sunnuntai 16. elokuuta 2009

Parantaa juoksua

"Parantaa juoksua kuin sika vatukossa" on toteutunut kertauksena elokuussa. Vattuja on kaikkialla, missä pusikkoa. Nyt voin poimimisen aloittaa heti poikkeamalla tieltä pari askelta vatukkoon. Tielinjan aukaisu salojen halki tuotti aakeeta, laakeeta piennarta. Vattuja voi poimia autonvalot suunnattuna metsään. Tätini vaikersi, ettei ollut saanut leipää viikkokausiin. Ihmettelin, että leipoohan Oululainen myyntiin koko maahan. Hän kuitenkin tarkoitti kotona leivottua ruisleipää.

Äitini ryhtyi leipomispuuhiin. Kun leipiä oli tarpeeksi paljon kasassa, oli lähdettävä niitä
viemään Heinäveden puolelle. Minä jäin vatukkoon poimimaan päiväksi. Illalla ottaisivat mukaansa paluumatkalla. Korit täyttyivät nopeasti. Naapurin työpäivä leipomossa oli päättynyt. Auto pysähtyy kohdalle, Marja sankoineen ryntää metsään pää kolmantena jalkana. Olen ihan hiljaa, täydet marjakorit paljastavat, että joku ehti ensin. Kaksi kertaa hän pysähtyi ihmettelemään korien äärelle ja luovutti. Auton pörinä paljasti minun jääneen yksin. 
Nyt Mosse otti vainun ja pikavauhtia tuli luokseni. Tervehdittyään lähti omille teilleen. Marjoja metsässä riitti kaikille Vihtaniemen asukkaille ennen tientuloa. Sen jälkeen uusille naapureille tuli ystävät ja kylämiehet keräämään marjat talteen. Kateus on vienyt marjat metsästä ja kalat vedestä. Yli sadan huvilan voimalla lisätään sijoitetulle rahalle lisäarvoa rakentamalla mukavuuksia "tiettömän taipaleen taakse". Siinä menee rannan käyttöoikeuskin. On meille vain metsää, kun ollaan kapeassa niemessä. Nostetaan kiinteistöveroprosenttia ja arvotetaan 1936 rakennettu lapsuuskoti toteutuneiden lomakiinteistöjen arvonnousun mukaan. Osakkeet ovat miinuksella, mutta lahot mummonmökit ovat arvossa arvaamattomassa. 

Rintamamiestontit kaavoitetulla alueella toisen sukupolven lunastettavana ovat hinnoissaan. Uusille asukkaille luovutetaan tontteja yhden euron yksikköhinnalla. Näin pörssiin viety Suomi saa uudet asukkaansa. Mummonmökki oli ensiksi kunnantorppa, josta tehtiin taksvärkkipäivät. Koskela oli pappilantorppa. Historia on kuitenkin sama, kun torpparit yötä myöten selvisivät velvoitteistaan. Setäni vangittiin punaisena. Kuoli nälkään ja sairauteen. Torpasta tuli pienviljelystila, jolla oli oma ranta lähteä aina veneellä joka suuntaan. Tuli peltojenpaketoimisen aika. Koko maahan kohosivat voi- ja viljavuoret. Ylituotanto piti lopettaa, rajata perunamaan koko, ettei yhtään perunaa tulisi ylimääräistä annettavaksi silloisille saariin asutetuille kunnanholhokeille. 

Mummonmökki on riiston kohteena. Korkeintaan uimakoppina käyttämäni rantasauna on pitänyt varustaa jätevesijärjestelmällä. Jos se ei täytä vaatimuksia, puretaan rannalla oleva rakennus pois. Kunnan uudet päättäjät ovat muualta tulleita johtajia. Tähän saakka johtajuus on ollut hukassa. Kuntalaiset ovat kuitenkin sodankäyneiden miesten jälkeläisiä. Muistan Marj Vuoreisen ihmettelyn, kun Pitäjäneuvosta oli kyyditty rajalle. 
- Sennii kahmuran olivat ottaneet kuletellakseen. Pitäjäneuvos nuorena miehenä oli menettänyt jalkansa työmaaonnettomuudessa. Puupää periytyy, puujalka ei. Osat ovat näytelmässä tänään toisinpäin. Kunta kirkastaa mainettaan tuhoamalla Tuusniemen oekeet immeiset sukupuuttoon ja houkuttelee valmiille kaiken maailman kahmurankulettelijoita. 
Yhteensattujissa on suuri virhe sekoittaa Evilä Pitkämäkeen. Tuohtuneena hän sanoo keihäänheittäjää hepinkeittäjäksi. Urheilussa on omanarvontunto noussut päähän toisen urheilijan saavutuksiin verrattuna. Ja näitä niin sanottuja hepinkeittäjiä riittää alalle kuin alalle muistaen vuoden 1991 selittelyt. Kyrölle olisi minulla työtä tarjolla.

Ei kommentteja: