tiistai 8. joulukuuta 2009

Sininen salonki

Sekin on yhdenlainen saunatarina. Kun on saanut tarpeekseen sotimisesta, eikä riittävää kriisiapua ole ollut tarjolla, jokainen selviää omalla tavallaan. Sininen salonki houkutti minua katsomaan, mitä se evp everstille merkitsi. 
Saunamökki oli kauniilla paikalla kuin tarjottimella vihreän nurmikentän laidassa. Kun mökin käyttöaste lisääntyi, rakennettiin rantasauna ja edellinen jäi salongiksi. Eversti piti sen saunana. Lauteet saivat olla paikallaan. Ylimmällä tasolla oli everstin vaatimaton nukkumispaikka. Kiukaan päällä everstin sotisopa, en noita nappia kauluksessa muista, mutta everstinarvoinen se varmaan oli. Diapampurkki laudalla pahan päivän varalle. En voi kiistää, etteikö jotakin ollut pielessä. Upseeri ja herrasmies ei kuitenkaan hänestä ollut mihinkään kadonnut. Kysyi minulta: 
- Kuinka Rouva Äitisi voi? 
Kerroin hänelle, kuinka meillä voidaan. Soitti joskus, kun en ollut kotona. Isä sanoi hienon herran soittaneen. Kerran hän yllätti kesken siivoamisen. Puhelin soi, kukaan ei puhu mitään. Kohta alkaa kuulua Pavarottia ja kestää kauan. Isä hermostuu ja sanoo hulluksi minua, kun seison rätti kädessä luuri korvalla puhumatta mitään. En voinut sanoa sitä hienon herran soittamaksi. Hätääntyneenä hän soitti minulle kolme kertaa peräkkäin. Hänen apteekkariystävänsä oli joutunut suljetulle juoppohulluuskohtauksesta. Hän ei muistanut soitoistaan, mutta pelkäsi saman tapahtuvan itselleen. 

Olli Rehn sanoi vievänsä vieraansa Puulaveden rannalle kesämökin saunaan. Minun rantasauna on jäänyt jätevesijärjestelmällä varustetuksi uimakopiksi. Kunta sen varustamista kiirehti uhkailemalla. Jos palloa ei laiteta ja tarkastuksessa se todetaan kelvottomaksi, koko sauna puretaan pois. Keski-Karjalasta en ole kuullut moisista uhkauksista. Mökkiläiset ovat mökkiläisiä rajan lähellä. Savossa kuitenkin jää kaikki uhkaukset kuulijan vastuulle enkä niistä valita. Tiedän kokemuksesta, provosoituminen valitusasteelle tietää rahanmenoa. Hetken laiton uhkaus ravistaa, mutta sitten helpottaa. Tulee autuas olo kuin avaisi Raamatun ja lukisi lupauksista, kuka kansoja johtaa uusiin vaiheisiin. Ei ole mitään syytä kompastua ikiaikaisiin vuoriin. Enemmän on päättäjillä huolta pyörtää sanansa ja estää saarivaltioita peittymästä meren syvyyteen. Jääkarhutkin ovat hätää kärsimässä jäätiköiden sulaessa.

Ei kommentteja: