lauantai 12. joulukuuta 2009

Piiri pieni pyörii

Kaikki alkoi uudistuksista. Virossa siitä käytetään nimeä puhdistus. Kotikunnassani olin aina käynyt lomilla ja iloinnut, kun vanhempani tekivät omia ajan vaatimia ratkaisuja. Toki he halusivat aina kertoa, missä mennään meillä ja naapureissa. 
Vuosien myötä tulee vanhuus ja sairaus. He eivät jaksaneet enää vaatia itselleen enempää kuin mihin he olivat tottuneet terveyden päivinään. Minusta tuli omaishoitaja kunnallisella kotihoidontuella. Se olisi riittänyt työikäisen ja -kykyisen juokseviin menoihin kotonahoitamisen ajaksi. Politiikka tulee kuvioihin mukaan. Sorvataan asetuksia omaishoidontuesta, hoitajan vapaapäivästä ja eläkkeestä. 
Ymmärsin kunnan ymmärryksen oikein. Kunta oli saanut omaishoitajista orjia, jotka saivat omaishoidontukea. Kunta katsoi oikeudekseen periä sen takasin hoidettavalta antamastaan sosiaaliavusta. Eikä asia ole miksikään muuttunut 20 vuodessa. Kokemukseni perusteella voin sanoa. 

Tapahtui niinä päivinä Tuusniemen kunnassa, kun kunnanjohtajat vaihtuivat nopeassa tahdissa. Siitä tulee draamaa, en enää pelkää joutuvani vastuuseen, jos kirjoitan asioista toteutumisjärjestyksessä. Olisin mielelläni ollut kahden kerroksen väkeä sitoumuksissani. Ei ollut kuitenkaan sellaista päivää, etteikö joku olisi ajatellut toisin kuin minä. Bellamy osallistui politiikkaan, mutta kuitenkin Bellamyn talossa eli kahden kerroksen väkeä.

Valta vaihtui tasavallassa ja palasin lähtöpaikkaani. Politiikan köysi kiristyy. Yksittäiset poliitikot laskeutuivat kansan pariin. Joka tuutista heistä tuli tiedotteita monta kertaa päivässä. Opettelin nukkumaan sängyssä. Aamukuudelta avasin radion tapani mukaan. Sielläkin oli uusi marssijärjestys. Pääministeri änkesi kotiini, vaikka en ollut sopinut aikaa hänen kanssaan. Millähän oikeudella minä kysyn? Sai kirjoittamaan palautteen tunteesta. 
Tunnen itseni poliittiseksi huoraksi, kun hän tulee kotiini kuin Ellin boksiin, enkä ole sopinut aikaa hänen kanssaan. Toinen ikimuistoinen poliitikko ääniä kalastellessaan juoksentelee joka tilanteessa sinne tänne kuin ajankohtaisen kakkosen kesälehmä. Mieli lisätienestiä ammatinharjoittajista selvin mielikuvin, kuinka naiset tekisivät työtä EU:ssa hänen lukuunsa. Suojatyöpaikkansa hän on pitänyt SAK:n rahoittamana. Tehköön omaan lukuunsa parhaaksi katsomallaan tavalla. 
On päivystys ilman ajanvarausta. Jonotetaan numerojärjestyksessä ilmoittautumaan. Sitten odotetaan vuoroa lääkärin luokse. Poliitikko marssii suoraan ilmoitusluukulle ja lääkäri kutsuu heti sisälle ohi kaikkien odottajien. Oli varmaankin kiire joulumatkaa varten tulla terveystarkastukseen, kestääkö maksa vielä tämän joulun ulkomaanmatkan. 
Viis veisaan kaikkien tärkeilystä vaikuttaa elämääni. Lounamon sanoja lainatakseni tärkeilijästä. "Mistä minä kaikki suutarinakat tunnen?" Joten pysyn suutarina lestissäni. Minkä taakseni olen jättänyt, en löydä edestäni. Rikospaikoille en ole palannut. Mikään ei estä minua kuitenkaan muistamasta kansakoulunopettajia ja pappeja, jotka noudattavat vielä "Täällä Pohjantähden alla" -aikaa. 
Jäikö opinnot kesken vai geeniperimänäkö sitä siirretään seuraavalle sukupolvelle? Lakiin kuitenkin on halunnut jättää puumerkkinsä ajatuksensa vakuudeksi. Nyt on Eevojen markkinat. Näki Aatami Eevan ja heti ihastui. Kaikki oli niin kuin pitikin. Ei päde tänä päivänä edes politiikassa. Kotiasiat pitää olla kunnossa, jos katsoo olevansa luottamuksen arvoinen hoitamaan yhteisiä asioita. Ei voi vähempää kiinnostaa, mitä Eevat saaliistaan hehkuttavat. Lapset joutuvat sijaiskärsijöiksi. Ihmisiksi elävät ihmiset tyytyvät osaansa mukisematta, jos pienen piirin toilailut jäisivät heidän omaan tietoonsa. 
Jonakin päivänä joku saa tarpeekseen ja palaa sinne, mistä tuli höynäytetyksi muka yhteisten asioiden hoitajaksi. Politiikkaan voi soveltaa sanonnan hätähuudoksi. Ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan.

Ei kommentteja: