sunnuntai 16. elokuuta 2009

Perinnemaisema

Kun Suomi putos puusta, maito oli milkkiä. En osta enää maitoa, ostan lehmänkuvia. Valiolehmät ovat yksinäisiä. Ruotsin lehmänmaito on lehmälaumatölkissä. Lakkasin keräämästä lehmänkuvia, kun Lindan silmillä katsova lehmä muutti Ruotsiin. Ei enää soita kyykkyviulua. Sen tulee tekemään Madonna Jätkäsaareen rahakkaalla keikalla. Voiko konsertin objekti olla paljaissa pakaroissa enemmän kuin kuultavassa musiikissa? 

Näille minä hymyilen vaihtaessani Vihtaniemestä Vattuniemeen. Kotisivullani >http://www.koti.phnet.fi/maire41http://kleinitar.info/MaireTirkkonen/http://kleinitar.info/MaireTirkkonen// < kuva Vattuniemen rakentamattomasta rannasta palauttaa mieleen Ruohikkoapajan Vihtaniemen kärjessä. Se oli meidän uimapaikka, nuotanvetoapaja ja lehmille mieluisa laidun käyskennellä rannalla. Oli lehmänlevollisuus märehtiä ruokansa levätessä. Lehmät jäystivät ruohonsa maisemaa hoitaessa. Viihde- ja vapaa-ajan viettäjien rantauduttua Vihtaniemelle maisemanhoitajat viettävät vapaata Tuonelan karjana. Juhlikki, sarvipäinen kellokas, on löytänyt vihreät niityt sieltä missä paimenpoika sunnuntaina on metsäkirkossa. Soi kunniaksi Luojan nyt virsi kiitoksen. Tuon kaiken hyvän tuojan ja suojan ainaisen. Hän säät ja ilmat säätää ja tuulen tainuttaa. Ja hyisen hallan häätää ja viljan vartuttaa. Pääsen tähän päivään, jolloin maansato antaa leivän pien- ja lemmikkieläinten kautta uupumattomille yrittäjille. 
Ruokaa ei tuoteta maailman nälkäänäkeville, vaan se tuo rahan vaivanpalkkana siedettävään toimeentuloon. Se ei ole ollut minun murheeni, pistiväthän maalla asuneet vanhempani pellot pakettiin ja lehmät lihoiksi sen ajan tukiaisia vastaan. Vanhempani toimivat aina parhaaksi katsomallaan tavalla vallitsevissa olosuhteissa. On ollut aika viljellä ja olla viljelemättä. Kuinka tämä minua koskettaa samaistun TV:n "Sisarrakkautta"-sarjaan, jossa sukupolvenvaihdos tapahtuu isän mentyä uudelleen naimisiin. Jo kahden sisaren elämään mahtuu paljon, kuinka paljon mahtuu kuuden siskon ja kahden veljen elämään menneessä maailmassa. 1/8 osuudella on kyse sisarrakkaudesta ja vähän veljenkin piäsnuatikoihen hämmennellessä asioita parhaansa mukaan mieleisekseen.

Ei kommentteja: