sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Uusi kevät

"Jäähyväisten aika"-dokumentti on koskettava kuvaus aikamme sairaudesta, dementoivasta Alzheimerin taudista. Sairastunut ei sitä itse tilannut eikä läheiset sitä toivoneet. Meillä väärillä diagnooseilla tuomitaan psykiatriseen hoitoon omaishoitajat ja pakkohoitoon heidän hoidettavansa.

Mitä Hitler sai aikaan juutalaisten hävittämisessä, pitäisi olla opiksi valtaakäyttäville, kuinka he lainsäädännöllä toteuttavat joukkotuhoa vanhenevan kansan keskuudessa. Presidentin terveydentilasta annetaan vuosiraportti. Kun hän pysyy päätöksissään, on valtaoikeuksia otettava pois. Kuka tutkisi sanojien terveydentilan perusteellisesti? Vai onko kaikki hampaatonta suunsoittoa, johon ei puututa. Optioilla heitä palkitaan ja kirjaton, karjaton kulkee kerjäläisenä maantiellä.

Kuningattaren myöntämä kunniamerkki lämmitti hoitajan mieltä. Minulle, 6-kymppiselle, ojennettiin omaishoitotyöstä invalidien taitavasti tekemä pesusetti puukampoineen ja pesulappuineen. Siinä on arvostuksen mitta. Omaishoidosta en lakkaa puhumasta, mutta en anele arvostusta ylhäältä enkä alhaalta. Minulle se on tullut odottamattomalta taholta englantilaisen parantajapapin välityksellä.

Ei kommentteja: