maanantai 22. syyskuuta 2008

Viemärirotta

"Vesi vanhin voitehista, Jumala parantajista"- tekstillä ja sinisellä tähdellä varustettu ammattitutkintomerkki oli kädessäni. Vuosi oli 1979. Olin aloittanut työt Toiminimellä junamatkan päässä naapurikunnassa. Olin jättänyt taakseni naisvaltaisen työpaikan kiusaamisineen. Ehkä he eivät sitä itse huomanneet, mutta heistä oli hauskaa ottaa minut silmätikuksi, kun olin vappuna ollut torilla valkolakki päässä. Minusta tuli Maire-maisteri sillä kertaa ja työni olivat maisterin töitä.

Esimiehen kanssa puhuimme tekstiiliammattiasioista yhteisellä kielellä. Hän puolusti tekemisiäni, että minun työ oli niin hyvin tehty, ettei ollut ennen nähnyt sellaista. Vika oli jossakin muualla. Siihen loppui sakinhivutus työtä tehdessäni akkasakissa. Uusi työ yrittäjänä ja ammatista kertova merkki kädessä oli totta. Vastaantulija halusi nähdä merkin. Annoin sen hänelle käteen ja kuinka ollakaan. Merkki pyörähti kadulle suuntana sadevesikaivo. Siinä ihmettelimme, mihinkä se hävisi. Kaivo oli kuiva ja kaivonkansi painava. Ei auttanut muu kuin soittaa palokuntaa paikalle. He tulivat ja vitsailivat tullessaan, että nyt kaikki arvoesineet samantien kaivoon.

Olen ylpeä ammatistani ja omaishoitamisesta, vaikka minua on yritetty saada viemärikaivoon syntyperän, koulutuksen, sukupuolen, verkkokirjoitustaidon puutteen, ammatin ja uskonnon perusteella. "Mikä siellä on tilanne nyt", kysyy toimittaja Kauhajoen ampumatapauksen johdosta. En jaksa enää puolustella itseäni, olenhan tullut vahvaksi, mutta en paksunahkaiseksi. Suomi ei ole enää korruptiosta vapaa maa. Sen aiheutti vaalirahoitussotku, josta jotkut kehuskelivat ymmärtämättä, että he rikkoivat lakia.

Perheen ainoa poika sanoi vanhemmilleen: "Kun ette jaksa tappelematta elää, en minäkään jaksa yrittää." Perheet voivat huonosti. Se heijastuu lapsiin. Viihde- ja vapaa-aika vaatii veronsa, eikä kaikkein vähiten yökaudet jatkuva seksi- ja väkivaltakanavatarjonta digi-tv:ssä. Netistä ja lumotv:stä on tullut läpi yön häiriintyneiden harjoittelupaikka. Päättäjät tyrmäävät kaikki eriävät mielipiteet ja vievät hovioikeuteen asti, kun vingutetaan Visaa ja hangataan naista. Seuraava hankinta on luotiliivit, kun avaan suuni asiani puolesta.

Toisaalta en tarvitse torikokouksia enkä koulutustilaisuuksia. Rahat menee Kankkulan kaivoon eikä oikeisiin asioihin. Kauppakamarin toimitusjohtaja sanoi, kun pankki myi velattoman työhuoneeni vuokralaiselleen."Olet ottanut riskin ostaessasi osakkeen työhuoneeksesi." En tiennyt maksaessani velan työhuoneesta, että joku oli määrännyt minun kohtaloni. Rotat valtaavat uusia reviirejä lisääntymistä varten. Kun ahtaus alkaa ahdistaa, ne purevat toisiaan. Ihminen haluaa pitää kaiken rahan itsellään, vaikka sitä ei voi syödä. On vain pollea olo, kun voi sanoa: "Minulla on, mistähän saisi sullekin."

Kela on kehitetty tähän tarkoitukseen, että kaikkia Kelan etuuksia käytetään väärin. Kultaisella kädenpuristuksella varmistat itsellesi saamaan etuuden ja pääset oopperan rahariitoja ratkomaan. Syntymäpäiväjuhlia suunnitellessani sain ennusteen, että lippu on puolitangossa. Opetusministerin syntymäpäivänä tämä on tosiasia. Setäni kuoli punaisena 29-vuotiaana. Sisar sai elää 53 vuotta. Sairaus vei meidän Maken 43-v. Ukki jouti kuolla 93 v, kun rahat loppui enkä voinut hoitaa häntä omilla rahoillani, että ukin eläketili olisi jäänyt riideltäväksi. Minusta tuli miljonääri-isän miljoonaperijätär ja toivon kuolevani luonnollisen kuoleman. Tytöille olen antanut suullisen ohjeen sen päivän varalle: "Kun olen kuollut, pidätte bailut." Ja sen he ovat nauraen luvanneet. Kaikki edellä tapahtunut enteilee tulevaa. Siitä kertoo kertoo yksi käenpesän yli lentänyt aina uudestaan.

Ei kommentteja: