tiistai 8. joulukuuta 2009

Helli

Kotikuusen kartanolle isät ammoin istuttivat. Iloks itselleen sekä muille sitä hellien hoitelivat. Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto. Yli 6000 Helli-naisen joukossa on yksi mies. Hellistä on tullut Keski-Karjalan kuntien sote-liikelaitos. Sen toimintaperiaatteista eivät ole perillä kuntalaiset, joiden terveyspalveluista Hellin pitäisi huolehtia. 

Kunnan palveluista ei enää huolta kannettu, kun lama puski päälle 1993. Polli oli hukattu tai se heitettiin politiikan pompoteltavaksi. Siitä sain osani minäkin tai oikeastaaan kierrätin sosiaalilautakunnalle omaishoidontukena minulle maksetun kotihoidontuen isän hoitamisesta. Isän tililtä se perittiin takaisin arvostuksena minun tekemästä työstä. Muuta arvoa sillä ei ollut eikä sitäkään arvoa nobelpalkitun mielestä. Eihän ennen sotaa eikä sodan jälkeenkään itsensä ja perheensä elättäneet itsenäiset ihmiset olleet työtä tehneetkään niiden mielestä, jotka olivat hyvin syöneet ja pehmeällä maanneet toisten kustannuksella. Olkoon niin, jokaisessa kunnassa on myllerrys käynnissä. 

Kukaan ei ota vastuuta mistään. Rahaa ei varata riittävästi omaishoidontukeen, virkamiehillä ei ole virka-aikana paikallaolovelvollisuutta. Kunnissa on juhlatunnelma kuin Tuntemattoman kiljujuhlissa. Siirretään itselle kuuluva vastuu alemmalle portaalle ja loppujen lopuksi kirjoitin Valtionkonttoriin etuudesta, jota ei olisi sosiaalitädin näkökulmasta anottuna tullut. Johtava kodinhoitaja ei huolehtinut tehtävistään jakaa kotiavustajille käyntipaikkoja. Hän lähti itse "siivoamaan" siistien ihmisten koteja, joissa oli parkettilattiat ja paikat kunnossa. Hän laskutti suoraan asiakasta käteismaksulla a' 160 mk. Soitin tästä sosiaalijohtajalle, kuinka tämä on mahdollista. Virkanaisella on liukuva työaika, joten hän voi tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla. Toisen kerran jouduin kysymään kahden samannimisen Esterin kotipalvelulaskuista. Kun se ei selvinnyt puhelimessa, menin paikan päälle. Hän käski kasata eteeni kaikkien kotipalveluasiakkaiden kansiot kehoituksella: 
- Katso itse. 
Johtavan oikea käsi tunsi Esterit ja maksut hoidettiin kohdalleen. Toinen Esteri vaihtoi nimensä Annaksi. Pankissa oli tapahtunut sama sekaannus. Annalle tuleva raha meni Esterin tilille. Sonera oli samoilla linjoilla ja piti tiukasti kiinni laskutuksestaan. Huvittavinta oli, että Annalle palautettiin ja Esteriltä perittiin laskut jälkikäteen lisättynä muistutuslaskulla. Se reklamaatio ei enää kuulunut minulle. 

Verotoimistoon lähetin kuitenkin Johtavalle siivouksesta maksetut pankkitositteet. Joku vihmerämpi valitti Lääninhallitukseen Johtavan toimista ja hänelle tuli kiire vaihtaa maisemaa, jos hänen toimiaan ryhdytään tutkimaan. Kukaan ei kuollut, joten hautoja ei tarvinnut avata. 

Hautaustoimiston Musta Ukkonen antoi ohjeita, mitenkä sukulaisteni pitäisi minua pitää silmällä. Minulla oli elämässäni muuta tekemistä, vaihdoin kadun aurinkoiselle puolelle enkä enää tervehtinyt kivittäjiä. Hoidan asioita etänä ja välillä teen huomioita, jotka vastaavien pitäisi hoitaa viran puolesta. Esitän kysymyksen ja saan vastauksen: 
- Hyvä huomio, en tullut ajatelleeksi. 
Peura puhuu: Kenen joukoissa seisot, kun yhteiskunnassa ollaan ahtaalla? Pitäisi pitää yllä keskustelua oikeasta ja väärästä. Vastuu oikeudenmukaisuudesta on yhteinen. Sitä on ruohonjuuritasolla aina ollut. Mitä ylemmäksi mennään, sitä vähemmän haluaa tietää omaan vastuualueeseen kuluvista asioista. Työryhmät valmistelevat lakimuutoksia eikä tulla hullua hurskaammiksi.

Ei kommentteja: