torstai 26. marraskuuta 2009

Eikö särkyisi?

SUURIA SANOJA pieniä askelia -julkaisu oli tuloksena aamuyöllä käydyistä keskusteluista. Pappi antoi aamuhartaustekstin omaishoidosta, lääkäri runon omaishoitajasta. Hänellä on oikea esikuva palkitusta äidistä, naapurin Mariasta. Kukkaronvartijoille ja muukalaisten hautausmaalle alku on Raamatun tekstistä. 
Omaishoitajana kirjat pienenivät minikokoon, tekstit vaihtuivat runoiksi. Turhat tuttavat olivat hävinneet ja ajat ankeat selvitti, kuka rinnalle jäi. Muisti joulukortilla ja minäkin muistin. Julkaisu minikoossa ei kopiointisyistä onnistunut. The Book om Suomen Pipliaseuran julkaisema "Uusi testamentti aikakauslehtenä". Pieni on kaunista, mutta isojen kuvien rinnalla kulkee Uuden testamentin teksti kokonaisuudessaan. The Book on ulkoasultaan aikakausilehtikokoa. En ole nähnyt julkaisua, joten hankkisinko julkaisun kuvien vai tekstin tähden. Ruotsissa The Book kaksinkertaisti Raamattujen myynnin. Huippuvalokuvaajien huomiota herättävät kuvat sitovat tekstin tähän päivään. 

Minijulkaisun kuvittajalla on oma tarinansa. Samoin koko tiimillä, joka osallistui julkaisun tekemiseeen. Todeksi elettynä tähän päivään siitä on tullut huutavan ääni korvessa. Presidentti joutuu pitämään kiinni perustuslaillisesta oikeudestaan edustaa EU -kokouksissa. Ollaan samassa tilanteessa aikakausilehdessä tai Raamatun tekstissä. Sitä ei voi muuten tuoda tähän päivään kuin elämällä oman omatuntonsa mukaan omaishoitajana tai presidenttinä. Muuten historiaamme on vääristelty, jopa sotasyyllisyyskysymys pitää käsitellä uudelleen. 
Aika aikaa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin. 
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan. Minussa kuvat herättävät inhorealistisia tunteita särkymisen jälkeen. Niistä on tullut puhuvia päitä, jotka korostavat omaa osuuttaan johtajina hoitaa heikomassa asemassa olevien asioita. En halua lukea toisten askelista, kuinka he ovat päässeet tilanteeseen aikakausilehden kuvissa. Se on syy peruuttaa juuri alkanut lehden tilaus. Mieluummin luen kuvattoman tekstin, kuin katson kepin päähän nostettujen kultaisten käärmeiden kuvia.

Ei kommentteja: