keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Kuntouttava työote

Himoitsen olla enemmän kuin olen,
himoitsen tehdä enemmän kuin teen,
himoitsen nähdä selvemmin kuin näen,
himoitsen käydä kauemmas kuin käyn.

Omakohtaisiksi tunnistan Kuujärven laulun runoilijan himot. Niissä on aatosta jaloa ja ylhäistä mieltä. Jopa kevätsaatossa valkolakin päivänä sain olla ilmapalloon kiinnitetyn kirjeen vastaanottaja: Sua rakastan neito tuntematon. Ensitreffeillä Kuopiossa kohosi samaan aikaan Berliinissä muuri. Sota on ohi jatkuakseen kylmänä muurin molemmilla puolilla. 
- Veljet, vesitilkka tuokaa! 
Pyyntöä täyttämään lähtenyt kaatuu kaivon luokse päästyään. Verta on valunut kaivoon. Nyt on isommista asioista kyse. Juojärven vesi kelpasi juotavaksi pitkälle sodan jälkeen. Kunta kehittää vesijohto- ja jätevesijärjestelmää. Pahkasalonsaari on sopiva jätevesilaitoksen sijoituspaikka. Putken rakentaminen ei ollut niin hyvin suunniteltu kuin Itämereen upotettava kaasuputki. Juojärvestä tuli jätevesiviemäri itänaapurin malliin. 
Saaressa tarvittiin järeämpää konetta. Talvi odotti tuloaan. Jäätietä vahvistettiin kaivuria varten. Velkakoneen omistaja tarttui työtilaisuuteen. Jäätie ei kestänyt ja kone velallisineen painui järven pohjaan. Juojärvestä on tullut hukkuneiden huuhdevettä asbestin lisäksi. Siihen vielä Tsernobylin säteily kaloihin varastoituneena. 

Minua kysytään mukaan vesiosuuskunnan maksajaksi Vihtaniemellä, jota ympäröi Suomen 11. suurimmat vedet. Uusrikkaat mökkiläiset tarvitsevat juoksevan veden sijoitushuviloilleen. En tunne tarvetta Vihtaniemellä lyhentää akkojen vedenhakumatkaa sillä aikaa kun kunta ja mökkiläiset hoitavat bisneksiä. Jätevedet johdetaan edelleen Juojärveen. "Tuusniemestä Suomen Florida" luen joululehdestä. Olen hämmästynyt lääkärinlesken lausunnoista. Lääkäri hoiti omien ongelmiensa lisäksi samoista itseaiheutetuista kärsivien eläkeasiat. Vanhoille hän opetti. 
- Kun työkyky on mennyt, joutaa kuolla. Pysyisivät entisissä ympyröissään maalla. Täällä ne istuvat kuin lakovarikset. 
Lääkäri teki niin kuin opetti. Joskin kuulijat olivat ihmeissään lääkärin puheista ja itseteosta. Vahinko ei tullut kello kaulassa, mutta manaukselta kunnan touhut ovat kuuluneet 1. laman aikana 1990. Elämä Tuusniemellä päättyi kuin seinään. Olin selvinnyt vanhempien kuolemasta ja jatkaisin suvun perinteen mukaan. Mutta valtiovalta oli lähtenyt EU:hun ja savolaiset ovat huuli pyöreänä katsoneet kuin alaston Velj'mies Kuopion torilla kala molemmissa käsissä. Niitä on tulossa lisää, mutta ketä painostetaan pois, että kunta voi rakentaa WTC-tornejaan. Vielä en ole ryhtynyt siirtämään kotiseudun multiin haudattuja jonnekin tuntemattomaan paikkaan säästyäkseni haudattujen ja hautojen häpäisyltä. 
29-vuotiaana kidutettu setäni sai nimensä muistolaattaan isovanhempien hautakivessä. Minäkö olen Kain?

Ei kommentteja: