torstai 12. marraskuuta 2009

Helfershelfer:it ja punkinpurema

Edunvalvojista käytän sanakirjan käännöstä: ivallisesti kätyri, apuri. Niitä apureita on riittänyt elämäni aikana joka lähtöön. Verkkokirjoitustaidon opittuani alkoi muistissa olevat vaietut asiat elää uudestaan. Olen unessa useasti, mutta vaiennut kaikista kätyreiden koplauksista. He ovat valinneet itselleen osan, jolla elättävät itsensä. Heitä kutsutaan koulutuspäiville luennoimaan lupauksista, mitä ovat tehneet tai aikovat tehdä arjessa ahertavien pieniksi parannuksiksi. Omaishoitoasiassa törmäsin siihen kuin seinään. Edunvalvonta ei ole ollut omaishoitajan edun mukaista. 

Kun 54 omaishoitajan miestyövuotta on takana, mitä samaan aikaan 10 vuoden jahkailut ovat tuottaneet tulosta. Kuntaliiton lakimies oli kutsuttu valistamaan meitä työssä uupuneita. Hän sanoi iloisesti olevansa itsekin sosiaalihuollon asiakas. Hän vei 2-vuotiaan tyttärensä kunnalliseen päivähoitoon. Herra ja rouva saivat tehdä tärkeää työtänsä, kun lapsesta huolehti korkeatasoinen päiväkoti. Minäkin kävin työssä. Sen aloittamiseen uudella paikkakunnalla suhtauduttiin kielteisesti. Kunnan elinkeinoasiamies kunnanjohtajana antoi työväoimapoliittisen päätöksen. 
- Ei ole elämisen mahdollisuutta. 
Minulla on ollut kuitenkin ammattitutkinto (kiitettävät arvosanat) vuodesta 1979. Se sisältää kaikki tarvittavat resurssit - tieto, taito, tunne - eikä resurssit ole käytössä vähentyneet. Apurit ovat mitätöineet minut yrittäjänä ja omaishoitajana elinikäisen oppimishalun tukahduttamiseksi. Mikä on 64 vuoden ikä? Se on ehdoton. Toinen ehdoton on työhistoria. Sitä ei kerry yrittäjälle, maatalousyrittäjälle, omaishoitajalle eikä perhehoitajalle. Tämä laki tuo kuitenkin laatijalleen kansanedustajana muhkean eläkkeen 40-vuotiaana. Samaa mieltä on lainvahvistaja. Se tuo rauhanpalkinnon poikkeavasti ilman perinteisiä rauhantekoja. Taustatukena on YK:n mandaatti ja Naton sotajoukot. 

Oman ammattini kätyrille ehdotan tutustumista Stepfen Fry:n matkassa Kiehtovaan maailmaan. Sieltä löytyi laillistettu bordelli ja liiketaloudellisesti johdettu organisaatio. Meidän kohtalomme on itäinen aalto työskennellä kadulla. Suunta on ollut tämä jo edellisen laman aikana. Nurkanvaltaajat pakottivat luopumaan minut maksetusta työhuoneesta välimiesoikeudella uhaten. Pankki antoi taustatukea. Kataista kyrsii. Se on hänen tunnetilansa saman puulaakin vanhan ja nuoren pojan tekojen tultua julki. Nyt hän puhuu tässä lamassa työurien pidentämisestä pienellä palkalla. Muuten jatkossa palkka ja eläke menee systeemin pyörittämiseen verona. Palvelut häviävät. Sikapandemia mittaa terveydenhuollon nykytilan. Sitä saa mitä tilaa.

Heräsin aamulla kellokuusi lapsuustorpasssa. Kuului ääni herran. Paroonin ääntä en kuullut, enkä kirkkoherran, joka ei voinut estää punaisten ampumista. Koskelan nuorten poikien puolestakaan hän ei voinut puhua. Heidät ammuttiin. Äidin pyynnöstä huolimatta he eivät tulleet haudatuksi siunattuun maahan. Vanha Koskela kiirehti kirkonkylään jalkaisin kuultuaan poikiensa saamasta kuolemantuomiosta. Isällä oli samat vaiheet käytävä läpi. 
Sosiaalilautakunnan todistus vapaaoppilaspaikasta opinhaluiselle tyttärelle vieraalla paikkakunnalla. Luottamusmies odotutti koko päivän. Hänellä oli päiväpoka opettajan luona. Kansakouluntarkastaja veti kuitenkin pitemmän korren ja Tauno pysyi poikamiehenä. Jos joku on tullut niissä aikeissa luokseni, on minulla ollut sanallinen KT. Olen välttynyt työtapaturmalta. Minut kierretään kaukaa. Punkinpuremalta en kuitenkaan välttynyt vuosia sitten. Kaikki oli hyvin kesän jälkeen. Punkinpurema on aktivoitunut, sitä se on oireilu. 

Terveydenhuolto on sikapandemian halvaannuttama. Ei löydy lääkäriä, joka varmistaisi verikokeella tulehdusarvot. Keskosena syntynyt koki saman kohtalon keskoskaapissa. Jäykkäkouristuspöpö halvaannutti hänet. Siinä lähti huhu liikkeelle. Kaikki selittivät omasta näkulmastaan katsoen tapahtuneen. Äiti oli hullu, siksi lapsi on vammainen. Tiesin asian todellisen syyn. 
Myöhästyin junasta, kun kertoja ei saanut minua puolelleen. Aloitti alusta monta kertaa pyörittäen paitaansa käsisään. Olisi pitänyt vain lähteä junalle ja jättää hänet pukeutumaan. Nyt osaan jo tulkita kutsun. Jos en ole tervetullut, jätän juhlat väliin. Jos olen edustamassa itseäni ja asiat etenevät enemmistön yksinkertaisuudella, poistun kesken kokouksen paikkaamaan russakanturkkia yksikseni. Apurit tarkenevat turkkeineen: Kun on paikka paikan päällä, niin on markka markan päällä. Nyt on vain apurien aikaansaamaa velkaa euroina. Mekö vietimme kulutusjuhlaa?

Ei kommentteja: