sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Kertokaa lapsenlapsille lauluin


Veteraanin iltahuuto

Rannalla himmeän lahden aurinko laskenut on.
Kutsu jo soi iltahuudon taakka jo laskettu on.
Taattoa muista sä silloin askel jo uupunut on.
Lapset ja lastemme lapset teidän nyt vuoronne on.

Hoivatkaa kohta poissa on veljet
muistakaa, heille kallis ol maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin
himmetä ei muisto koskaan saa.

Hymni soi holvissa hiljaa, tummana kaipuuta soi.
Aika on korjannut viljaa, sarka jo kynnetty on.
Ammoin me marssimme kahden, tulta löi taivas ja maa.
Rannoilla Äänisen lahden kelle nyt kertoa saa.

Hoivatkaa kohta poissa on veljet
muistakaa, heille kallis ol maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin
himmetä ei muisto koskaan saa.

Laineissa Laatokan mahti kahlita kenkään ei voi.
Veljet sen rantoja vahti konsa on koittanut koi.
Ylväänä Karjalan heimo tuskansa kantanut on.
Maan äiti suojaansa sulkee, vartija poissa jo on.

Hoivatkaa kohta poissa on veljet
muistakaa, heille kallis on maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin
himmetä ei muisto koskaan saa.

Itsenäisyyspäivänä en osaa keskittyä katsomaaan ja kuuntelemaan juhlallisuuksia. Tuntematon sotilas tuntuu niin omakohtaiselta kokemukselta. Kuuntelen Laulua Kuujärvestä ja viivähdän Täällä Pohjantähden alla. Veteraanin iltahuuto on kaikunut kuuroille korville. Sen totesi isäni 1991 ollessaan 85-vuotias ja 82-vuotias Suomi-neito on saanut ikää lisää 10 vuotta siitä, kun isäni oli jo elvytetty kitumalla kuolemaan laitoksessa. Sitä ennen hän palasi sota-ajan juhlapyhiin vaikenemalla. Ne olivat todentuntuisia kokemuksia, joista hän palattuaan huokasi: Sellainen oli sotajoulu. 


Minussa on sota perittynä, siirrettynä ja kerrattuna syntymästäni lähtien. Olen käynyt talvisotani tänä syksynä sairastamalla. Luulin uupumuksen johtuvan ainoastaan unenpuutteesta. Mutta siihen on syynä aktivoitunut tulehdustila, jota sairastin jo työntäessäni pyörätuolia. Lääkäreille se on lääkemääräysten, tekonivelien ja psykiatrisen sairaanhoidon tarve. Eläke-etuus antaa arvonimen varhennettu vanhus osamaksulla. Nobel-palkittu katsoo työhistorian olemattomaksi ja juhlapuheissa kehottaa omaisia pitämään huolta veteraaneistaan. 
Edunvalvoja kalastelee vanhoja naisia naiskaupan välikappaleiksi. Myöhästyin georgialaisten naisten palautuslennolta, kun jäin odottelemaan työtä tehden eläkeikää. Georgialaisten bussimatka päättyi korkean moraalin Suomeen. Heidät palautetaan tulkiten heidän matkansa tarkoitus. Ulkoministerin ja Kanki-Kaikkosen kuolaavaa tekstailua tankotanssijattarien perään ei saisi Sarasvuon mielestä arvostella. 

Miljonääri voisi valmentaa suuntautuneita omassa pienessä rahapiirissä. Mitä klubilla tapahtuu on salassapidettävää liiketoimintaa. Tiedän kuitenkin, että sinne eksyneet joutuvat intiimiin KT - tarkastukseen. Kiehtova maailma kertoi laillistetusta prostituutiosta. Mieluummin olisin kaskelottiparvessa elämän merellä. Kysyn poliitikolta: Mitä minä olen jättänyt tekemättä, että minua näin kohdellaan? Puhutaanhan meistä elätettävinä, eläke- ja hoivapommina. Me luulimme rakentavamme yhteiskuntaa, mutta tuloksen on vienyt joku moppe, jota ei voida jäljittää. Missä on oikeudenmukaisuus ja tasavallan tasa-arvo?

Ei kommentteja: