tiistai 12. toukokuuta 2009

Mitä vain, missä vain, milloin vain

Tätä kolminaisuutta toitotetaan radion kuuntelijoille. Näin helppoa se on eri välineiden kautta. Sisältöä kuitenkaan en saa valita. Kenelle muistuu mieleen radiossa annettu varoitus: älkää soittako radiota liian lujaa, sillä joku voi tarvita hiljaisuutta työn, levon tai sairauden takia. Kailottaminen on lisääntynyt, sitä lupasi baby olli-pekka ministerinä. Työtätekeville ja raskautetuille kuuluu työaikalain mukaan lepo- ja loma-aika. 

Olen vaatinut, että omaishoitaja saa viettää niukan vapaansa omalla tavalla, omalla ajalla ja omalla kustannuksella. Siitä kuitenkin tarvitaan laki, kuinka paljon omaishoitajalle kuuluu vapaata. Kuinka hoidettavan hoito järjestetään närståendevårdaren ollessa kaukana. Omaishoitaja on ollut vapaata riistaa työvoimatoimistolle lähettää ensimmäiseksi läheisestään huolehtiva taimitarhalle sesonkityöhön. Taimitarhalla kesätyö oli ainoa työ talven työttömänä olleelle paikkakuntalaiselle. Hoidettava jätettiin kylmästi selviämään yksin päivän ajaksi. Työtön jatkaa kesälläkin (x) työtön kirjaamista, kun omaishoitaja on vienyt hänen kesätyönsä. 

Järjestön mukaan vapaata kuuluu hoitajalle 3vrk/kk. Jos haet järjestetylle lomalle, joudut selvittämään lomantarpeen, rahavarasi ja omaisuutesi saadaksesi tuetun lomapaikan joka toinen vuosi. Otin kaiken hyödyn omaishoitoajan loputtua järjestetyistä lomista. Osallistujamäärä vahvisti loman toteutumisen. Monta lomaa kuitenkin peruuntui, kun osallistujat eivät voineetkaan saada itselleen vapaata. Sen tiedän mitä esteitä saattaa tulla. Monta hoidettavaa on löytynyt kotoa kuolleena, vaikka julkinen puoli on luvannut huolehtia loman aikana. Kuinka monen oven takana käytävässä tuotu ruoka-annos odottaa ovenaukaisijaa. Paluuni aikaan joku ehti olla kuolleena kuusi vuotta kotonaan, kun ketään ei kiinnostanut naapuri. 

YEAT:n liiketoimintasuunnitelmassa olen esittänyt vision omaishoitajan lomanvietosta Mansikkapaikalla. Se unelma elää, mutta kunta on nähnyt parempaa käyttöä meidän yli sata vuotta omistamalle lapsuuskodille. Samoin kuin kunta käytti omaishoitoon tarkoitetut rahat kevyen liikenteen väyliin ja muihin ehostuskohteisiin kirkonkylässä. Niin tapahtui tiettömän taipaleen takana rakennetun tien kustannuksella. He tulivat ja veivät kuin Moppe minun takaisinpaluuoikeuden. 

Lämpimät talvet eivät tuoneet jäätietä kirkonkylän rantaan. Viime talvi oli kylmä ja tiet ovat ajokelvottomia roudan sulaessa. Velivenäläisistäkö se johtuu, tiet kuin Karjalassa ja hautausmaa meidän lapsuuskodin uimarannassa. Ja minä kun luulin, että Mummolassa elämä jatkuu omaishoitajien tulla lomalle maksamatta omistuksesta omalla ajalla, omalla tavalla ja omalla kustannuksella. 
Ketjukirje - vertaistukiryhmä kokoontuisi yhteen muuallakin kuin Twitter-yhteisönä verkossa. Yhteiskunta on syrjäyttänyt kansalaisensa ryömimiskaistelle matelemaan. On ollut pitkä matka virtuaalisesti "zu Hause Pflegen" vanhuuteen ja "Hilfe für Helfer" oikeuteen. Tietoyhteiskunta isänmaana ei kuulu kaikille. 

Ihailen Medvedevin uskallusta puhua, ettei sotaveteraanien uhrauksia pidä koskaan aliarvioida. Samoin Obamaa muutoksen takana, jota maailma tarvitsee. Runoroskikset paljastavat meidän muutosturvan puutteen ja tarpeen. Twitter - What are you doing? En enää tee, mitä minulta odotetaan. Teen ihan itse sitä, mitä haluan. Siitä puhui vuosia sitten luennolla Jaana Venkula ja illalla Voimalassa. Minulla erityisosaaminen kiteytyy sanoihin: tieto, taito, tunne käyttäen päätä. kättä ja sydäntä. Tuolta ajalta muistan Timo Airaksisen. En muista kasvatustieteen luennon sisältöä, mutta muistan mitä tunteita Jaana ja Timo ihmisinä minussa herättivät.

Ei kommentteja: