keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Tie - La Strada


Yritin tallentaa norjalaisen "Tiettömän taipaleen takana" -ohjelman moton: Kukaan ei koskaa uskonut, että siellä joku voisi asua. Olimme varmasti maatalousyhteiskunnassa kuin aboriginaalit luonnon ehdoilla puolialastomia kummajaisia. Linkola on viimeinen lajinsa ideologian edustaja. Yliopistoisän pojasta ei tullut yliopistouran jatkajaa. Voi, Pentti, diabetes on kohtalosi. Sitä on hoidettava. Sorry, mistä se sitten johtuukin. Oli sinulla kuitenkin huumorisi. Tarjosit pyytämääsi tuoretta kuhaa viinabasso-naisäänelle oven läpi. Sait kehoituksen: Painu helvettiin! Nauroit koko kotimatkan. Vahinko, ettet sattunut minun ovelle kuhinesi.

Olen syönyt tuoretta kalaa niin kauan kuin Juojärven kalastajat kävivät kalassa. Kalat ja vieraat alkavat haista kolmantena päivänä. Ostin kaupasta muikkuja tarjotakseni vieraille harvinaista herkkua, rapeksi paistettuja muikkuja. Vanhat ja tuoreet muikut oli sekoitettu ja niistä tuli pikkusilakoita, joita kukaan ei halunnut syödä edes rahasta. Minulta on mennyt usko välikäsiin. En ole viinabasso, mutta käytän Suuria Sanoja itsepuolustukseksi kysyen: Mitä perkeleitä te luulette olevanne tunkeutuessanne minun reviirille.? Poliisi sanoi: Joku sallii kutsua vieraansa meidän rantaan kaljoittelemaan. Nyt kuolema korjasi sallijan ja sairaus on vanginnut sallijan vieraat. Ei ole tungosta kävijöistä minun reviirillä.

On teollisen yhteiskunnan jälkeinen tila, jossa on pakko kohdata ihminen. Informaatioyhteiskunta ei ota tuulta purjeisiin. On pelattu väärillä pelisäännöillä köyhäksi jäävässä Suomessa. "Sininen ja valkoinen" Kuoppajussin esittämänä: kotimaa kun taakse jäi, mietin hiljaa mielessäin, mitä siitä kertoisin, kysyjille vastaisin. Ajan kuluessa kaikki käy toteen. Minulla on ollut onnea suhteessa Audi-mieheen, joka ajoi omistamallaan Audilla kanootti katolla minua katsomaan, kun yleisin näkemäni kulkupeli oli Lada. Välimatka ei ollut mitään, 2000 km taittui omalla autolla ja Finnjetillä. Se oli luksusta toimia kartanlukijana. Jos järvi olisi jokena ja joen yli silta, olisin tullut katsomaan vaikka joka ilta. EU on yhtenäistänyt esteet maiden välillä, mutta Audi-mies oli aikaansa edellä jo 50 vuotta sitten.

Ei kommentteja: