tiistai 11. elokuuta 2009

Nettipaaston jälkeen

Eilen kotiin saavuin ohranjyvä silmässäin. Piti kiirehtiä lähtemistä, sillä juna ei odota. Lahden asemalla kuljen hissin ohi ja käännyn takaisin tullakseni asematunnelissa oikealle puolelle. Asemalaituri on tyhjentynyt harhaillessani. Kohta kuulen takaani lähestyvät askeleet. Uskallanko samaan hissiin vieraan miehen kanssa. Hän ei ole tulossakaan hissiin, vaan kyselee rahojani. Olisiko minulla 10 € antaa hänelle, kun on niin vähät rahavarat. Ovatko kerjäläiset tulleet meille joka paikkaan? Ei ole minulla rahaa antaa pyytäjälle. Eikö edes pienempää rahaa? Ei, edes yhtä kolikkoa. Hän oli suomalainen, hiljainen mies kuin kukatahaansa meistä. 

On itsenäisyyspäivä joskus 1980-luvun alkupuolella. Katsoin ulos kerrostalon ikkunasta liehuvia siniristilippuja. Hyvinpukeutunut nuori mies aukoo roskalaatikoiden kansia. Ei ollut vielä jätelajittelua. Hän etsi ruokaa itsenäisyyspäivänä. Joku kauppasi roskiksesta ottamiaan maksalaatikkopakkauksia saadakseen rahaa. Onko köyhyys synti? Ei, vaan suuri häpeä. 

Töölönrannan kahvilan roskiksia kaiveleville huusi narkomaani hovimestari. On pantu rotanmyrkkyä jäteastioihin. Kesätyössä iltavuorossa nousi maanalainen kansa katsomaan, oliko tyhjentyneissä pöydissä tähteitä lautasilla. Tyhjennettyään lautaset he kasasivat tuolit pöytiä vasten nöyrän kiitollisina, kun kirkuen en ollut häätänyt heitä pois. Vielä illalla käyn maitokaupassa. Sielläkin joku kysyy rahaa saadakseen makkarapaketin, kun matkaa on kotiin 17 km. En tiedä, olisiko rahoistani riittänyt kaikille tarvitseville, mutta porkkanapussin hinta selvitti, että 0,89 pyöristyy jo välisummana 0,90. Pyöristyksen luulin tapahtuvan loppusummassa tarkkaan määrätyn kaavan mukaan. Sentit hinnoissa ilmoitetaan, mutta kassalla niitä ei tunneta.

Siitä kotiintulosta ohranjyvä silmässä kyselen tietoyhteiskunta kaikille -lupausta odotellessa. On ollut johdot irti laitteista, ettei ukkonen ole vahingoittanut modeemia eikä digiboxia. Mutta kysynkin, mitä minun dnan isännöimässä sähköpostissa tekee minulle tuntematon mies:
kari.suvanto at phnet.fi >is yoursPenisSmall? hov small? Doctor quarantees minimum 3-inch with this nature herbal pill hodtu ak _ tanja.saarinen at phnet.fi>Buy Replicas Rolex _ vilorg at phnet.fi>Buy ViagraCialisLevitr from $1,20 per pill.

 En voi muuten ymmärtää näitä selityksiä kuin ohranjyvä silmässä. Minulla on vihamiehinä suvantoja, tanjoja ja pikku-ukkoja, ei vielä vihreitä miehiä. Samaan sarjaan lisään ne presidentintekijä-psykologit, jotka kerjäävät rahaa lähettämillään arvoilla. Minusta on kyse äänestämisestä. Meillä on ilmainen ääni eikä se muuksi ole muuttunut tai siitä ei ole minulle ilmoitettu. Jos ääni maksaa, unohda koko juttu. En äänestä enää. Minua on loukattu. Samaa koskee ammattiylpeitä fysioterapeutteja, jotka sanovat: Eihän hieronnasta tule kuin hyvä olo!! Tai Helfershelferin kannanotto hierojista. 

Muihin loukkauksiin kuuluu piispaehdokkanakin esiintullut kirkkoherra paimenkirjeineen. "Pahoitteleemme eroamistanne kirkosta", sekin minua loukkasi. Maistraatti lähetti ilmoituksen erottamisesta. Enhän eronnut kirkosta, vaan siirryin toiseen evankelisluterilaiseen seurakuntaan muuttamatta osoitetta. Se on pysyvä srk, asunpa missä tahaansa. Kyse on kirkolle ainoastaan rahasta, mutta minulle myös hyväksynnästä olla srk:n jäsen, ettei heitetä kuin hernepussia potilasjärjestöön saamaan tukea omaishoitoajan jälkeen. 
Minulle kaikki tahalliset loukkaukset ovat tienviittoja oikeaan suuntaan. Kotisivuni yhteistyökumppanit ovat säilyneet; sukuseura on sattumalta saatua kuin elämä. Sitä en voinut valita, vai voinko. Suku on pahin, mutta korvaukseksi siitä sain valita seurakunnan kielen, joka on tunneäidinkieleni. Samoin kuin omaishoidonkieli on zu Hause Pflegen. Omaishoitajaystäväni ovat toisella kotimaisella närståendevårdare, joiden kanssa kävimme ketjukirjeristeilyillä neljä vuotta. Kiitin syövästä selvinnyttä tyttöä, että voin osallistua isovanhempien ja lastenlasten leirille Kuortinkartanossa. Tänä kesänä sijaismummona mummottomalle KympinLapselle ja hänen sisarelleen. 

Tässä elämänvaiheessa olen kiitollinen isovanhemmuudesta ja lapsenlapsista. Mutta on otettava etäisyyttä, ettei tule läheisriippuvaiseksi. On itse osattava hakeutua mummona Mikkeliin, jonne maailman ihanin tyttö uhmakkuudessaan joutui, kun mummo teki äidin kasvatustyöntuloksen turhaksi. Mummokin Mikkeliin, että lapsi oppisi tottelemaan äitinsä asettamat rajat. Sinä kulkija 16-vuotias, mikä särki sun sydämesi? Jonakin päivänä sen tajuat ihan itse, ettei äiti eikä mummo ollut hakoteillä. 
Ei eletä kuin pellossa, jonka veräjät on auki. Siellä tulee maailman ihanimmista tytöistä niitä pahoja akkoja, joiden traumaattista alkuperää ei tunneta. 

Afrikassa lastattiin ihmisiä orjaksi Amerikkaan. Siitä kertoo "Juuret" ja sieltä isältänsä Obama sai ihonvärin. Rauhanruhtinas olisi voinut hankkia kantajat Namibiasta, kun polvet olivat kuluneet. Huoltoyhtiö ilmoitti minulle hissirikon aikana: Meiltä saat kantajat. Otatko mustan vai valkoisen? Mustan, sillä valkoinen mies ei kanna. Valkoinen ottaa kaikesta rahallisen hyödyn itselleen ja kehuu. Mulla on, mistähän saisi sullekin. Ritsassa istuu nyt rantoja katselevat raharikkaat. Kunnan varastotalolta lähtee Velho vetäämään aisoista ritsaa. Näky muistuttaa Rajamäenrykmentin kuppari- ja kuohariperhettä tavaroineen ja toimeentuloineen. Tarvittavat kädentaidot kulkevat mukana. Maantie on mahtava maisemakonttori, jos ei tule ryöstetyksi ja raiskatuksi Syntisenlaulunmaassa.

Ei kommentteja: