välityksellä taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa. Rossinin kanssa nostan maljan uudelle vuodelle muistaen omia vanhuuden syntejäni. Olenhan koko ikäni ollut liian vanha ja vielä 64-v eläkeläisenä Varhennettu Vanhus, vaikka vuosia on kertynyt 114, kuolenpa sitten vaikka juuri nyt. Kesken jää tietokoneen tarjoamien mahdollisuuksien käyttäminen. Niitä ei kukaan ole minulle opettanut, vaikka opinkin verkkokirjoitustaidon. Minulle ei kertynyt työhistoriaakaan lain mukaan. Uuden vuoden puhe toisella kotimaisella menee ohi korvien kuin koko elämä.
 

Borrelia on hidastanut kiiruhtamista aiheuttamillaan naamioiduilla kivuilla. Löydös on positiivinen, kun saisin vielä lääkärin tajuamaan, että on tosi kyseessä. Sillä ainoalla lomalennolla seuralaiseni voi huonosti. "Pyydä nyt apua, sillä en tiedä, missä mustien sairaalassa muuten olemme." Hajusuolaa nenään ja hetken kuluttua olo kohenee. Pääsimme perille ja tulimme takaisin. Borrelia on kuin trooppinen tauti, johon ei vielä ole rokotetta eikä hoitoa. Rossinin tavoin teen uuden tulemisen synteineni, vaikka en usko kärsiväni tekojen seurauksista elämän valinnoissani. Uuden vuoden lupaus; löydä huumorintajusi lääninrajojen poistuttua. Onhan aina ruoho ollut vihreämpää aidan toisella puolella, mutta nyt vihreitä niittyjä on idästä länteen.

Ei kommentteja: