keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

60 V

Huomionosoituksena 60-vuotiaalle annetusta lahjapakkauksesta yritän keksiä jotakin käyttöä. Kampa on 6 ja taikapeili 0 ja toinen kampa markeeraa omaishoitajan puupäätä. Puupäähattu on sarjakuvapiirtäjän vuosittain jaettava tunnustuspalkinto, mutta omaishoitajaa lennätetään vain kerran kuin leppäkeihästä. Kun yhdistyksen puh.johtaja täytti vuosia, hän käytti parkinson- ja omaishoitajayhdistystä vaalirahoituskanavana. Sitä kautta kertyi hiukan rahaa, ei yhdistyksen hyväksi, vaan erilaisten poliittisten pyrkimysten rahoittamiseksi. 
Hän oli kaukaa viisas. Valitsi yhdistyksen projektille koordinaattorin. Ilmoitti ennen projektin lähtölaukausta antavansa yhdistyksen rahoista joululahjarahaa lupaavalle valitulle. Syntymäpäivillä tämä selvisi. Olimme omaishoitajien pöydässä, mutta nuori koordinaattori oli sijoitettu vanhojen miespoliitikkojen pöytään ensiesittelyksi. Minulle valkeni pian, mistä oli kysymys. Hänestähän tulisi poliitikolle henkilökohtainen avustaja. Niihin aikoihin otteet kävivät ripeiksi. 
Nimellisen johtokunnan kokouksen jälkeen ravintolassa söimme ja joimme yhdistyksen piikkiin. Koko muu ravintola kabinetteineen pullisteli vaalirahalla järjestetystä kestityksestä ja pukupakkoa noudattavista osallistujista. Se oli uutta minulle, olinhan aina käynyt äänestämässä sen enempää parveilematta etu- tai jälkikäteen. Äimistyin kysymystä, kun valtuutettu kysyi ko henkilöstä: 
- Tuleeko siitä mitään yhdistyksen puheenjohtajan osalta? 
Asiat etenivät nopeasti. Tilinpäätös osoitti tilillä olevan 8 rahaa jäljellä. Johtaja oli vaihtunut lahjapakkauksen välityspaikasta ja syrjäytetty johtaja pyysi johtokunnalta tulla valituksi yhdistyksen projektityöntekijäksi. Minulla oli oma hömppä menossa yhdistyksessä, kun olin aktiivinen toimija, jolla ei ollut enää hoidettavaa eikä tällä rahoitusalueella ollut koskaan ollutkaan. Olin etsimässä vertaistukiryhmää, johon osallistuminen olisi omakustanteista, mutta kirkko tuki ryhmää, jota veti palkallinen johtaja. Minua kiellettiin puhumasta omaishoidosta edellä mainituista syistä. Kaikki omaishoitajat eivät saisi kokea olevansa omaishoitajia, kun kaikille ei ollut varaa maksaa omaishoidontukea. 

Minun vapaaehtoistyö on etsinyt kohdetta ja nyt voin iloita sellaisen löytymisestä. Liian monet mielenterveyden kustannuksella itsensä elättäneet ovat hurahtaneita omaan psykologiaansa, että heidän toimestaan potilasjärjestön kustannuksella valitaan vaikka presidentti. Notre Damen kellonsoittaja kertoo siitä kansanosasta ja sen menetelmistä. Poliittiset kärhämät eivät uppoa minuun, että suostuisin EU:n naiskaupan työntekijäksi. Sitä kokeili kaupallinen lähetystö diplomaatin koskemattomuuden suojassa. Työntekijä joutui kuitenkin vankilaan. Totuus on tarua ihmeellisempää politiikassakin.

Ei kommentteja: