lauantai 29. elokuuta 2009

On opittava uudelleen

Opi oppimaan!
On opittava uudelleen -runo on ollut minun huoneentauluni vuoden 2000 pääsiäisestä lähtien. Anna-Maija Raittila esitti sen päivänä, josta tuli sisarussarjan ensimmäinen kuolinpäivä. Se tuntuu kohtalokkaalta kuin olisin tehnyt woodoo-menoja hänen päänsä menoksi. Lesken palautekirje on siitä todistusaineistona. Sain aina palautetta yhteisten asioiden hoidosta. Teinpä niin tai näin, kaikki oli aina väärinpäin. Aputilintarkastajat saivat pankinjohtajan, maanmittauslaitoksen, kunnan virkamiehet ja taloyhtiön hallituksen puolelleen minua vastaan.

Otin etäisyyttä, tuli hiljaisuus. Kun suku on selvitetty, kuvioihin tulee mukaan kaupungin virkamiehet työvoimatoimistosta koulutuskonserneihin. Mitään ei olisi tehtävissä, vaikka en ollut varannut vanhainkotipaikkaa lakanoiden välissä. Minulle osoitettiin ovea psykiatriseen sairaanhoitoon tai edessä olisi EU:n naiskaupan kiintiöpaikka jossakin EU-alueella. Projektit halusin viedä loppuun sovitussa aikataulussa. Viimeisin tapahtui verkkoympäristössä.
Minäkö verkkokirjoitustaidoton ja tietokoneeton verkkoympäristössä. Alku oli hankalaa kuin oppikouluun siirtyminen sodan jälkeen vieraalla paikkakunnalla. Anu kiitti edistymisestäni ja muistutti, ettei kyse ollut valtionsalaisuuksista, vaikka vähän hoputtaa mattimyöhäsiä. Tuloksena YEAT. Porkkanat vaihtuivat keppikeitoksi. Olin yli-ikäinen- 64 v ehdoton - ja työhistoriaa ei ollut kertynyt lain mukaan. "Yrittäjänä, maatalousyrittäjänä, omaishoitajana ja perhehoitajana toimittu aika ei ole kelvollista aikaa lisätä ansioluetteloon." Tätä aikaa nyt eletään. Valtiovalta nauraa partaansa, kun aikanaan mursi suuta, väänsi päätä, mursi mustoa haventa. Mistä löytyy työtä ja toimeentuloa sadoilletuhansille, joiden työpaikat lakkautettiin ja siirrettiin Kiinaan halvemman työvoiman tehtäväksi. En seivästä kauraa tänä syksynä. Katu täyttyy askelista, elämä on kuolemista ja minä olen viljaa. On löytynyt uusi verkkoyhteisö tulevaisuuden tutkimuksineen. Minulle riittää tämä päivä olla mukana. Yksi kurssi odottaa vielä ystävineen yhteisön kautta paikalle saapumista. Aloitan ja päätän perusteisiin.

Opiskelijan huoneentaulu

  1. Aseta itsellesi tavoitteet ja aikataulut kuukausi- ja viikkotasolla sinulle sopivan opiskelurytmin ja ajankohtien mukaan. Tee itsellesi viikkolukujärjestys ja noudata sitä.
  2. Keskity opiskeltavaan aiheeseen, äläkä yritä tehdä useita asioita yhtäaikaa.
  3. Tee merkintöjä, muistiinpanoja ja kysymyksiä lukemastasi aineistosta. Käyrät ja taulukot ovat oleellinen osa oppiaineistoa.
  4. Kertaa lukemiasi asioita ja varmista näin oppiminen.
  5. Tee harjoitus- ja kotitehtävät huolellisesti noudattaen annettuja aikatauluja. Älä katso harjoitustehtävien ratkaisuja, ennen kuin itse olet ratkaissut tehtävän.
  6. Varaa, mikäli mahdollista, opiskelua varten häiriötön opiskelutila, jossa on hyvä valaistus ja hyvä ilmanvaihto.
  7. Pidä sopivin väliajoin taukoja, etenkin silloin kun jonkun asian omaksuminen tuntuu vaikealta. Tee vaikka pieni ulkoilulenkki opiskelun lomassa.
  8. Sovi perheesi kanssa opiskeluun liittyvistä "pelisäännöistä".
  9. Keskustele opiskelusta ja siihen liittyvistä kysymyksistä ja tehtävistä työtovereittesi ja työpaikalla olevien asiantuntijoiden kanssa.
  10. Jos samalla työpaikalla tai paikkakunnalla on useampia opiskelijoita, muodostakaa "tiimi", jonka jäsenet auttavat toinen toisiaan.
  11. Tukekaa toisianne pysymään tavoiteaikatauluissa.
  12. Kysy neuvoja RastorCollegesta ja etäopettajilta. (Kiitokset RastorCollege - Yritysakatemia, sain tehdä oikeita asioita hakiessani yrittäjäosaamista sukupolvenvaihdokseen.)

Ei kommentteja: