tiistai 12. tammikuuta 2010

Kolmen kokin suomalainen soppa

Viimeisin näyttö keittotaidoista tuli vuoden vaihteessa uuden Salon kaupungin syntyessä yhdistymällä naapurikuntien kanssa. Käsiin jäi kuntien virastotalot, koulut ja lukematon määrä muita käytössä olleita kiinteistöjä. 
Pääkokki Katainen arvotti koko Suomen perityt kiinteistöt yhtä arvokkaiksi antaen luvan nostaa kiinteistö- ja lahjaveroa ja vuosimaksuna korotettua kiinteistöveroprosenttia. Tämän saman ansiottoman arvonnousun koin jo edellisen laman aikana syntymäkunnassani Tuusniemellä. Isästäni tuli kuoltuansa miljonääri, kun toimitusinsinööri jakoi maat samoin kuin Amerikan valkoinen mies teki vaihtokauppaa intiaanien asumisalueista. Tämä arvotus pitää käydä läpi Suomen jokaisessa ilman mukavuuksia olleessa mökissä. Katsotaan taikalasien läpi ja nähdään vanhat mummonmökit lomakiinteistöinä, kun naapuriin on tullut venäläinen sijoittaja hulppeine huviloineen. 

Onko Tuusniemellä kunta arvottanut entiset saarissa olevat kunnanmökit saman periaatteen mukaan kuin kunnan uusrikkaiden mökkiläisten mökit? Olet sama "maamme armahin Suomenmaa, ihanuuksien ihmemaa", jonka tönöissä vietettiin Irwinin Ryysyranta -elämää. Mitään ei ole kohennettu aikanaan. 
Uusavuttomien sijoittajien tullessa vedettäisi vesijohto satojen kilometrien päästä Juojärven ympäröimään Vihtaniemeen. Talvisavut olivat rakentaneet tien omaa tarvetta varten. Lomakiinteistöjen omistajat tulevat vaatimaan, että heille tie on tullut ilmaiseksi ja sen käyttö pitää olla halvempaa kuin tyhjillään olevien yksityisten mummonmökkien tieyksikkömaksut. 
Kuka tutkisi Kataisen, Matin ja Martin aikaansaamat suomalaisiin omistajiin ja elinikäisiin oppijoihin kohdistuvat väärinkäytökset? Jos lait rikkovat perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta, pitää siitä nostaa suuri halooo kuin kiinalaisesta sopasta. Onko meillä millään tasolla pätevää henkilökuntaa hoitamaan meidän asioita? Jos selvällä suomenkielellä jätetty hakemus joutuu valituskierrokselle ja uudelleen valituskierrokselle, ei käsittelijä ole ymmärtänyt hakemuksen sisältöä. 
Sama koskee terveydenhuoltoa kyydityksestä päivystykseen, kun minut haluttaisi viedä heidän omaan osoitteeseensa eikä lääkäriin, jonne aika on varattu. Terveydenhoitaja on esittänyt oman näkemyksensä rasti ruutuun -menetelmällä täytetystä terveystarkastuskaavakkeesta. Kun hän tiesi minut paremmin kuin minä itse, ei minulla sen jälkeen ollut enää mitään sanottavaa. 

Tohtori Kiminkinen näyttää mallia, kuinka ilman byrokratiaa hoidetaan bakerin kystan tyhjennys. Koipi oikoseksi ja piikki polvitaipeeseen. Vaivaiset 5 ml vedetään nestettä ulos ja työnnetään kortisonia sisään. Minun piti anella lähetettä useita kertoja, kun polvessa oli 67 ml nestettä. Joku lääkäri halusi kokeilla tyhjentämistä itse, mutta seisten se ei onnistunut. Sai vain verta neulaan, mutta hoitavaa kortisonia sain ensimmäisen kerran ja se vei kivun pois. Sinnikkäin nuori naislääkäri koki epäonnistuneensa taivuttaessaan minua tekonivelleikkaukseen. Sain tyhjennyslähetteen ja sen jälkeen soiton lääkäriltä. "Kun et suostu tekoniveliin, niin mene psykiatriseen sairaanhoitoon." Aika järjestyi samalla viikolla lääkärin toimesta. Kieltäydyin kuitenkin keskustelusta hoono soomi -kielisen kanssa. Jos minulla on polvessa kusta, sitä ei ollut vielä silloin päässä. 

Nyt on toinen tilanne, kun borrelia on asettunut nahkaani aiheuttaen tulehdustilan. Näillä mennään tänä päivänä ja katsotaan, mitä leikataan ensiksi. En tee testamenttiä lääketieteelliseen tarkoitukseen kuoltuani. Kuoleeko borrelia tuhkauksessa, kun se on aiheuttanut naamioituneena leikkaustarpeita? Ihmispunkinpuremat olen kärsinyt nahoissani ja maksanut suojelurahat elämän jatkumiseksi. 
Ruotsalainen lääkäri Christina Doctare on itse kokenut saman kauhun äitinsä katseessa, minkä hän kohtasi sotilaiden raiskaamien ja pahoinpitelemien naisten katseessa tehdessään työtä Bosniassa. Mitä hammaslääkäri näkee tutkiessaan joukkohautoihin haudattujen poikien ja miesten hampaita ja mihinkä sitä tietoa käytetään? Arlingtonin hautausmaan valkeat ristit lisääntyvät eikä ne poista pahaa oloa Amerikassa, Afganistanissa eikä Suomessa. 

Lapsuudesta muistan sodankauhut isän silmissä ja häpeän aiheuttaman jännitysvapinan Mummo-Marin hermoissa. Isälleni se diagnosoitiin parkinsonintautina ja minä sen paransin kotonahoitamisella ja hieromalla. Veteraaneille kuuluvaan kuntoutukseen hän ei koskaan päässyt. Se korvattiin lupaamalla havuseppele kuoltua haudalle. En sitä pyytänyt, vaikka isäni sanoi, ehtiihän tuon sittenkin. Olisiko sodalle ja tälle päivälle nauru paikallaan. 
Huh hellettä, sanoi jänis pakkasella. Kellahti hangelle selälleen ja nauroi niin että turpa repesi ja siitä sai jänis liikanimen "Ristiturpa". 
Hammaslääkärin hoitovirheestä kaikki alkoi. Liian korkea hammaspaikka 25 vuotta suussani muutti leukaniveliä, että pallo suussa pitäisi valmistautua hammastarkastukseen. Hammaslääkärin tarkastus vaaditaan Kela-korvaukseen suuhygienistin tekemästä työstä. Eikö millään pystytä parempaan kuin lisätään vain byrokratiaa, että jostakin jonosta saa vähän takaisin meidän veronmaksajien rahoista? Se on sitä sosialisoitua hoitoa eikä tulevaisuus näytä paremmalta, kun voitot menevät ulkolaisille pörssiyhtiöille.

Ei kommentteja: