keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Sadan vuoden unia

Kuningas on kuollut. Eläköön uusi kuningatar! Presidenttifoorumi on totta. Kolme kunnioitettua päämiestä istuu edessäni. Mies- naisnäkökulma on kielessämme ongelmallinen. Rouva Presidentistäkin käytetään nimeä valtion päämiehenä. Maskuliini, feminiini ja neutri ovat paljon puhuvia. Korvaisiko kolmas suku halventavan homonimittelyn, jos kielemme sisältäisi neutrisanan. 
Yhtä kaikki minun omalla äidinkielellä neljännessä ukkaasissa puhutaan piäsnuatikoista kunnioittamieni vanhempien jälkeen. Omaishoidossa kuitenkin asettuu yläpuolelle piäsnuatikat vaatiessaan itselleen kaikkea etuutta, mikä minun omaishoitajana piti toteuttaa vanhempieni jälkeen sukupolvenvaihdoksena. 

Näen unta takinkääntäjistä, sukupuolenvaihtajista jopa kansallisuus on tullut naapuriin velivenäläisenä, kun minulla ei ollut oikeutta tulla lapsuuskotiin. Yhteiskunta ulosmittasi varmuuden vuoksi uimarannasta puiden varastoimispaikaksi nimetyn määräalan. Aika on muuttunut siitä kun Vihtaniemeen saatiin tie. Puita ei enää koskaan varastoida rannalle, vaan kunta otti maaltamme mieleisensä laaninpaikan ja metsäkoneuria pitkin kepitti puolelleen tieuran. "Maaoikeushan sen viimekädessä päättää, kenenkä hirsilinna kohoaa meidän hallussa olevan ja yli sata vuotta olleen torpan tilalle." On palattu itsenäisyyden alkuun muistaen naapuruuttamme Ruotsin ja Venäjän alamaisina. Kyllä Siperia opettaa. Suljetun yhteiskunnan kirjoittamattomaan pelisääntöön vedotaan. Edessäni on kovan päivän ilta 6.2.2000.

29.12.2018 Ne perinteet!


Kino Klassikko: Viulunsoittaja katolla
(Fiddler on the Roof, USA 1971) Kolmen Oscarin musikaali pienen venäläiskylän sydämellisestä maitomiehestä, jonka arkeen luovat ongelmia kolmen tyttären naittaminen ja juutalaisperinteen ylläpito. Pääosassa Topol. Ohjaus Norman Jewison.

Ei kommentteja: