torstai 31. joulukuuta 2009

Tuliukoista lumiukkoon

Ratiriti ralla tuli talvihalla, kuuraparta, tuiskutukka, lumiviitta, harmaasukka. Sellainen on halla.
Vai esittelikö hän itsensä näin.
Rötiviti, rötiviti röttelöliivit,
huonot on mulla housutkin.
Äiti tuli kelkan kanssa käytävää ja rallatteli masurkan tahdissa. Isä havahtuu ajatuksistaan kysyen: Mitä, mitä? Onko joku hätä? Tavallisuudesta poikkeava itseilmaisu herätti aina kysymyksiä kuulijoiden mielessä. Voi, Ibrahim, Sellossa. Olen varautunut vuoden viimeiseen päivään kiitollisena menneestä.

Tuliukkojen aika elämässäni on päättynyt. Jos on vain lusikalla saanut, ei heiltä voi kapustalla vaatia. Tai jos jäljet johtavat lapsuudessa saatuihin traumoihin, kuinka kaksi kertaa ilmaan viskattu ja kerran kiinniotettu voi toteuttaa rakkauden kaksoiskäskyä. "Minkä te olette tehneet minulle, sen minä teen sinulle ihminen; isä, äiti, veli, sisko. Ystävyyssuhteissa tämä on vielä rankempaa." Suorasta toiminnasta on siirrytty henkisen väkivallan puolelle. 

Elä tapa -ukkaasia voi toteuttaa monelle tavalla. Joskus katsekin voi tappaa ja välinpitämättömyys on tehokasta lyötyä kohtaan. Mikään terapia ei riitä heitä parantamaan ja kääntämään toista poskea, kun toinen on jo mustelmille murjottu. Olen tuntenut nahoissani, mistä minusta riippumattomista syistä olen tullut pahoinpidellyksi. KKN:n blogisti kirjoittaa näkyväksi koko perustuslain 6§2 kieltävät perusteet: "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." 

Meille on tullut maan tavaksi jättää vanhukset heitteille, verkkokirjoitustaidottomat työnnetään yli laidan, kun he eivät ole akateemisia. Elettyäni 60 vuotta + 54 tekemääni omaishoitovuotta olen ja saavuttanut 114 vuoden iän. Totean 93-vuotiaan isäni tavoin: Kyllä ne ovat viisaita. Järki taitaa tulla jälkijunassa, kun minusta isäni sanonta kuulostaa tyhmältä tai ainakin mustalta huumorilta. Ovathan kaikki petinsä pedanneet tunnustaneet ahneutensa. Tästä on pitkä matka palata takaisin sosiaaliseen, toistensa seurasta nauttivien ihmisten maailmaan. 

"Läheisyys mihin ei tukehdu ja etäisyys mihin ei jäädy" on maanalaisen armeijan lumiukkojen vapautta. Sitä ei tarvitse toitottaa turuilla ja toreilla. Kasvatetaan kaulaa itsensä ylentäneiden ja väliinputoajien välillä. Kehityskaaren olen käynyt läpi 1990-luvulla kotikunnassani enkä pudonnut kuin luudan päältä lattialle. Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Sen sain kokea tervetulotoivotukseksi tulkittuna kieltona: 
- Älä tule meitä opettamaan.

En tullutkaan opettajanroolissa, tulin näeståendevårdareksi sanan varsinaisessa merkityksessä. 1999 tehtiin jo vaihtokauppa sairaanhoitajan lähtiessä Sveamamman luokse hoitamaan työn perästä aikanaan lähteneitä suomalaisia kartanoihin kuninkaan ts. suomalais-ruotsalaiseen hoitokotiin sairaanhoitajaksi. On otettava opiksi ja todesta neljääs ukkaasi; kunnioita isääsi ja äitiäsi. Kuinka voin totella esivaltaa, jos sen ohjekilpi on "Arbeit macht frei" mustalla huumorilla. Jos sääntöjä muutetaan kesken sopimuskauden(elämänkaaren) meistä tehdään tietämättämme häviäjiä. 

Tuliukko on metallillekin liikaa johtajana ja niitä johtajia on osunut liian paljon tielleni. Onko meillä valmiuksia hoitaa ihmisiä terveiksi vai onko päämääräksi tullut syöttää lääkkeitä lääketeollisuuden rahastaessa ja lääkäreitä huumekauppiaiksi värvätessä? Palvelijan ja palveltavan roolit ovat kääntyneet ylösalaisin, kun kukaa ei näe enää metsää puilta. 

Eläkkeelle siirtyminen pelastaa monta julistajaa kasvoja menettämättä. Minusta tehtiin Varhennettu Vanhus ilman työhistoriaa, että teillä rauha olisi tulevana vuotena 2010. Sivarien määrä lisääntyy, kun kaikki eivät halua kantaa käsiasetta kaikkialla. On luotu kauhun tasapaino taloudellisilla perusteilla.
Sukupolvenvaihdokset estetään ja isänmaat jaetaan sijoittajille, jotka tulevat itärajan takaa äkkirikastuneina miljonääreinä. Se on valtaakäyttävien etuoikeus kuin Berliinin muurin rakentaminen. 
Lääninrajat poistuvat ja huomisesta lähtien maanmittauslaitoksilla on rajaton valta julistaa uusjako omistussuhteissa.

Ei kommentteja: