sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Elämännälkä

Aamun ajatus

Kun olosi on saamaton
kokeile luonnon lääkäriä!
Lopeta syöminen siksi aikaa,
kunnes sinulla on taas nälkä.

Nakkisormia, keppijalkoja, häkkyrä-äitejä, pingviini-isiä. Kaikkiin näihin nimityksiin olen törmännyt lyhyen elämäni aikana. Lyhyen, en ole vielä elämästä kyllikseni saanut. Lähes satavuotias kieltäytyi hoidoista, sanoi tietävänsä leivänmaun. Kotoinen ruisleipä vaihtui kaupan leipään, kuolivathan leipurit ensiksi ja miniä lähti pakoon naapuriin. Vanhin poika jäi isänsä kanssa kahden. Puheet olivat katkeria naisia muistellessa. Kun tytär vielä päätyi itsemurhaan, mies murtui. 


Seisottiin pankkijonossa. Puhutaan sitten ulkona tapahtuneista. Kysyin, onko kukaan koskaan kiittänyt sinua mistään, edes vanhan isän hoidosta. Se toi sovun kaikkien välille. On ollut aika repiä ja aika rakentaa. Mikä aikojen vaihtumiseen on syynä, se on meiltä salattua. Ketä Isä Juntunen halusi hierojakurssille, riippui hakijan asuinpaikasta. Mitä kauempaa, sen parempi. Hän ei jäisi kilpailijaksi valmistuttuaan hierojien kaupunkiin. Asiakkaat olivat tottuneet halpaan hierontaan oppilastyönä. Nyt olin yrittäjä, joka vastaa itse velvoitteistaan. Jäi kuitenkin tuttuja, jotka halusivat jatkaa hierontaa kotikäynteinä. 
On tullut hierottua voilla öljynpuutteessa ja työpalkaksi on tarjottu vanhoja lumppuja tai uusia epäonnistuneita vaateostoksia. Minusta ei tullut hovihierojaa, kun en halunnut etuoikeutettujen hierojaksi. Minusta tuli sosiaalinen hieroja kaupungin isännöimässä palvelukeskuksessa. Syöttinä oli eläkeläisille annettava alennus. Kaikki etuoikeutetut laskivat ansionsa, miksi heidän pitäisi ohittaa jono. Minulle kaikki ajansaaneet asiakkaat ovat samanarvoisia. Työssä toteutin vielä projektissa oppimaani kalibrointia. Kaikki asiakkaat saivat samanlaisen hoidon. Mielenterveysasiakkailla hoito meni yli hilseen, kun on sairautensa takia joutunut puolustautumaan. Kenenkään päiviensä päättämisen syyksi en ole asettunut. Minua pitää syyllistää tuhkimona, jolle kuuluva käyttöomaisuus joutaa kaatopaikkajätelaatikkoon. Paremmin ei ollut poliittisen edunvalvojan kohtalo. Hän hylkäsi miinusmerkkiset pankkitositteet lehtikeräyslaatikkoon. Molemmista kertovat aineistot ovat paremmassa tallessa tutkimista odottamassa. 

Hierojakurssi sai palkalliset johtajat. Epilepsiasta kertova hakija sai kielteisen vastauksen. Kurssille ei valita kaikkia nakkisormia. Ei, niin ei, onhan niitä muitakin kursseja. Hänestä tuli oikea hieroja, joka hoitaa vielä tänä päivänä. Valitsijat ovat vaihtaneet alaa hautausurakoitsijaksi, lääkäriksi ja kaikkien ruohonjuuritason asiakkaiden edunvalvojaksi. Sieltä hän hakee palkkionsa viidestä virasta tyydyttääkseen kuutta nälkää. 
- Joko se kyttyrä kävi? 
Kysymyksen esitti keppijalka naapurinsa käynnistä. Siinä oli halko omassa silmässä, kun näki vain naapurinsa synnynnäisen valuvian hartiassa. Näin hänen siivenalut, jotka eivät olleet kuin kosmeettinen haitta, jos sen katsoja niin halusi nähdä. 

Apinavauvoilla on tutkittu äidin huolenpidon vaikutusta apinan kehitykseen. Apina on alusta lähtien tottunut kiinnipitämiseen ja imemiseen. Pehmeä karva keinoruokinnan alustana antoi apinalle vähän äidinsylin korviketta. Rautalankahäkkyrässä ollut ruokapullo ei tyydyttänyt elämännälkää, vaan apinalapsi kuoli. 
Olisiko meillä menossa nyt avainkaulalasten hallitus-aika. He eivät saaneet kotona äidin huolenpitoa, eivätkä osaa huolehtia jälkeläisistään. Tai ainakin se on tulossa, kun kirkkopyhä on sopiva päivä lähteä puolueen kanssa risteilylle. Oliko siellä koko perhe mukana, vai jäikö lapset kotiin odottamaan äitien paluuta. 

Söpö-kissa häiriintyi yksinäisyyttään. Isäntä ilmoitti perheelle kissan kanssa tulleesta ongelmasta. Kissa sai palata kotiin. Sylissäpitämisellä ja silittelyllä kissa oppi jälleen kehräämään. Kissavahtina annoin kissojen nukkua sisällä, etteivät talonväen poissaollessa kissat metsiytyisi. Söpö piilottautui ennen navetalle menoa. Sieltä kaapin alta se valppaasti seurasi etsimistäni. Saman katseen näen nuoren ministeriäidin silmissä, kun on katsekontakti ruudun välityksellä. Kolmannella kerralla Söpö menee kiltisti kissojen yöhön. 

Tulevan isänpäivän johdostaa, muistan nuorta isää, joka sanoi kirkaat kyyneleet silmissä: "Minä en osaa olla odotusaikana enkä ehkä opi isäksi." 
- Olet hyvä jätkä. Työstäsi johtuva ryhtivirhe on jo kuin ukkoutuvalla 6 -kymmppisellä - vatsa ulos, rinta sisään ja ilme kuin keisaripingviinillä. 
Alistettu vai alistunut? En halua tulla pingviini-isäksi. Voin todeta, että hän on tehnyt parhaansa ettei ukkoudu vielä eläkkeellä, milloin sen eläkeiän sitten saavuttaakin.

Ei kommentteja: