maanantai 13. lokakuuta 2008

Muistatko metsätien

Käpykankaat ja muurahaisenpolut olivat parasta
vyöhyketerapiaa silloin ennen. Juostiin kesäisin paljasjaloin. Keväällä oli kiire kokeilemaan, joko kengät ja sukat voisi heittää pois. Seurauksitta siitä ei selvinnyt. Punottava, halkeillut, kirvelevä ja ahavan puhuma iho paljasti lankeamisen variksen houkutuksiin. 
- Tule tänne nurkan taa, saat multa variksensaappaat. Rasvaa nahkaan ja kengät jalkaan vielä kesäkuun kymmenenteen päivään asti. Sen jälkeen ei ollut enää kylmää odotettavissa. 

Vappu oli tyttöjen kesäkretongin esittelytilaisuus. Mekko on uusi ja maakin on märkä, oli tytön puolustus estellessään liian innokasta vappuheilaa. Nyt keväät ovat kylmiä, joten villahousut joutaa pois vasta juhannukseksi. Marraskuussa käydään suppilovahverometsässä. Mistä metsätie muistuttaa? Talvella oli etsittävä lisätyötä perheen elättämiseksi. Oli suuri onni hätäaputyönä päästä tekemään tietä hevosen kanssa. Ei riittänyt rekipeli, vaan tarvittiin kumipyöräkärryt. Karjapolut kiertelivät metsissä, mutta tieuran leveneminen kaksiraiteiseksi kertoi, millä ajopelillä tietä käytettiin. Havunneulaset antoivat kuluneelle raiteelle katteensa. Ikihongat päätyivät tiensä päässä vesireiteille.

Maanviljelyksessä kehitys kulki risukarhista suuriin koneisiin ja hevosvoimien siirtyminen konepellin alle vaativat leveät, suorat tiet. Ne tarvitaan syöksykierteeseen, jota on edeltänyt pienten maatilkkujen joutuminen tiemaaksi jokaisen kulkea omaa tietänsä mökilleen. Sitten tulee tiekunta isännäksi, laskee yksiköt matkan pituuden ja käyttötarkoituksen mukaan. Jos joku osakas ei miellytä, hänelle jatketaan maantietä järvellä puoliväliin kirkonkylään asti ja muutetaan mummonmökki lomakiinteistöksi. Rekisteröidään rakennusvalvontarekisteriin ymmärtämättä, että en ymmärrä tai ymmärtäen, että sillä voi rahastaa.

Minua on pyydetty mukaan rahoittamaan uusrikkaiden lomakiinteistöjen arvonnousua, kun ei voi akkojen vedenhakumatkaa pidentää. Vesi pitää johtaa satoja peninkulmia vesijohtoverkostoa pitkin otettavaksi seinästä. Tätä raha teettää. Mitä varten hankitaan luksusmökki kakkosasunnoksi. Saahan siitä sisustusohjelmia televisioon ja lehtiin kuvia, joista minun pitäisi olla kiinnostunut tilaamalla lehti tietääkseni, missä julkkikset piipahtavat kiireiden keskellä. Ei kiinnosta Mika ja uusi rakas eikä hylätty vanha rakas ja lapset, kuinka he rahansa jakavat. 

Aika näyttää, mitä lapset kertovat aikuisena lapsuudestaan, kun rahasta ei ollut puutetta ja isän rakkaudenkohde vaihtuu ja vaihtuu ja vaihtuu. Mikä on ydinperhe. Ovatko kotileikit, isä, äiti ja lapset yhtä vanhanaikainen käsite kuin risukarhi Jukolassa. Pojat tarkastelevat unohdettua risukarhia pellon reunassa. Vanha isäntä huutelee: 
- Pois pojat koneen kimpusta. Elettiinpä ennenkin. Nyt filmi kelaa suurta massatuhoa kuin naisterroristien ryhtyessä teatterinvaltaukseen. Minulla ei ole enää mitään menetettävää eikä monella nuorella miehellä varmistaakseen rauhan jatkumisen harjoittelemalla puolustautumista miestenkoulussa. 

Pisa on mennyt päähän. Ahtisaari puhuu armolahjoista, minä elän aikaa, jolloin Thomas Mann sai nobelinsa. Jätti kotimaan sekasortoon Hitlerin valloittaessa maailmaa niin idässä kuin lännessä. On muitakin samankaltaisuuksia kahden nobelistin elämien välillä. Mannilla ei ollut osuutta kotimaansa yhteiskunnallisiin tapahtumiin kuin kirjailijana. Ennen palkintoa presidentti vaikutti lain hyväksyjänä allekirjoituksellaan minun elämäni eriarvoistamiseen tasavallassa. Niin makaa kuin petaa armolahjoilla tai ilman.

Ei kommentteja: