maanantai 30. marraskuuta 2009

Hallintohimmeli

Aurinko laskee Kilpisjärvellä ja nousee 12. tammikuuta 2010. Siihen asti pimeydessä loistaa taivaan tulet ja ihmisten hallintohimmelit. Muistan Otavan sijainnin lapsuuskodin taivaalla, revontulien tanssin ja 70 vuotta sitten loimotuksen idässä. Aina siitä mainittiin paukkupakkasineen, pelkoineen, kuinka miehet kestävät. Tämä taivas, tämä maa sukupolvelta toiselle jää. 

Olkityönä himmelin kokoaminen on taidonnäyte. Hallintoa himmelinä rakentaessa on raaka-aineet jo himmeliksi sopimattomat. Niistä saadaan aikaan §§§§§§§ -viidakko. Sinne voi tehdä vain harharetkiä ja sotkeutua lillukanvarsiin. Hallinto on himmeli pienine yhteensopivine osineen, jotka yhdessä muodostavat suuria kokonaisuuksia. Kun jokaiselle kuuluvat perusoikeudet - oikeus riittävään toimeentuloon, oikeus terveydenhoitoon ja oikeus koulutukseen - eivät oikein ole mitoitettu samanmittaisiksi, mikä himmeli siitä saadaan aikaan. 

Päättäjillä on eri mitat, millä he mittaavat. Rahasta ei ole ollut puutetta. Sitä on varastoitu säätiöihin ja rahastoihin pahan päivän varalle. Tosiasia kuitenkin on, että veronmaksajat joutuvat pelastamaan hallintohimmelin osa-alueet. 
Meillä on presidentti, jonka valtaoikeuksia ollaan kaventamassa. Samalla kaavaillaan jo tulevaa presidenttiä. Hallitus on yksi himmelin kerros. Siinäkin on omat mittasuhteensa. Puoluepolitiikka värittää ministerit ja kenenkään kanssa ei tunnu mittasuhteet täsmäävän. Ei vaikka vaihdetaan sukupuolta ja tehdään nuorennusleikkauksia yhteensopivuutta ei löydy. 

Mikä on 200 kansanedustajan yhteinen nimittäjä? Ikänsä eduskunnassa olleille SAK:n ja muiden yhdistysten juoksupoikina on heille kertynyt eläke. Se ei vielä riitä, vaan sitä pitää yrittää kartuttaa lisää kaikilla kissanristiäisillä. Seuraavat himmelit ovatkin jo päässeet tavoitteeseen. Nuorena eduskuntaan ja sieltä 40-vuotiaana eläkkeelle on tulevaisuuden mittana yhteensopiva himmelikerros. Suuremman kerroksen muodostavat jo tänä päivänä työllänsä Suomi-neidon rakentaneet elossaolevat ikäluokat. 

Sodanaikana syntyneet ovat eläke-, hoiva- ja vanhuuspommi, joista on pätkitty himmelin yksi painava kerros. Kuulun joukkoon varhennetut vanhukset. Ikä 64 vuotta ehdoton ja työhistoria yhtä ehdoton. Himmelin osina ollaan samanmittaisia, yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, omaishoitajana ja perhehoitajana ei ole kertynyt työhistoriaa. 
Palkanmaksajat ovat loppuneet ja työttömät lisääntyneet. Heistäkin muodostuu himmeliin näyttävä kerros. Mielenterveyden heilahtaneista on tullut päättäjille vielä vaalikarjaa, kun jokainen lupaa rahasta ja äänestä hoitaa heidän asioitaan. Siinä meille hallintohimmelin kerroksia. 

Minulle vielä yksi kerros niistä peniksenpidennyksen kauppiaista, jotka häiritsevät sähköpostiliikennettä. Himmelinrakentajat ovat sotkeutuneet omiin mittasuhteisiinsa eivätkä saa aikaan kuin lisärakennuksien lisärakennuksia, kun tarvitaan himmelinpätkille lisää varastotilaa. Ihmiset hallintohimmelin osana ovat arvaamattomia. Joku voi valittaa, mutta valitusosoitteena sekin porras killuu omana kerroksena tyhjän työn tekijöinä. Enemmistöpäätöksistä oppirahat olen maksanut. Hallinto ei ole himmeli vaan alastonta kuviokelluntaa, josta kuvahauntulosta en rohkene tänä päivänä julkaista.

Ei kommentteja: